Според конвенционалните мъдрости през последните 50 години продължителността на съня е намаляла паралелно с увеличаването на разпространението на затлъстяването, което предполага, че епидемията от липса на сън е свързана с епидемията на затлъстяването. Имаме повече от 100 телевизионни канали, мобилни телефони и таблети, които да ни забавляват през нощта. „Забързаността и вълнението на съвременните живот правилно са обвинявани за повечето случаи на безсъние,“ казва една статия в медицински журнал. Но това е публикувано още през 1894 г. Наистина ли спим много по-малко.
От 1905 г. насам продължителността на съня при деца и юноши е намалява с малко над 1 час на нощ. Детският труд обаче е забранен чак през 1938 г. и част от обяснението може би се дължи на изтощението от работата по мините, фермите и заводите в началото на миналия век. От 1970 г. продължителността на съня при децата е намаляла само с по 15 минути на нощ и не е ясно дали продължителността на съня при възрастните изобщо се е променила. Въз основа на 168 проучвания на обективни показатели на продължителността на съня, вместо собствени доклади, продължителността на съня при възрастните – обективното общо време за сън – не се е променило много от 1960 г. насам. От 2003 г. средната продължителност на съня в САЩ може дори да се е увеличила.
Разбира се, само защото нямаме доказателства, че има нарастваща епидемия на недостиг на сън, не означава, че спим достатъчно. Може би и преди 50 години не сме си набавяли достатъчно сън, или преди откриването на електрическата крушка на Едисън, или от изобретяването на свещите преди 5 000 години. Как да определим оптималната продължителност на съня? Един начин е да изучаваме милиони хора и да видим колко часа сън на нощ са свързани с най-дългата продължителност на живота.
Сънят е голяма загадка. Като една характеристика на много животински видове, сънят би трябвало да е много важен за оцеляване под натиска на естествения подбор с цел да се премахне такова уязвимо състояние. Ужасяващи експерименти доказват, че липсата на сън при животните е смъртоносна, ако продължи 11 до 32 дни. Една от функциите на съня, която беше изяснена в последните години, е изчистването от токсини, които се натрупват през деня чрез една новооткрита система за дренаж в мозъка. Това обяснява защо хората, които редовно спят по-малко от 7 часа на нощ, имат повишен риск от поява на когнитивни увреждания, като деменция. Дори будуването само 1 нощ може да причини значително увеличение на натрупването на бета амилоид във важни области на мозъка, смолисто вещество, свързано с развитието на болестта на Алцхаймер.
Най-нисък риск от развитие на когнитивно увреждане е открит при хората, които спят по 7 до 8 часа на нощ, а това важи и за риска от диабет въз основа на 36 проучвания, проследяващи над 1 млн. души. Повишеният риск, свързан със сън само по 6 часа на нощ, сравнен със 7 или 8 часа, е сравним с повишението на риска от диабет, свързан с липса на физическа активност.
За смъртта от всички причини всети заедно, има над 50 проучвания, проследяващи стотици хиляди хора в продължение на до 34 години. Твърде краткият и твърде дългият сън са свързани с намаляване на продължителността на живота, а очевидно идеалният вариант са 7 часа на нощ. Седем часа може и да изглеждат малко, но това всъщност е естественото за нашия вид. Учените изучавали 3 изолирани общества преди индустриализацията в 2 континента и открили изненадващо съответствие. Въпреки липсата на електрическо осветление или устройства, те стояли будни още 3 часа след залез-слънце и после естествено се събуждали преди изгрев, което им дава около 6 и половина часа сън от тези 7 и половин час в леглото.
Остава неясен механизмът, чрез който излишният сън може да вреди, така че връзката между повишения риск от смърт и болести и съня 9 или повече часа на нощ до голяма степен е отхвърлена и набедена за невалидна. Може би има обратна причинно-следствена връзка, болестите да водят до повече време в леглото, а не обратното, или съпътстващи фактори, като степен на заетост. В крайна сметка, кой може да си позволи да се успива? Хората без работа. Има и експериментални доказателства, които показват негативни последствия за здравето от недостатъчен сън. Така че по отношение на съня, в идеалния случай се стремете да спите редовно поне по 7 часа на денонощие.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-six-hours-of-sleep-enough/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев