Според едно проучване с над 30 000 американци, 1/3 от тях се самоопределят като хора, които намаляват месото, което означава, че един от трима се опитва да намали консумацията си на месо. Защо? За тези, които изкарват по-малко от $40 000 годишно, причина номер 1 е цената; за тези, които изкарват повече от $40K, причина номер 1 е здравето. И наистина, ако трябва да определим какво е здравословно хранене. в сравнение с това как се храним днес, трябва да приемаме повече растителни храни, включително свежи плодове и зеленчуци, зърнени, бобови, което означава боб, грах, нахут и леща, семена и ядки, и в същото време по-малко животински храни, особено мазно и преработено месо.
В една статия със заглавие „Растителното хранене за собственото здраве, здравето на населението и на планетата“ в съавторство с председателя на департамента по нутрициология в Харвард, здравословното растително хранене е не само по-устойчиво, но и е свързано с по-нисък риск от хронични заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Какво означава растително? Всяка диета, която намалява количеството животински продукти и увеличава количеството растения – отново, зеленчуци, плодове, зърнени, бобови, ядки и семена. Преминаването на храненето в световен мащаб към здравословен растителен модел ще изисква широкомащабни усилия от страна на здравеопазването, но може да бъде инструмент за осигуряване на бъдещото здраве на хората и планетата.
И наистина, IPCC, Междуправителствената група по климатичните промени, описва растителното хранене като главна възможност за намаляване и адаптиране към климатичните промени и включва препоръки за намаляване на консумацията на месо. Добре, но как да се направи това? В един системен преглед от експериментални проучвания върху стратегиите за намаляване на консумацията на месо един от най-ефективните експерименти идва от средния запад. За жалост изследването показва, че осигуряването на информация само по себе си може да бъде с ограничена полезност в улесняване на промяната на поведението. Успешно са въведени обаче интервенции в разнообразие от просоциални контексти, с цел правилният или най-здравословният избор да бъде и най-лесният избор – избор по подразбиране.
Да вземем например даряването на органи. Всяка година хиляди хора в САЩ умират в очакване на подходящ донор на органи. Но чакайте малко – 85% от американците одобряват даряването на органи, и въпреки това по-малко от половината решават да даряват и още по-малко дават разрешение като подписват карта за даряване на органи. Ако погледнем Европа, има почти 10 пъти по-голяма разлика в процента дарени органи в различни държави. В някои държави съгласието е едва 10%, докато в други е 99,9%. Каква е разликата между двата цвята? Златното е за; синьото е против. В графата против хората са по подразбиране донори на органи, освен ако изрично не се съгласят. При графата за, както е САЩ, по подразбиране никой не е донор на органи без изрично да се регистрира като такъв. Има всякакви призиви кампаниите да променят отношението на хората за даряването на органи, но не забравяйте, че 85% вече са съгласни. Ако искаме да променим поведението, а не само отношението, промяната на условието по подразбиране може да бъде по-ефективно. Работи ли при храненето?
В групата по подразбиране участниците получават на масата меню само с 5 безмесни опции. Но те са информирани – устно и в писмена форма в менюто – че могат да разгледат и второ меню, което стои на стената на няколко метра, и което съдържа стандартните популярни невегетариански ястия в ресторантите. В контролната група и двата списъка с опции били смесени заедно в общо меню.
И когато се направи това, много малко хора избират безмесни опции, между 5% и 40% в зависимост от това дали ще опишете безмесните опции по привлекателен начин, като например паста с провансалски зеленчуци, или по непривлекателен начин, като веган калцоне. Добре, ами условието по подразбиране, при което менюто пред тях е изцяло безмесно? Те пак могат да станат и да поръчат цялото месо на света, но алтернативното меню е само на няколко крачки. Не отнемаме избора на хората, но само ако го направим избор по подразбиране, той става основен при 75% до 90% от хората. Дори непривлекателно описаната безмесна опция печели несъмнено.
И дори само опцията за добавяне на повече зеленчуци от 1/4 от опциите към половината от тях, може да увеличи продажбите им с между 40% и 80%.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/strategies-to-eat-less-meat/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев