Чаят от хибискус, също известен и като розела или Ямайка, се радва на голяма популярност по света, както горещ, така и студен, заради своя наситено червен цвят и вкус на червени боровинки. Той е причината за приятния аромат на чая Red Zinger. За ползите от хибискуса можете да прочетете в главата за високото кръвно налягане в книгата „Можем да сме здрави“, а той действа толкова добре, колкото и някои от водещите медикаменти против високо кръвно според сравнителни проучвания, а в някои дори се оказва по-добър от лекарството.
Само 3 часа след пиене на чай от хибискус могат да се видят промени в стотици метаболити в кръвта с креативни имена като хибисцина киселина, или хибисцин, или хибисцитрин. Промените в експресията на човешките гени 3 часа след пиене на чая предполагат регулиране на синтеза на холестерол и подобрение на метаболизма. Но рандомизираните контролирани проучвания не успяват да открият ползи, свързани с понижаването на холестерола. Един интересен страничен ефект се появява обаче: отслабване.
В Мексико чаят от хибискус се използва традиционно като лечение за затлъстяване, което поражда голям интерес от страна на изследователите. Според изследванията с компютърни модели определени видове хибискус могат да се свържат с ензима, който преработва мазнини, а именно липаза, както ключът влиза в ключалката. Лабораторни проучвания, които разглеждат различни лечебни растения, наистина установяват, че хибискусът възпрепятства липазата най-много, а хибискусът се оказва, че намалява телесните мазнини при хамстери, мишки и плъхове, увеличавайки количеството изпражнения. Но това е тествано при хора чак през 2014 г.
Заглавието разкрива резултатите. Внимание, спойлер: хибискусът може да възпрепятства затлъстяването и натрупването на мазнини при хората, както и да подобри състоянието на омазнения черен дроб. За да създадат рандомизирано двойно тайно проучване, вместо да се опитат да създадат някакъв изкуствено оцветен чай, учените просто изсушили чай от хибискус и го поставили в капсули. След 12 седмици имало значително намаление на талията и процента телесни мазнини в групата с хибискуса в сравнение с групата, приемала плацебо капсули. Но използваната доза се равнявала на 9 чаши чай от хибискус на ден. Препоръчвам да се придържате към не повече от 1 литър на ден поради високото съдържание на манган. Манганът е важен микроелемент, но 9 чаши на ден могат да доведат до пренасищане.
През 2018 г. е публикувано това проучване, в което се използва по-разумна доза – еквивалент на около 1 чаша от 350 мл чай от хибискус на ден. Усложняващият фактор е, че добавили и лимонова върбинка към сместа. Това е друг билков чай, известен за това, че подобрява възстановяването след интензивна силова тренировка, но има и някои обещаващи данни за ефектите от лимоновата върбинка върху мазните клетки в съд на Петри, затова и опитали с комбинация от двете. Около 1 чаша и половина чай от хибискус и 1/4 чаша лимонова върбинка веднъж на ден за 2 месеца.
И двете групи – с чай и с плацебото – имали хранене, съдържащо еднакво количество калории, но въпреки това групата с чая отслабнала значително повече – 2 кг в сравнение с 1 кг. Това е само с по 400 г – 1 кг на месец, но добавяме и още 400 г заради приема на едно и също количество калории. Това е предимството на интервенциите за блокиране на мазнини, които наистина водят до изгаряне на повече калории отвъд само намаляване на глада и по-дълго чувство за ситост с надеждата, че ще приемате по-малко калории като цяло.
Защо не хапчета, вместо чай? Има всякакви видове билкови екстракти под формата на добавки на пазара, но това предполага да знаем достатъчно, за да извлечем точната активна съставка. Например, това не са червените антоцианини в хибискуса, тъй като белите видове имат подобен ефект. При изолиране на различните съставки на чая от хибискус и тестване на различни комбинации са установени синергични ефекти, което означава, че цялото може би е по-голямо от сумата на неговите части. Както е с всяка кисела храна или напитка, обаче (като при цитрусите), е важно да отмиваме естествената киселина от зъбите си като изплакваме устата си с вода, за да предпазим емайла. Добре е да изчакате поне час преди да миете зъбите си, за да не ерозира емайла, когато е в омекнало състояние.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fat-blocking-benefits-of-hibiscus-tea/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев