DEET се смята за най-ефективният репелент против комари. Несъмнено, както гласи тази статия в журнала по семейна практика, това трябва да бъде единственият репелент против комари, препоръчван от лекарите, защото никой друг репелент дори не се доближава до него. Имайки предвид голямата ефективност е трудно да убедим някого, че който и да е друг репелент ще е по-добър. Има обаче някои докладвани случаи на тежки нежелани реакции към DEET, да не споменаваме факта, че може да стопява пластмаса, като тази на рамките за очила и части на мобилни телефони, а много потребители намират миризмата и чувството върху кожата за неприятно. На вашето внимание пикаридин. Като цяло проучванията не показват голяма разлика между DEET и пикаридин при една и съща доза, като някои доказателства сочат по-дълго действие за пикаридина без раздразнението, миризмата и разтопените очила.
Нищо чудно, че го избират за продукта на потребителите с най-добри свойства на репелент против насекоми. Имайте предвид, че е важна концентрацията. Продуктът им с 20% пикаридин оглавил списъка, но при 5% концентрация бил един от най-неефективните. Токсичен ли е? Страничните ефекти, ако изобщо се появят, основно са свързани с раздразнение и почервеняване на очите, повръщане и раздразнение на устата, но разбира се, не трябва да го ядете или да си пръскате в очите. Но дори и неволното поглъщане е свързано само с относително нищожна токсичност.
Ами електронните устройства против комари? Има 10 проучвания и всички те установяват, че няма разлика в броя на комарите, които нападат хората с или без устройство и експериментите потвърждават: няма ефект върху предотвратяването на ухапванията от комари.
Пикаридин има за основа черен пипер, но както DEET, това е синтетичен химикал. Има ли някакви натурални репеленти? Разбира се, само защото нещо е натурално, не означава, че е непременно безопасно. Стрихнинът е натурален продукт от дървото стрихнин, а рицинът от рициновите бобчета е 100 000 пъти по-смъртоносен. Всъщност, 10-те най-токсични отрови в света са все натурални.
Но нека разгледаме ефектите от репелентите против комари на основата на 20 етерични масла в сравнение с плацебо контролна група и DEET. Звездичките посочват значителни резултати, така че ето по-ясен преглед на нещата. Както виждате, само пет имат изобщо някакъв продължителен ефект. Маслото от мента и лимонена трева имат ефект в продължение на 30 минути. Маслото от градинска мента и чесън започнали да действат, но не продължили дори и толкова дълго. Маслото от канела, обаче, намалило привличането на комарите за цели час и половина. Останалите етерични масла нямали никакъв особен ефект върху привличането на комарите във всеки един момент и това включва и цитронелата.
Цитронела беше един от най-често използваните репеленти преди изобретяването на DEET и все още се използва днес в много продукти независимо от по-малката ефективност. При по-ниска концентрация действието може да продължи едва няколко минути, а при по-висока концентрация цитронелата може да доведе до раздразнение на кожата. В сравнение с пълна 6-часова защита при употреба на DEET, цитронелата има действие само 10-12 минути. Ето защо цитронелата може и да се приема при кратък контакт с безобидни комари, но не се препоръчва за защита, ако наистина е важно да не бъдете ухапани. Етеричните масла, според тази статия в медицински журнал на семейната практика, не са ефективни и не се препоръчват. Но това беше преди да научим за лимоновия евкалипт, единствения растителен репелент, препоръчван от Центъра за контрол на заболяванията, въпреки че не трябва да се използва от бременни жени или деца под 3-годишна възраст.
Consumer Reports го поставя в топ 3 най-добрите средства за избягване на комари и кърлежи за поне 7 часа. Всички други тествани растителни продукти имали неуспех. Но лимоновият евкалипт с концентрация 40% се оказва, че предотвратява ухапвания между 4 и 7 часа след намазване при агресивни видове комари и над 12 часа за по-малко агресивни комари, период на превенция, който е по-голям от репелент DEET с концентрация от поне 10%.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/natural-alternatives-to-deet-mosquito-repellent/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев