Комарите са не само неприятни, но и са носители на заболявания като Зика, треска от денга. Най-разпространеният репелент вече няколко десетилетия е Deet. Какво казват изследвания относно неговата безопасност и ефективност? И има ли по-добри и по-натурални алтернативи? Ще отговоря на тези въпроси в това видео и в следващото.
Най-опасното животно в света не е голямата бяла акула или кобрата, или лъвът, тигърът и мечката. Всъщност, само около 10 души годишно умират от нападение на акули. Кой е на номер 2 като най-опасен? Човекът. А кой е най-опасен? Комарите.
Буквално милиарди хора са подложени на риск от зараза с тропическа треска и стотици хиляди умират от малария всяка година. Новата заплаха Зика продължава да бъде глобален проблем за здравеопазването до такава степен, че СЗО предложи отлагане на бременността в засегнатите със Зика райони по света. Кой е най-добрият репелент срещу комарите?
Има продукти като перметрин, който се извлича от хризантеми и може да се пръска върху дрехите, но какво да кажем за репеленти, които директно могат да се мажат на кожата? DEET е най-добър и се смята за златния стандарт на защита, когато е жизненоважно да няма ухапване. Развит е през 40-те години за употреба от военните. Отдавна е считан за първа класа репеленти. По отношение на ефективността му 20% до 50% от репелентите DEET осигуряват защита до няколко часа. Това е обаче при мазане на кожата.
Гривните за ръце с импрегниран DEET не действат и отблъскват комарите само от местата, покрити с гривната, което може да се каже и за гривни, които не са покрити с DEET. Гривните с цитронела или DEET се оказва, че действат само 12 до 18 секунди. По отношение на безопасността DEET се смята за безопасен дори и през втория и третия триместър на бременността, както и при деца над 2-месечна възраст. Трябва да се отбележи, че DEET може да увреди пластмасови и синтетични материали; затова трябва да се внимава, когато се използва около пластмасови часовници, очила и синтетични материи дрехи. Найлонът няма проблем, но се оказва, че уврежда спандекса, коприната, ацетата и оцветената кожа, наред с пластмасата и винила.
DEET се абсорбира през кожа и преминава в кръвта, но се изчиства след няколко часа. Има ли странични ефекти? DEET вероятно е далеч не толкова токсичен колкото хората смятат. DEET има забележителен профил на безопасност след повече от половин век употреба и милиарди приложения. Под 50 случаи за сериозни токсични ефекти са документирани в медицинската литература от 1960 г. и повечето от тях са разрешени. Повечето случаи на странични ефекти или фатален край включват прекомерна употреба или неправилна употреба на продукта – неправилна употреба, като например поглъщане на цялата бутилка с цел самоубийство.
Как се използва правилно? Прочетете и следвайте инструкциите на опаковката. Прилагайте само на здрава и неразранена кожа. Не прилагайте близо до очите и устата и само малко количество около ушите. Това е за да се избегне случаен контакт с очите или поглъщане. Може да се маже на лицето, но не пръскайте със спрей по лицето си. Напръскайте ръцете и после намажете лицето, но избягвайте очите и устата. Намажете децата, но така че нищо да не попадне в устата им. Просто използвайте достатъчно, за да покриете кожата или външните части на дрехите, не под тях. И след като сте отново вътре, измийте се със сапун и вода, както и изперете дрехите. Ако се появи реакция, спрете да го използвате, отмийте го и се обадете на местния център за натравяния. А ако посетите лекаря си, занесете и самата бутилка.
Кой репелент против комари действа най-добре? При сравнение на различни марки, DEET разбива всички. Но това е проучване, публикувано преди 20 години. Има ли нещо ново на пазара, което няма да ви стопи очилата? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-deet-the-best-mosquito-repellent/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев