Днес е общоприето, че храненето с животински мазнини преработени храни е важен рисков фактор за развитието на диабет тип 2. И не става въпрос само за животинските мазнини, но и за животинските протеини, които увеличават инсулиновата резистентност, което е предпоставка към развитието на диабет тип 2. Нищо чудно, че изследванията показват, че повишената консумация на животински продукти и недостатъчният прием на непреработени растителни храни увеличават риска не само от сърдечно-съдови заболявания, но и от диабет. Но от всички други цели растителни храни, защо точно овесената каша за лечение на диабет, която, както споменах в последното видео, е използвана за лечение на диабет още преди откритието на инсулина.
Отдавна знаем, че консумацията на цели зърнени храни, включително овесени ядки, е свързана с по-нисък риск от диабет, но няма как да сме сигурни докато не направим проучване. Има над десет рандомизирани контролирани проучвания, които разглеждат метаболитните ефекти от приема на овесени ядки при пациенти с диабет тип 2, и се оказва, че те значително подобряват както краткосрочния, така и дългосрочния контрол на кръвната захар в допълнение към понижаване на нивата на холестерола. Смятаме, че ползите се дължат на ферментационните фибри в овесените ядки, наречени бета глюлани, тъй като може да има понижаване на холестерола дори и само ако се приемат чисти фибри от овесени ядки, както и подобрение на контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност както при диабет тип 2, така и при диабет тип 1. Как точно тези фибри правят това? Знаем, че един от скритите механизми за понижаване на холестерола от консумацията на овесена каша е способността за манипулиране на микробиома, или с други думи, ползотворно влияние върху чревните ни бактерии.
Малко фибри могат да направят много. Тук се говори за противовъзпалителните свойства от късоверижните мастни киселини, които нашите полезни бактерии произвеждат от фибрите. Има десетки рандомизирани контролирани проучвания, които показват, че видовете фибри, които се съдържат в овесените ядки и бобовите, могат да подобрят дългосрочния контрол на кръвната захар при диабетиците – всъщност почти удвояват прага на Агенцията за храните и лекарствата, който е нужен за новите лекарства, понижаващи кръвната захар. Защо? Защото чревните бактерии, които избирателно се назначават от фибрите, могат да помогнат за облекчаване симптомите на диабет тип 2.
Всъщност, въз основа на 50 отделни бактериални маркери от фекалии може да определи кой има и кой няма диабет. Но ако се промени храненето, може да се промени и чревната флора само за един ден. Храним ги с фибри и в замяна те ни хранят с тези късоверижни мастни киселини, като бутират, който има такива полезни свойства. Ако поставим хората на диета с овесени ядки, бобови, плодове, зеленчуци и ядки, се увеличава броят на хранещите се с фибри бактерии, които произвеждат полезните късоверижни мастни киселини, а кръвната захар на гладно спада с около 25% за един месец. И колкото повече се произвеждат хранещи се с фибри бактерии, толкова по-добър е контролът на кръвната захар. Когато производителите на късоверижни мастни киселини са повече на брой и в по-голямо разнообразие, участниците имат по-голямо подобрение в нивата на хемоглобин A1c (който е показател за контрола на кръвната захар в дългосрочен план). Проучванията, изучаващи ситуацията преди и след фекална трансплантация, помагат за установяване на причинно-следствената връзка.
Самите фибри от овесените ядки се оказва, че действат като пребиотик, увеличавайки растежа на полезните бактерии, като lactobacillus и bifidobacteria. Така че, между липсата на животински протеини, липсата на животински мазнини и напълването с пребиотични фибри, нищо чудно, че диетата с овесена каша е станала част от клиничната рутина за лечение на диабета. С времето обаче, тази практика впоследствие е забравена, а това може да се сравни със съдбата на непопулярни теории в минали издания на съветски енциклопедии.
Въпреки напредъка на терапията, продължаваме да имаме много хора с недобре контролиран диабет. За щастие това забравено средство се завръща. Ще разгледам всички нови проучвания върху диетата с овесени ядки в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-does-oatmeal-help-with-blood-sugars/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев