В поредицата видеа върху чая говорих за това той да не се пие по време на хранене, защото може да попречи на усвояването на желязо от храната от 26% чак до 99%, може би в зависимост от времето за приготвяне, марката и степента на сила. Какво да кажем за кафето, което може би пречи на усвояването на желязо от храната?
Когато за първи път разглеждах тази тема, се натъкнах на това проучване върху ефектите от спирането на приема на кафе и нивата на желязо при прохождащи бебета от Гватемала. Мислех, че става въпрос за кърмещите майки или нещо подобно, но не, кафето е една от първите течности, които се дават на бебетата от Гватемала. Това не го знаех!
Както и да е, възпрепятстването на усвояването на желязо заради прием на кафе. Една чаша кафе намалява усвояването на желязо от една порция хамбургер с 39%, за разлика от спад с 64% при прием на чай. Така че, не е толкова зле, колкото чая, но все пак има значителна пречка. И също както при чая, колкото по-силно е кафето, толкова повече се пречи на усвояването на желязо. По отношение на времето, няма понижение в усвояването на желязо, когато кафето се е консумирало един час преди хранене, но ако чакате един час след хранене, за да пиете кафе, това няма да помогне, а обяснението е фактът, че може да отнеме почти два часа на стомаха да се изпразни от изяденото; така че, ако пиете един час след хранене, кафето може да се захване за храната.
Можем да неутрализираме ефекта от чая или кафето като добавим портокалов сол към храната или дори още по-добре, цял портокал или друг вид храна, богата на витамин C. Приемът на витамин C подобрява усвояването на желязо, което е добре за хората на границата на анемия, но за много други блокирането на усвояването на желязо от кафето може да бъде нещо хубаво.
Желязото е нож с две остриета. От една страна, желязото е важен елемент за производството на кръв. От друга страна, обаче, той е мощен окислител. Така че, може би по-ниският риск от диабет тип 2, свързан с консумацията на кафе, се дължи на възпрепятстването на усвояването на желязо от кафето.
Рискът от диабет тип 2 се увеличава с увеличаването на количеството феритин в кръвта, който е показател за депата желязо в организма. Колкото по-високи са депата на желязо, толкова по-висок е и рискът от диабет. Същото важи и за риска от гестационен диабет по време на бременност. Така че, трябва да се уверите, че си набавяте достатъчно желязо, но да не натрупвате твърде много желязо в организма. Откъде знаем, че има причинно-следствена връзка?
Защото, ако разделим диабетиците на групи, както при старомодното пускане на кръв, но вместо да използваме пиявици, ги накараме просто да даряват кръв по няколко пъти, за да понижат депата си на желязо, ще видим, че групата с даряване на кръв има по-добър контрол на кръвната захар, по-добро производство на инсулин, по-малко инсулинова резистентност. Лишаването от желязо подобрява артериалната дисфункция при диабет тип 2.
Същото е и с подаграта. Дали възпрепятстването на усвояването на желязо с помощта на кафето намалява риска от подагра? Нека да разберем. Ремисия на подагрозен артрит, предизвикана от дефицит на желязо. Учени взели пациенти с подагра и поддържали депата им на желязо на най-ниски възможни нива без да се стига до анемия и… пристъпите на подагра изчезнали при всички пациенти, като ефектите варират от пълна ремисия от забележително намаление на случаите и сериозността на пристъпите на подагра. Ето процентите преди и след. Така че, може би това е една от причините консумацията на кафе да е свързана с по-нисък риск от подагра. Тя блокира част от приема на желязо.
Според все повече доказателства желязото също участва в множество заболявания на застаряването, включително Алцхаймер, Паркинсон и сърдечно заболяване. По отношение на желязото и Алцхаймер, мнението е, че причината е способността на желязото ефективно да „ръждясва“ мозъчната тъкан като произвежда свободни радикали, които могат да причинят невродегенерация, допринасяйки към патологията на заболяването Алцхаймер на множество нива, до такава степен, че има интерес да се правят опити за лечение на Алцхаймер чрез желязото.
Високите депа на желязо също са свързани с по-ниски теломери, което е показател за биологично застаряване. И ако си мислите, че ако имате високи депа на желязо, щяхте да знаете за тях: само 5% от пациентите с повишени нива на желязо получават информация от лекаря си, че има такъв проблем.
За да се предотврати твърде голямото натрупване на желязо, редовното пиене на чай заедно с храната ще свърши работа, това намалява количеството пускане на кръв при хората с генетично свръхнатрупване на желязо. Но трябва да правите обратното – пийте чай само между храненията, ако имате риск от желязодефицитна анемия.
Освен чай и кафе, има и други напитки, които могат да блокират усвояването на желязо. Ментата е на нивото на черния чай, шоколадовото мляко прави същото, а лайката блокира желязото по същия начин, както кафето. Така че, ако депата ви на желязо са високи, има подходящи решения по време на хранене. Ако имате проблем с набавянето на желязо, не е добре да пиете тези напитки заедно с храната.
Смятаме, че причината са полифенолните фитонутриенти. Ами билките и подправките? Те са пълни с полифенолни фитонутриенти.
Това проучване е направено в епруветка, не с истински хора, но имаме един доклад на желязодефицитна анемия поради високи дози прием на куркума. Един лекар се лекувал за остеоартрит с капсули екстракт от куркума и имал анемия, не можел да увеличи желязото си, въпреки че приемал добавки с желязо. Но 2 седмици след спиране на куркумата изследванията му и нивата на желязо се възстановили в нормални граници.
От една страна хората в лекарския кабинет с желязодефицитна анемия трябва се питат какви добавки приемат; в същото време способността на куркумата да пречи на желязото може да помогне в случаи на пренасищане на желязото.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-coffee-inhibit-iron-absorption-what-are-the-effects-of-having-too-much-iron/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев