По отношение на храненето и когнитивните нарушения, съм говорил и преди за гликотоксините, които се образуват, когато храните с високо съдържание на мазнини и протеини се изложат на суха топлина, като гриловане или печене. В това видео разглеждаме ендотоксините, които са възпаляващите компоненти на бактериите и в крайна сметка те могат да попаднат в кръвта ни. Как наличието на тези токсини е свързано с Алцхаймер? Гледайте, за да разберете.
Наличието на висок холестерол на 40-годишна възраст е свързано с повишен риск от Алцхаймер и съдова деменция няколко десетилетия по-късно. А холестеролът не е нужда да бъде толкова висок, за да се повиши рискът от деменция. 57% по-висок риск от развитие на Алцхаймер при общ холестерол 240 в сравнение с под 200. Имам няколко видеа за запушването на церебралните артерии в мозъка със същата атеросклероза, която причинява инфаркти и инсулти, прекъсвайки кръвопотока към центровете за паметта в мозъка.
Това може би е причината, поради която приемът на наситени мазнини да се свързва с развитието на влошена когнитивна функция в световен мащаб, както и нарушения на паметта, а това е показател за остаряване на мозъка, с цели 6 години. Как можем да намалим приема си на наситени мазнини? Като намалим приема на сирене, торти, сладолед и пилешко месо, които са основни източници в храненето на американците, но също и свинско, бургери и телешко месо.
Във видеото за ролята на гликотоксините при когнитивните нарушения, разгледах това проучване, което показва, че само 5 дни на високомазнинна нисковъглехидратна диета влошава енергийния метаболизъм в сърцето както и когнитивната функция, а заключението е, че такива диети са пагубни за сърцето и мозъка. Мнението било, че нарушеното производство на енергия е причина и за мозъчната дисфункция, но високите нива на гликотоксини в храната, така наречените КПГ, също са свързани с когнитивно нарушение, така че е добре да намалим приема си на печено или гриловано месо, пилешко или риба, както и на определени млечни продукти. Но има и още една възможност.
„Метаболитна ендотоксемия: потенциалния скрит механизъм на връзката между приема на мазнини и риска от когнитивно влошаване.“ Ендотоксините са силно възпаляващи компоненти на определени видове бактерии, като E.coli, които се освобождават, когато бактериите умрат, а накрая могат да се усвоят през чревната стена и да попаднат в кръвта, което да доведе до така наречената ендотоксемия. Най-високите нива на тези ендотоксини се съдържат в храни, като месо, които са замърсени с бактерии, както при червеното, така и при бялото месо. А наличието на повишени нива на ендотоксини, циркулиращи в кръвта може да бъде пагубно за здравословното застаряване, което е свързано с голям брой заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно заболяване и депресия.
Ако поставим хората на високомазнинна нисковъглехидратна диета в продължение на 5 дни, нивата на ендотоксини в кръвта ще се удвоят. Нивата на ендотоксини преди и след няколко дни на високомазнинна диета. Всъщност, дори и само едно хранене може да допринесе. Ако дадем на група хора наденица и яйчни мъфини от Макдоналдс с картофени крокети, те ще получат значително увеличение само за няколко часа след храната. Откъде знаем, че причината не са рафинираните въглехидрати в мъфина? Защото контролната храна също е била мъфин, с ниски нива на мазнини и без наденица и яйца. Всъщност, можете да накарате група хора да погълнат чиста вода със захар и няма да има никаква промяна в нивата на ендотоксините, докато само няколко часа след пиене на чиста сметана се наблюдава огромно покачване, а сметаната си е на практика чиста мазнина. И не каквато и да е мазнина, а предимно наситена мазнина.
Едно двойно тайно рандомизирано проучване показва, че само една порция храна, богата на наситени мазнини, може да наруши вниманието (или когнитивната способност за различаване на целевите стимули от дистракторите в компютърна игра), в сравнение с идентична храна, но с високо съдържание на мазнината, съдържаща се в ядките, семената и авокадото. И този когнитивен дефицит се появява само 5 часа след хранене и кой знае колко продължава след това.
Има два начина за намаление на скоковете на ендотоксини след хранене. Единият е просто да не се консумират изобщо. Но ако консумирате месо и млечни, добавянето на храни, богати на фибри, може да понижи скока на ендотоксините. Същата тази ендотоксинна бомба с наденица и яйчен мъфин, но с или без зърнена закуска Fiber One, която се равнява на около 30 г фибри, и изглежда тя надделява над ендотоксините, предотвратявайки скока на ендотоксемията три часа след хранене. Фибри намаляват и оксидативния стрес, свободните радикали, произвеждани от такъв вид храна, което ясно показва, че добавянето на фибри към високомазнинното висококалоричното хранене имат важен ефект за метаболизма и възпалението след хранене. И с времето, хранене след хранене, това може да има дългосрочни последствия.
Новите проучвания показват по-голямо разнообразие на ендотоксини в мозъка на пациенти с Алцхаймер при аутопсия – натрупване на ендотоксини в центъра на паметта в мозъка, тази част от мозъка, която развива най-ранната и най-дълбока невропатология при Алцхаймер. Някои пациенти с напреднал стадий на Алцхаймер имат до 26 пъти по-голямо увеличение на нивата на ендотоксини в сравнение с хора на същата възраст без деменция. А къде са концентрирани ендотоксините? Точно в средата на амилоидните плаки, патологична характеристика на Алцхаймер. Тук ендотоксините са оцветени в червено, а амилоидната течност в зелено. Можете да видите как те се наслагват едни върху други, което предполага, че ендотоксините играят роля в образуването на тези плаки, както се случва в мозъка на други животни.
Поради тези и други причини се предлага правилното хранене като обещаваща немедицинска стратегия за предотвратяване на когнитивните нарушения и последваща деменция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-endotoxins-in-alzheimers-and-dementia/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев