Добре дошли в следващото издание на Д-р Грегър в кухнята!
Днес ще направим „гроатнола“, която се появи в резултат от разочарованието ми, опитвайки се да открия здравословна зърнена закуска. Това е лесна рецепта без добавена сол, мазнина или захар, а това е трудно за намиране по супермаркетите. Последният път, когато проверих, имаше само 2 марки: едната се казва зърнената закуска на чичо Сам, която се състои от запечен фин овес, горски плодове и ленено семе. Получавате малка кутийка; скъпо е. И има някои марки мюсли, които нямат добавени вредни съставки, но мюслито винаги ми се струва някак кашаво. Обичам зърнената закуска от детството ми, но не искам да консумират всички добавени гадости вътре.
Какво ще кажете за гроатнола? Овесени трици, разбира се, започваме с цели необработени зърна, не само трици. Въпреки че днес няма да използваме изобщо зърнени, а трици от елда. Елдата, въпреки името си, няма нищо общо с житото; тя дори не е зърнено. Това е нишестеното семе от едно семейство нетревисти растения. Ще започнем с тези сурови трици. Ще сготвим една чаша. Ако имате уред за готвене под налягане, сложете една чаша трици от елда към чаша и половина вода, гответе под налягане 5 минути. Тук нямам уред под налягане, така че просто ще готвим на котлона, но ще ни отнеме само 10 минути. След това ще нападнем един сладък картоф – хубав, голям, сочен, и кръгъл сладък картоф. Ще го сложим в микровълновата. Зависи от микровълновата ви… 5-10 минути докато не стане сочен и вкусен отвътре.
И се връщаме. А докато чакаме… 10 минути е твърде много за бърпита. Съжалявам, без бърпита този път. И се връщаме отново. Елдата е готова. Сложете я в голяма купа. Ето го сладкия картоф. Вижте този красив цвят. Внимавайте да не се изгорите. Използвайте преса за картофи или една от тези на зигзаг, с които е по-лесно, просто за да намачкате всичко – сготвената елда и сладкия картоф – всичко трябва да стане хомогенно. Добре, след това ще добавим 1 ч.л. подправки за тиквен пай и 1 ч.л. канела. Вече ухае много добре. Ще добавим 12 чаши овесени ядки. Ако обичате големи парчета, може да добавите по-малко овесени ядки, а ако предпочитате малки хрупкави парченца, можете да добавите повече.
Ако имате куче вкъщи, аз бих изчакал и бих сложим подправките накрая, и така, имаме три съставки – сладък картоф, овесени ядки и елда, след това правите малки топчета, моите 4 кучета много ги обичат. За съжаление нито едно от тях не е тук сега, така че добавих подправките по-рано, което ги прави по-добре разпределени в сместа. Смесете всичко, докато не оформите малки топчета. Това се равнява на около 3 тави готова гроатнола. Обичам да правя голямо количество; само с 1 сладък картоф.
Ето такава текстура на парчета може да се види и при обикновената гранола. Вземете една тава за печене и поставете около 1/3 от сместа, разпределете на тънък слой. Просто я намачкайте. После печете във фурната на ниска температура: 120°C за 2 часа и половина. Ако имате функция на конвектор и можете да вкарате и вентилатор, ще стане още по-добре, но е по желание. Сложих всичко, а тук имам вече готова тава.
Ето я готовата гроатнола. Както можете да видите, лека, хрупкава, със средно големи парчета. Има сладостта на сладкия картоф; има непреработените зърна от елдата, овесените ядки. И после правете, каквото искате, както харесвате гранолата. Можете да я добавите в купа смути, да я поръсите върху бананов крем сладолед, който да си направите в блендера. Аз я ползвам като обикновена зърнена закуска. Ето я гроатнолата с малко горски плодове, тиквени семки, орехи и какао на прах, защото обичам много шоколад. Добавете малко неподсладено соево мляко и сте готови. Ще се наслаждавате на гроатнолата седмици наред.
Искате ли още рецепти? Посетете NutritionFacts.org, страницата с рецепти, където ще намерите рецепти, където не само че всяка рецепта е здравословна, но и всяка съставка на всяка рецепта – храни със зелена светлина, цели растителни храни. Чакайте малко, как се правят сладки неща без захар? Как се правят солени неща без сол? Това са някои от предизвикателствата, които предприемаме, за да ви представим здравословни рецепти на страницата на NutritionFacts.org.
Сладките картофи са една от любимите ми храни за път. Ще ме видите на летището как поглъщам сладкия си картоф, приготвен на микровълновата. Много добре можете и да си стоплите ръцете с него. Учих в медицинския университет в студения Бостън. През зимата пусках сутрин 2 сладки картофа на микровълновата, после ги прибирах в джобовете на якето, за да си топля ръцете и после имах идеалната здравословна закуска за по-късно. Да, обичам сладки картофи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dr-greger-in-the-kitchen-groatnola
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев