Преди хиляди години в древен Египет диабетът е описан като „твърде голямо изпразване на урината“ или по-поетично казано, „като река Нил между ръкавите.“ Препоръчителното лекарство, по ирония на съдбата, било диета, която се състои от зърнени, грозде, мед и горски плодове. Човекът, който въвел термина „диабет“ 500 години по-късно, също така предписва високовъглехидратна диета. Точно до въвеждането на инсулина лекарите спасявали живота на диабетици с помощта на овесената каша. Това не би имало смисъл до идването на сър Харолд Химсуорт на сцената, първият, който отделя диабет тип 1 от диабет тип 2 и дефинира тази концепция за инсулиновата резистентност. Само след няколко дни на високомазнинна диета нивата на кръвната захар се удвояват в отговор на пиенето на вода със захар, в сравнение с приема на високовъглехидратна диета.
Сега диабет тип 2 е чумата на 21 век по отношение на ужасяващите последици за здравето. Какво ще кажете да преразгледаме почти забравената краткосрочна интервенция с овесена каша като икономичен и все пак високоефективен начин за постигане на по-добър контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2? Като цяло пациентите получава около 2 и половина чаши овесена каша три пъти на ден като основно хранене с нищо друго, освен малко билки и малки количества сурови зеленчуци за разнообразие. Колко дълго? Само няколко дни. Забележете, че това са само хиляда калории; резултатът е хипокалорийна растителна интервенция с ниско съдържание на мазнини – всъщност никакви добавени мазнини – без сол и без животински протеини.
Наистина ли няколко дни на овесена каша ще подействат? Вижте този случай с интервенция с овесена каша при тежка инсулинова резистентност в интензивно отделение. В рамките на 48 часа след прием пациентката развива такава тежка инсулинова резистентност, че изисква над 200 единици инсулин на ден. До тогава тя е получавала стандартно хранене с тръбичка при диабет, което обаче не е подействало. Така че, вместо това, започнали да вливат в тръбата овесена каша и зеленчуци, като вероятно са използвали мощен блендер. И на вашето внимание, подействало. Но трябва да видите цифрите. Да, при първото изследване за деня кръвната захар спада от около 250 на около 100 пет дни по-късно. Но тези почти нормални нива на кръвна захар са при 160 единици по-малко инсулин, от над 200 на ден. По-ниски нива на кръвна захар при 160 единици по-малко инсулин!
Добре, виждам как, ако се опитвате да спасите нечий живот в интензивното, овесената каша може да прави чудеса. Но при обикновените диабетици, каква е ползата от прием на овесена каша за няколко дни, ако ще се върнат обратно на старата си диета? Според няколко проучвания ползите могат да продължат до месец след няколкото дни на овесена каша. Например, в това рандомизирано контролирано проучване не само че нуждата от инсулин спада с около 40% само за два дни, в сравнение само с ограничаване на калориите при хипокалорийна диета за диабет, но също така и изследването за дългосрочен контрол на кръвната захар, направено 4 седмици по-късно, отразява ползите. Говорим за голямо понижение на нужните дози дневен инсулин с ползи, установени седмици по-късно. Кой го е грижа дали трябва да приемате високи дози инсулин? Тъй като инсулинът води до наддаване на тегло, а това само влошава инсулиновата резистентност. Така че, имаме един порочен кръг. Но с овесената каша се лекува причината, да не споменаваме случаите на рак и обща смъртност, свързани с наличие на такива високи нива инсулин в тялото постоянно.
Други нови проучвания показват същото нещо. Два дни на овесена каша значително понижават нужното количество инсулин и подобряват нивата на кръвна захар, а ползите продължават до 4 седмици. Например тук. Пациенти с неконтролируем диабет тип 2 се подлагат на 2-дневна диета с овесена каша, което води до 40% понижение на дозата инсулин, придружено с почти нормализиране на средните нива на кръвна захар. Въпреки че интервенцията продължила само два дни, се забелязва значително понижение на дозата инсулин и подобрение на кръвната захар седмици след спиране на проучването. И това е след като се връщат към обичайното си хранене. Вижте това. Огромен спад на нуждата от инсулин след прием на овесена каша за 2 дни, но един месец по-късно участниците продължили да приемат 40% по-малко инсулин. Чакайте малко. Как така тази кратка интервенция води до такива драстични резултати, че да продължава седмици след това? Въпреки че краткотрайните интервенции с овесена каша не могат да се сравнят с пълноценното растително хранене по отношение на максимален прием на храни, които предпазват, а това в идеалния случай е което хората трябва да се опитват да консумират, за да излекуват напълно своя диабет тип 2 – но и двете групи напълно изключват животинските храни, която явно увеличават риска от диабет. Така че, дори и спирането на наситените мазнини за 2 дни може така да понижи инсулиновата резистентност, че да имате полза поне още няколко седмици, дори и ако отново започнете да ядете боклуци.
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Ако опитате диетата с овесена каша, обаче, лекарят ви трябва да има готовност бързо да намали дозата на лекарствата за кръвна захар, защото в противен случай ще бъде опасно за вас. Представете си, ако тази жена все още приемаше по 200 единици инсулин. Кръвната й захар щеше да падне толкова ниска, че да умре. Така че, интервенциите с овесена каша не трябва да се извършват при пациенти, на които може да им е трудно да съобщават симптомите си на ниска кръвна захар, и които не могат да се наблюдават редовно. Така че, недостатъкът на овесената каша е, че може да подейства твърде добре; затова трябва да се прави под стриктно медицинско наблюдение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/oatmeal-diet-put-to-the-test-for-diabetes-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев