В това видео разглеждам някои статистики за възможните ползи и рискове от растителното хранене. Това е страхотно въвеждащо видео, ако сега започвате или искате да го споделите с приятели и семейство. Вижте го.
Вегетарианското хранене и начин на живот доказано намаляват риска от много хронични заболявания, които в днешно време съставляват по-голямата част от световния проблем с болестите, но действителните медицински разходи никога преди не са били изчислявани. Ето какво откриват учените. Същата сума пари, похарчена за зъболекарски услуги, но в сравнение с месоядните, които също не пушат или пият, или в сравнение с общото население, вегетарианците имат значително по-малко стационарни, извънболнични и общи разходи за медицински услуги, което предполага, че растителното хранене може да бъде ефективна стратегия за спестяване на разходи в здравеопазването.
Ето повече подробности. Значително по-ниски разходи за хронични състояния, като високо кръвно налягане или висок холестерол. Логично. Хората с пълноценно растително хранене са в границата на холестерола, триглицеридите, систоличното и диастоличното кръвно налягане съответно в 93%, 97%, 88% и 95% от времето.
Почти 50% спад на медицинските разходи вследствие на депресия, това е интересно, навсякъде.
Мозъчно-съдовото заболяване е другото име на инсулта. Нямаше ли едно проучване, което показва, че вегетарианците имат по-висок риск от инсулт? Да, но това беше преди появата на 2 последващи проучвания, които откриват по-нисък риск от инсулт при вегетарианското хранене, и то не с малко. При исхемичния инсулт, най-често срещания вид инсулт, свързан със съсирване на кръвта, вегетарианците имат около 60% по-нисък риск. А при кървящия инсулт, около 65% по-нисък риск в сравнение с невегетарианците. И то въпреки по-високия хомоцистеин поради по-нисък прием на витамин B12, което е причината за по-високия риск от инсулт в предишното проучване.
Като цяло, ако направим системен преглед на всички основни проучвания, ще видим, че един подробен мета анализ установява голям ефект на предпазване при вегетарианската диета в сравнение с честотата и/или смъртността от исхемична болест на сърцето, както и случаите на рак като цяло, а веганската диета носи 2 пъти по-нисък риск по отношение на рака.
Можете да погледнете на нещата и от друг ъгъл. Ами ако решите да спрете вегетарианската диета и започнете да ядете месо? Адвентисткото проучване върху здравето разглежда това и установява, че в сравнение с хората, които си остават вегетарианци, тези, които започват да ядат месо, страдат от 231% повишение на риска от надебеляване, 166% повишение на риска от развиване на диабет, 152% повишен риск от инсулт и 146% повишен риск от диагноза сърдечно заболяване. А ако продължите с консумацията на месо, ще намалите продължителността си на живот с 3 и половина години. Така че по-добре е не само да спрем месото, но да го спрем за доброто на всички.
Не е обаче на всяка цена. Дори само намаляването му може да помогне. Един добър модел, който включва разнообразие от растителни храни, се оказва свързан с по-нисък риск от смърт като цяло, което означава, че живеете значително по-дълъг живот. Ето ги нарастващите опасности от смърт в категориите на вегетарианското хранене, което означава, че колкото по-близо сте до напълно растителна диета, толкова по-нисък е рискът от смърт. Изследователите обобщават наличието на доказателства, че простият съвет да се увеличи консумацията на растителни храни с намаляването на консумацията на храни от животински произход, има големи ползи за дълголетието.
Има множество предимства от това да се храним дори само по посока на повече растителна храна, но има ли рискове? Въпреки притесненията относно недостига на протеин, достатъчно количество – а именно 0,8 г на килограм телесно тегло, което около 50 г на ден – може да се приема при изцяло растително хранене, както се вижда сред милиардите хора по света, които не ядат месо. Недостигът на витамин B12, от друга страна, е истински проблем без редовен и надежден източник, и аз имам видеа по темата за набавяне или чрез добавка, или чрез храни, обогатени с B12.
Една не много известна полза е свързана с ролята на храненето при поява на пандемични заразни болести, темата на една от новите ми книги. За един вирус е лесно да се пренася от едно животно на друго, но няма примери вируси по растенията да се пренасят по хората по същата причина, поради която не се заразяваме с холандска брястова болест.
Най-голямата и най-стара асоциация на специалистите по хранене в света ясно заявява: растителното хранене е подходящо за всички възрасти и може реално да осигури ползи за здравето, превенция и лечение на определени заболявания. Например, вегетарианците и веганите имат по-нисък риск от исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно, определени видове рак и затлъстяване. И за да научите повече, те съветват да посетите няколко полезни сайта.
Както каза реномираният декан на училището за здравеопазване в Лома Линда на една конференция по храненето: „Отношението към вегетарианското хранене се развива от присмех и скептицизъм, към снизходителна толерантност, постепенно и понякога неохотно приемане до в крайна сметка пълно признаване.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-negative-effects-and-benefits-of-plant-based-diets/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев