В търсене на най-новите и най-големите научни открития за оцета, попаднах на това проучване за „Инжектиране на сок от лайм и оцет като евтина и естествена алтернатива за контрол на нашествието на COTS.“ Заинтересувах се докато не разбрах, че COTS означава морски звезди с корона от тръни на главата, тези странно изглеждащи водни обитатели. Но точно тогава си помислих, че това определено е необичайно заглавие: „Да пикаеш или да не пикаеш: преглед на инвеномацията от медузи и тяхното лечение.“ Поради увеличение на разпространението на медузите, инвеномацията от медуза се е превърнала в нарастващ проблем за здравеопазването, като има над 150 млн. ужилвания от медуза всяка година. Но не, изследванията не подкрепят употребата на най-известното лечение при ужилване: урината. Не е ясно точно кога употребата на урина при ужилване от медуза е станала популярно, въпреки че определено сцената от сериала Приятели не помага много. Но това е едно от най-разпространените погрешни схващания в токсикологията. Какво обаче наистина помага? Локалното приложение на оцет за 30 секунди може да бъде ефективно.
Има ли други състояния, при които намазването с оцет помага? Ами екземата, също известна като атопичен дерматит? Не само че разтворът от оцет не помогнал, но и причинил сериозни нежелани реакции: раздразнение на кожата при повечето участници. Добре, задраскайте това.
Ами локално прилагане на оцет при уремичен пруритус, един от най-често срещаните симптоми при пациенти с бъбречно заболяване краен стадий? Това е хронично усещане за сърбеж, което често придружава хроничното бъбречно заболяване. Представете си как може да причини депресия, безсъние, притеснителност. Тези изследователи опитали да разделят участниците на – едните се мажат с лосион от овесени ядки, другите – разтвор с оцет (около 1 с.л. оцет на чаша вода), а третите приемат антихистаминов медикамент. Лосионът с овесени ядки значително намалява интензивността на сърбежа, но не и честотата или засегнатата област, докато както оцетът, така и лекарството постигнали и трите неща.
Какво още? Ами рандомизирано контролирано проучване върху ефектите от локално приложение на оцет при разширени вени? Между 25% и 50% от възрастните имат разширени вени по краката си, което може да се превърне в нещо повече от естетически проблем. Разширените вени могат да причинят болка, подуване, крампи, раздразнителност, прилошаване, сърбеж, гъделичкане, изгаряне, чувство за тежест, кървене и дори язви. Какво може да се направи?
Ябълковият оцет, който е доказано, че има лечебни свойства, е препоръчван в толкова много уеб сайтове, но няма как да знаем, докато не проверим. Група пациенти използвали оцет на засегнатото място на крака. Ето симптоми на преди и след в групата с оцета в сравнение с контролната група. Тези в групата с оцета имали по-добри резултати от тези в контролната група. Но идеята на контролната група като цяло е директно сравнение на групите не оттам, откъдето са започнали. Сравнения преди и след в рамките на рандомизирани групи е честа статистическа грешка, която може да бъде много подвеждаща, пристрастна и невалидна, така че няма как да знаем дали ябълковият оцет действа по-добре от нищо в крайна сметка.
Има и възможни рискове. Едно 14-годишно момиче с две ерозии на носа си. Тя намерила нещо в интернет за използването на оцет за премахване на бенки, но вместо това премахнала част от носа си. Не препоръчвам прилагане на неразреден оцет върху кожата, а и никога не трябва да го пиете чист, защото можете да се окажете в спешното с повръщане на кръв и хранопровод, който изглежда така. Единствено бих препоръчал чист оцет в малки количества за носа. „Интраназален оцет като ефективно лечение за постоянно хълцане при пациент с напреднал стадий на рак, подложен на палиативни грижи.“
Постоянни, неконтролируеми хълцания обикновено са рядко явление; при пациенти с напреднал стадий на рак, те могат да засегнат 1 на 25 души. Достатъчно лошо е, че ще умрете от рак, но да имате неспиращи хълцания, които да ви държат будни или ви пречат да се свържете с близките си. Лекарите опитали прилагане на малки количества оцет и то много малко, 2 капки. Ето така изглеждат само 2 малки капки на върха на безиглена спринцовка и хълцанията на пациента били излекувани само за няколко секунди. Това, което смятат, че се случва е, че същото нервно окончание, което стига до носа, стига и до областта на хълцанията, а раздразнението се смята, че след това прекъсва рефлекса на хълцането. В миналото нелекарствени методи, като оцета, са били често използвани за такива неща, но след това били изоставени с настъпването на широката употреба на лекарствата, които в този случай са неефективни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/topical-apple-cider-vinegar-for-treating-varicose-veins/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев