Вегетарианството има важен ефект на предпазване от сърдечно заболяване и всички видове рак, особено за хората, които са вегани, но това е за рака като цяло. Какво да кажем за рака на гърдата и на простатата по-специално?
Има около половин дузина проучвания върху риска от рак на гърдата и различните видове растително хранене и всички те установяват по-нисък риск, както се очаква. При някои проучвания вегетарианките имали наполовина по-малка вероятност от рак на гърдата в сравнение с невегетарианките, а това означава, че вегетарианската диета показва наличие на предпазваща роля срещу риска от рак на гърдата. В друго проучване се вижда, че невегетарианската диета е един от важните рискови фактори с почти троен риск от рак на гърдата. В проучването върху учители от Калифорния се оказва, че растителният модел на хранене е свързан със значително намаление на риска от рак като цяло. Така че, дори самата склонност към по-голяма консумация на плодове и зеленчуци е свързана с намален риск от рак на гърдата, особено за туморите, които са най-трудни за лечение, което е интересно и ни дава възможност за превенция.
Някои от намаленията на риска са статистически значими, само ако се включат ползите от отслабването на растително хранене а други аспекти на начина на живот и намаления на риска не са статистически значими. По-нисък риск, но не значителен. По-нисък риск, но не значителен, което означава, че при половината от тези проучвания по-ниският риск може би е бил просто статистическа случайност. Добре, но това е при вегетарианките. Дали жените вегани са в по-добро положение?
Вегетарианската диета изглежда предлага защита от рак на стомашно-чревния тракт; докато веганската диета изглежда предоставя по-нисък риск за всички видове рак и по-специално видовете, които са характерни за жени, което включва рак на гърдата, но също и рак на шийката на марката, рак на ендометриума и рак на яйчниците. След още няколко години успели да извлекат данните за рака на гърдата и се оказва, че веганите имат значително по-нисък риск, но не статистически значим.
Според едно проучване от Индия вегетарианците, които ядат яйца, имат по-нисък риск в сравнение с тези, които не ядат яйца. Но ако вземем заедно всички проучвания върху приема на яйца и рака на гърдата, се оказва, че приемът на едно яйце на ден – пет или повече на седмица – изглежда увеличава риска от рак на гърдата в сравнение с неяденето на никакви яйца.
Ако приемът се увеличи на пет яйца на седмица, се забелязва 47% увеличение на случаите на рак на простатата с фатален край. Като цяло, ако разгледаме ефекта от растителни и животински храни върху риска от рак на простатата, повечето проучвания показват, че растителните храни са свързани или с по-малък, или с неутрален риск от рак на простатата, докато животинските храни, особено млечните, са свързани или с повишен, или с неутрален риск. Млечните и яйцата може би са причината, поради която и трите проучвания върху рака на простатата при веганите установяват понижен риск, но половината от проучванията при вегетарианци не показват никакви промени.
Не става въпрос само за избягване на месото. Зеленчуците и бобовите са свързани с по-нисък риск, а същото е и с рака на гърдата. По-високият прием на зеленчуци и бобови, като боб, леща и нахут е свързан със защита срещу рака на гърдата. Тук говорим за наполовина по-нисък риск от рак на гърдата, ако приемаме 4 или повече порции зеленчуци на ден, както и по 1 порция боб или леща, независимо дали ядете месо или не. Забележете, че това е едно от проучванията, което показва неважен за статистиката спад на риска при вегетарианците; така че, може би ще е по-добре за един човек да яде месо, заедно с много зеленолистни и бобови, в сравнение с вегетарианец, който консумира много бързи и вредни храни.
Препоръките за хранене не само трябва да насърчават приема на определени храни, но наистина да подчертават ползите като цяло от консумацията на цели растителни храни. Но какво се случва, ако просто се насърчава консумацията на повече зеленчуци? Няма как да знаем… докато не направим проверка: „Ефектът от поведенческата интервенция с цел увеличаване консумацията на зеленчуци при мъже с рак на простатата в ранен стадий“. Това е интересно, опит за увеличаване на приема на зеленчуци не само за да се предотврати, но и да се лекува рака. Мъже с рак на простатата, доказан чрез биопсия, били съветвани да приемат седем или повече порции зеленчуци на ден. Добре! А контролната група получавала просто някаква основна информация за храненето.
И… сред мъжете с ранен стадий на рак на простатата под активно наблюдение, поведенческа интервенция, която увеличава консумацията на зеленчуци не води до значително намаляване на риска от развитие на рак на простатата. Греда. Но чакайте малко. Проучването не тества повишена консумация на зеленчуци, а само ефекта от съветите за прием на повече зеленчуци. Дали наистина са го направили? Поведенческата интервенция в това проучване води до ясно продължително увеличение на приема на зеленчуци за 2 години напред, пишат изследователите. Но уви, не подействало. В края на тези две години те приемали по две допълнителни порции. Чакайте, само две, не седем? И така, разликата между групата на зеленчуците и контролната група е по-малко от две порции. Трябвало е да приемат поне по две порции домати на ден и две порции броколи или друг вид кръстоцветни зеленчуци всеки ден; и все пак накрая изяждали само по около 28 г кръстоцветни и по-малко от 1/10 порция домати. При толкова незначителни промени нищо чудно, че няма промяна в рака.
Въпреки че е възможно да трябва да се намали приема и на животински храни. В това 3-месечно проучване за мъже с рак на простатата, които се връщат след операция и радиация, успели да увеличат растителните храни, да ограничат животинските храни и да приемат наистина повече домати. Средното време за удвояване на PSA (или колко бързо нараства туморът) показва от около 22 до 59 месеца. Така че, удвояване за по-малко от 2 години и после почти 5 години. И всичко това само след 3-месечна интервенция на храненето, докато контролната група не променя нищо. Забавянето на тумора е нещо хубаво, но какво ще кажете за спиране на растежа или за намаляването му?
Дали стриктните вегетарианци са защитени от рак на простатата? Да, хората на стриктно растително хранене имат само една малка част от риска да се разболеят, но това не е половината. Да, проучването Орниш. И преди съм говорел за него, има го и във видеото Как да не умрем от рак. Мъже с рак на простатата преминават към диета, богата на плодове, зеленчуци, зърнени и бобови и туморите започват да се смаляват, както се отбелязва от нивата на PSA, които спадат, докато ракът при контролната група продължава да нараства. Ако накапете кръв от растителната група върху рак на простатата, който расте в съд на Петри, ще се окаже, че кръвта от растителната група потиска растежа на рака почти осем пъти по-добре. И колкото повече се придържат към диетата, толкова по-добре кръвта потиска растежа на рака.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-impacts-of-plant-based-diets-on-breast-cancer-and-prostate-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев