Няколко проучвания разглеждат влиянието на растителното хранене върху спортното представяне, но повечето не показват никаква разлика по отношение на издръжливост, представяне или сила. Въпреки че растителното хранене не изглежда да дава предимства или недостатъци относно спортното представяне, това, което растителното хранене може, е да намали риска от хронични заболявания. Това е една тема, за която говорих във видеото „Защо спортистите трябва да се хранят с растителна храна“, защото изненадващото е, че спортистите, практикуващи спорт, свързан с издръжливост, имат по-напреднала атеросклероза и повече увреждане на сърдечния мускул в сравнение с хората със заседнал начин на живот. Така че, е още по-важно те да се хранят здравословно. Поради значителното влияние върху здравето, може да се приеме, че представянето се повлиява от растителното хранене. Нека разгледаме по-отблизо наличните доказателства.
Това е най-често цитираният преглед. Проучвания, свързващи вегетарианското хранене с подобрено здраве, са достатъчно ясни; не са толкова ясни обаче доказателствата за този феномен по отношение на подобрено физическо представяне при спортистите, като не се открива никаква разлика – поне не с точност – между вегетарианската и всеядната диета по отношение на мускулите, мускулната сила, кратките силни представяния или издръжливостта. Проучванията за издръжливост в този преглед обаче продължават само няколко дни или седмици. Така че, подлагането на вегетарианска диета само за 4 дни може и да не изравни баланса, или дори за няколко месеца, но това е сериозно ограничение. Това са хора, които са приемали месо през целия си живот и впоследствие са възприели вегетарианската диета само за периода на проучването, но не са сравнявали участници, които да се придържат към вегетарианска или месна диета в дългосрочен план.
Това проучване сравнява капацитета за спорт при веганите, вегетарианците месоядните любители бегачи и установява подобна максимална сила и при трите групи, което предполага, че няма особена разлика в максималния капацитет за движение. Но това е при една и съща честота на тренировките, време и разстояние. Може би растителното хранене ускорява възстановяването и позволява на такива спортисти да тренират по-дълго и по-усилено? Голям брой проучвания излязоха, след като този преглед беше публикуван през 2016 г. Какви са новостите?
Това проучване сравнява кардиореспираторния фитнес и различията в пиковете на сила между вегетарианци и всеядни спортисти, трениращи за издръжливост. Повечето вегетарианци са всъщност вегани, и то за повече от две години… резултатите от проучването показват, че нивото на кардиореспираторния фитнес на спортистите вегетарианци е по-високо от това на техните съперници месоядци. Имат по-висок VO2 макс, което означава по-голям максимален прием на кислород, по-голям аеробен капацитет, измерен при тест с бягаща пътека при оценка до пълно изтощение, въпреки че пиковото завъртане, пиковата сила въз основа на разкрача на краката не се различават между двете групи. Заключение: според тези данни вегетарианските диети не компрометират резултата от представянето и дори могат да подобрят аеробните способности при спортистите.
В това проучване от 2020 г. всички участници на растително хранене са били такива от средно 4 години. Така че тук се прави сравнение между хората, които са консумирали месо 21 години и тези, приемали месо 25 години. Но след 4 години растителна храна човек би очаквал да види някаква разлика. Но няма особено различия в мускулната сила както за горната, така и за долната част на тялото, подобно на последното ново проучване. И двете групи спортисти имали идентично общо телесно тегло и чиста мускулна маса, въпреки че възрастта била значително по-висока при веганите в сравнение с всеядните; така че това им носи малък недостатък. И все пак, ето отново. Значително по-добър аеробен капацитет. После ги накарали да въртят педалите до изтощаване и групата вегани издържала 25% по-дълго – 12 минути в сравнение с 9 минути. Дали това се дължи на по-високия им аеробен капацитет? Не, дори и след контролиране на максималните нива на VO2, отново има значително по-добра издръжливост при веганите. Изследователите заключават, че най-малкото стриктната растителна диета не изглежда да заплашва издръжливостта и мускулната сила, а издръжливостта може да бъде по-добра при веганите, независимо от мненията за обратното.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/comparing-vegetarian-and-vegan-athletic-performance-endurance-and-strength/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев