Добре, Фернанда пита кои са идеалните нива на LDL холестерола?
Идеалният LDL зависи от това дали сте диагностицирани със сърдечно заболяване. Ако не сте, LDL до живот с нива под 100 mg/dl би трябвало да ви предпазва от сърдечно заболяване. Ако обаче нямате такива нива на средна възраст и LDL холестеролът ви е твърде висок и се опитвате да го свалите, за да предотвратите сърдечно заболяване, тогава целта трябва да е 70 mg/dl. Ако вече имате сърдечно заболяване, целта по отношение на вторична превенция, за да се предпазите от втори инфаркт, спада на 30 до 50, така че колкото е възможно по-ниско. Чакайте малко. Проблем ли е, ако холестеролът е твърде нисък?
Не знаехме преди излизането на PCSK9 инхибиторите. Имахме тези нови биологични инжекционни медикаменти, които могат да понижат LDL холестерола и да достигнат единици за нива, и продължавахме да не виждаме никакви проблеми с производството на хормони като тестостерон и естроген или каквито и да било други усложнения. Само ползи за понижаването на нивата, но повечето хора нямат нужда от лекарства, за да понижат LDL холестерола си. Те трябва просто да спрат или да ограничат 3 неща, които повишават холестерола на човек, това са наситените мазнини, които се съдържат предимно в животинските мазнини и бързите храни; транс мазнини, които се съдържат почти изцяло само с животинските мазнини, днес те са вече премахнати от хранителната промишлености от частично хидрогенизирани масла; и третото нещо е холестеролът в храната, които се съдържа предимно в яйцата, но и в останалото животинско царство.
Просто направете тези 3 неща и холестеролът ви ще се понижи директно. Ако добавите и растителни храни с много фибри, а именно цели растителни храни, ще намалите холестерола си още повече. Имам и видео за LP(a). Опитвам се да помисля дали има още някое, което предстои да излезе. Тъкмо разглеждах тази тема за книгата, но там наблягам на темата, че трябва да имаме цел за LP(a) и какво можем да направим за това. В допълнение към здравословното хранене има няколко специфични храни, които могат да понижат LP(a) още повече и мисля, че това бяха семената на черния кимион и лененото семе. Но гледайте видеото, за да разберете.
Добре. Джеси има естествено ниски нива на HDL. С пълноценното растително хранене LDL и триглицеридите се понижиха – страхотно! Но тук имаме и темата за съотношението триглицериди/HDL. Кои са важните показатели?
LDL е важен показател за измерване. Преди си мислехме, че HDL, така нареченият добър холестерол, е полезен и има ползи по отношение на намаляване на риска от заболявания. Оказва се, че не е така въз основа на голям набор доказателства, включително лекарства, които повишават HDL и които трябвало да бъдат спрени, защото убивали хората. Най-важни са така наречените изследвания на менделската рандомизация, при които хора, които генетично от раждането си имат завишени нива на HDL, през целия си живот независимо с какво се хранят или как живеят, нямат реално по-нисък процент сърдечно-съдови заболявания. Хората, родени с висок LDL, обаче, умират рано от сърдечно-съдово заболяване.
А тези, родени с нисък LDL, са предпазени от сърдечно заболяване, независимо от това с какво се хранят, което доказва, разбира се, има истински доказателства по отношение на рандомизирани контролирани проучвания, но е най-добре да се извлекат наблюдателни данни… И така, LDL е всъщност рисков фактор, не само връзка.
Например, трябваше да направя видео за темата с HDL холестерола. Това е едно от видеата за яйцата, според което наличието на много… как беше… обувки за тенис в къщата ви е свързано с по-добро здраве. Но това не е защото спортните обувки помагат пряко за здравето. Това е просто предположение за повече движение, което наистина помага за здравето. Тези хора, които носят със себе си запалки, вероятно имат по-кратък живот, но не защото носят запалки навсякъде. Това не е причинно-следствен рисков фактор. И по подобен начин HDL не е причина за предпазване от сърдечно заболяване. Не се притеснявайте за HDL. Притеснявайте се за LDL. Прекрасно е, че нивата са ниски. Поздравления.
Добре. Франсис пита каква е основната причина A1C на един човек да варира от ниско към високо и от високо към ниско? И дали B12 под форма на добавка ще помогне при диабетна невропатия?
Добре. За тези от вас, които се питат какво е A1C. Това е показател на контрола на кръвната захар в дългосрочен план през последните няколко месеца, но е свързан по-скоро с по-близкото минало. И така, основната причина е, че хората се хранят с различни храни. Въпреки че жените имат хормонални промени през месеца, дори и да се хранят с едно и също нещо всеки ден, те могат да имат различни нива на кръвна захар, така че това е една причина. И ако сте болни, може да имате наистина високи нива на кръвна захар, дори и да се храните здравословно. Но обичайно говорим за HbA1C по отношение на контрола на диабета и до колко добре действат лекарствата. А за преддиабетно състояние или като цяло той показва какво се е случило с храненето, основно гликемичното натоварване на различни храни. Аз препоръчвам да се спре консумацията на рафинирани зърнени храни и неща, които водят до твърде високи нива на кръвната захар.
Сантану казва, че с растителната диета захарта значително намалява. Искам да знам как да понижа инсулиновата резистентност?
Страхотно. В момента инсулинът на гладно е 16. Искам да го понижа. HDL спада. Няма нужда да се тревожим за HDL, защото той не е причинно-следствен рисков фактор за сърдечно заболяване. Но ако искате да понижите инсулиновата си резистентност, трябва да понижите причината за инсулиновата резистентност, която е прекомерен прием на наситени мазнини в контекста на хиперкалорична диета. Или излишното висцерално затлъстяване. Ако талията ви, измерена на нивото на пъпа, е повече от половината ви височина, трябва да отслабнете, за да намалите тези висцерални мазнини и да понижите инсулиновата резистентност, независимо от това с какво се храните.
Добре. БЛК казва: Диабет тип 2. Ох! Но аз се храня здравословно. Чудесно. Не приемам медикаменти. Супер. Но не мога да вкарам глюкозата под контрол.
Една от причините може би е, защото все още страдате от инсулинова резистентност, от излишни коремни мазнини. Ако имате излишни коремни мазнини, те могат да преминат в кръвта ви. Може дори да не ядете много, но отново ще имате високи нива на мазнини в кръвта и това нарушава реакцията на инсулина в мускулите и черния дроб и води до диабет тип 2, особено когато праща мазнини към горкия панкреас и може да унищожи някои от клетките, произвеждащи инсулин. Отслабването трябва да бъде следващата стъпка. А ако глюкозата не е под контрол, трябва наистина да обсъдите с лекаря си възможността да започнете медикаменти, като например метформин, докато не я вкарате под контрол с помощта на диета, въпреки че е нужно отслабване, за да намалят висцералните ви мазнини до ниво, при което инсулиновата резистентност се понижава достатъчно, за да излекувате диабета си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/answering-your-questions-about-cholesterol-and-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев