Здравейте от Джонатан. Какво препоръчвате за добавките: мултивитамини, протеини на прах? Не съм сигурен на какво да вярвам, предвид законната регулация.
Абсолютно. Определено регулация липсва. Имам доста видеа за това. Какъв вид протеин на прах да си вземем? Защо някой би имал нужда от протеин на прах? Вие си набавяте протеина по същия начин, по който си набавяте въглехидратите и мазнините от целите храни, в идеалния случай растителни храни. Няма причина да се приемат мултивитамини. Има някои неща, за които хората може и да се нуждаят от добавки.
Например, витамин D, ако не си набавяте достатъчно слънчева светлина. Витамин B12, ако не приемате храни, обогатени с витамин В12. Как да осигурим добавки, които не са замърсени с нещо или такива, които наистина имат това, което пише на опаковката? Вероятно най-добрият начин е да си купим такива, които са сертифицирани с USP, това е сертифициране от трети страни, което гарантира, че надписа на опаковката е именно съдържанието в бутилката. Не означава, че е полезно. Може да имаме USP сертифициране на змийско олио, но поне знаем, че наистина е змийско олио в съответната доза според надписа. Това е един вид истината в рекламата.
Добре, това е от Хайди. Нова съм в растителното хранене (предимно с консумация на плодове). Добре. Трябва ли да приемам добавка витамин B12?
Задължително! Или да ядеш храни, обогатени с B12, едно от двете. Много важно е за всеки, който се храни с растителна храна, дори и да не е само растителна… дори и да не е изцяло растителна, много е важно да приемате B12.
Добре. Габриел. Каква е причината за усещането на изтръпване при пълноценното растително хранене, освен дефицита на витамин B12?
Предполагам имаш предвид изтръпване на крайниците? Това е знак обикновено за периферна невропатия. Защо? Да кажем, че имате проблем с нервите. Защо се проявява като усещане за изтръпване в крайниците? Това са най-дългите нерви в тялото ви. Нервите в пръстите на краката ви стигат чак до гръбначния стълб, от пръстите чак до гръбначния стълб, един нерв! Една дълга и тънка спагета, но почти микроскопична – наистина микроскопична – да достига чак до горе. Не е ли невероятно? Обикновено клетките са микроскопични. Тази клетка обаче е 90 см. Можете да си представите, ако имате проблем с нервите, това са именно тези, при които ще се прояви първо, нали? Те са най-дълги и най-уязвими. Имаме нещо съвсем нормално.
Но то може да се дължи на всякакви неща. Има всякакви токсини: лекарства, които могат да доведат до това. Трябва да посетите невролог и той ще през различни диагнози – всякакви неща, които биха могли да са причина. Има и други хранителни дефицити, а също и натравяне с тежки метали. Има автоимунни заболявания, всякакви неща, така че просто трябва да се провери.
Добре, какво ще правим? Имаме Mechanikerkatze. Има ли последствия в краткосрочен план… Има ли последствия в краткосрочен план при недостиг на витамин B12?
Предполагам става въпрос за клинични последствия. Чувствате ли се по различен начин при недостатъчни нива на B12? Не, което го прави толкова коварен. Но е възможно да се появяват тези субклинични проблеми, като например повишаване на хомоцистеина или нещо друго, което няма как да усетите, но може да има негативни последствия. Така че е важно да имаме надежден източник на B12. За тези на растително хранене, например, препоръчвам или достатъчен прием на обогатени с B12 храни или таблетка B12 от 2 000 мкг веднъж седмично. Приемайте толкова B12, колкото е нужно. Супер евтино, безопасно, лесно, удобно и много важно.
Може ли да се синтезира достатъчно витамин D през топлите месеци, за да стигне за през зимата? Да, достатъчно витамин D, за да живеете. Нали това е смисълът по време на летните месеци, при високите географски ширини. Натрупвате достатъчно, той се съхранява в мазнините ви и така живеете през зимата и после си набавяте още следващата година. Но имате ли достатъчно в тялото за оптимално здраве? Не знаем отговора и подозираме, че нивата са твърде ниски. И наистина, това проучване от Оксфорд върху веганите в Англия, висока географска ширина. Витамин D е идеален през лятото, обаче се понижава много през зимните месеци.
Добре е когато не си набавяте достатъчно слънчева светлина, да приемате витамин D под форма на добавка, а аз препоръчвам 2 000 международни единици (IU) витамин D3 на ден за всеки, който не си осигурява достатъчно слънце. Няма значение къде живеете. Дори и през по-топлите месеци, ако сте вътре по цял ден, няма значение колко слънце има навън, няма да произвеждате достатъчно, защото се разчита на… излагане на кожата без слънцезащита, без дрехи.
Какво да правим тогава? Това е от Стефани. Не знам дали витамин D3 е подходящ при пълноценно растително хранене, защото чета, че витамин D2 е веган, за разлика от D3?
И двата вида имат веган варианти. Витамин D2 произлиза предимно от гъби. А витамин D3, който обикновено се прави от вълната на овца, се прави и от лишеи, които са многоклетъчни организми, наподобяващи водораслите, но не са животни. Да, можете да си набавите витамин D3. Всички видове D2 са веган, но D3 е за предпочитан, защото изследванията, които показват показват по-голямо дълголетие с добавка на витамин D, са правени изцяло с витамин D3. И тъй като само D3 се е използвал, не знаем дали автоматично това се отнася и до витамин D2, така че аз бих използвал D3 само. И ако е важно за вас да сте вегани, може да си набавите и веган витамин D3. Няма проблем.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-supplements-and-vitamins-b12-and-d-really-necessary-on-a-plant-based-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев