Изцяло растителното хранене е подходящо по време на бременност, кърмене, бебешка и детска възраст – позиция, отразена от най-старата и най-голяма асоциация на професионалисти в областта на храненето в света. Ако попитате обаче няколкостотин здравни експерти, една 1 на 3-ма знае. Храненето по време на бременност трябва да се планира добре, което означава да се консумират големи количества и разнообразие от растителни храни от всички групи на растителните храни, включително зърнени, бобови (като соя, боб, грах, нахут и леща), зеленчуци, плодове, ядки и семена. Трябва да си осигурите достатъчно калций от растителни източници и достатъчно витамин D от слънцето или от добавки. И жизненоважно е да си набавяте редовен и надежден източник на витамин B12. Имам видео за B12 през бременността и детската възраст. Двете книги, които препоръчвам за отглеждане на семейство на растително хранене, са публикувани от двама мои любими диетолози, уповаващи се на научни доказателства, Наръчник за напълно веган бременност от Рийд Мангълс и Подхранване със съавтор Бренда Дейвис.
Какви данни имаме за влиянието на веганската диета върху бременността? Жените вегани наддават значително по-малко килограми през бременността, с около 2,7 кг по-малко, и бебетата са с по-ниско тегло при раждане, но само с по няколкостотин грама, и те достигат до около 3 кг, което е в рамките на нормалното, като няма разлика в процента преждевременни раждания, нито пък в нивата на B12, фолат или желязо в кръвта от пъпната връв. Това не е изненадващо, тъй като по-голямата част и от двете групи участници са приемали витамини за бременни, както и трябва да правят.
Ами състава на кърмата при жените на веганска или вегетарианска диета? Системният преглед показва, че всички, невегетарианките, вегетарианките и веганите произвеждат кърма с почти идентични хранителни качества. Дори омега-3? Няма разлика в DHA състава на млякото при различните видове хранене, но това не ни говори много, тъй като 80% от участничките имали концентрация на дълговерижни омега-3 DHA под минимума. Говоря за най-добрия начин да си набавим незамърсени източници на омега-3 в едно предишно видео, което ще намерите по-долу като връзка в бележките на доктора на NutritionFacts.org или в лентата с описанието в YouTube.
Индустриите за месо и яйца обичат да плашат относно холина. Но чакайте малко, това проучване е проведено от човек, който няма конфликти на интереси. Лъжец! Ето поправената версия. Секцията „Сблъсък на интереси“ е актуализирана. И изненада! Авторът е член на консултативен панел, финансиран от месната промишленост. Истината е, че има толкова холин в кърмата на веганите, колкото и в тази на жени, които консумират яйца или месо.
Има и нещо, което майките, които не приемат яйца и месо, може би не предават толкова в кърмата: индустриалните замърсители като забранения пестицид ДДТ и причиняващите рак ПХБ. Най-високи нива са намерени в млякото на майките, които ядат риба, а най-ниските – при вегетарианките. Дори само спирането на месото може да понижи нивата на ДДТ наполовина. Например, ето нивата на пестицидите и канцерогенните ПХБ в кърмата на две сестри с различни модели на хранене. Нивата на ДДТ, ДДЕ (продукт на разграждането на ДДТ), диелдрин и бета-хексахлорциклохексан (още два забранени пестициди), както и ПХБ, са много по-ниски в млечната мазнина от майката лакто-вегетарианка отколкото в тази от сестра й, която не е вегетарианка. Причината е, че тези химикали се натрупват по хранителната верига в животинските мазнини, нашите мазнини, както и във всякакви животински мазнини, които ядем.
Ами майките на стриктно растително хранене? Тяхното мляко е още по-малко замърсено. За почти всеки един замърсител няма превишаване в диапазона на оценяването, което означава, че най-високата (най-лоша) стойност при вегетарианките е по-ниска от най-добрата (най-ниската) стойност, получена от пробите в САЩ. Под вегетарианки се разбира жени, които са премахнали всички животински продукти от храната си, включително яйца и млечни. Единствената майка вегетарианка, която имала повече остатъчни количества в кърмата си, е станала вегетарианка преди по-малко от 1 година. Но за някои от другите токсични замърсители средни нива при вегетарианците са само 1% до 2% от нивата средно за САЩ като цяло. Кърмата е най-добрата храна за бебето, независимо от начина на хранене на майката, но кърмачетата на майки вегетарианки, чието хранене не заема много от хранителната верига – с други думи растителното хранене – имат предимството, че са изложени на по-малко химическо замърсяване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-pregnancy-outcomes-and-breastmilk/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев