През 2015 г. е публикуван един забележителен случай на жена с 3-ти стадий фоликуларен лимфом, която се подлага на гладуване само на вода за 21 дни с медицинско наблюдение, след което нейните уголемени лимфни възли значително спаднали по размер. Пациентката останала на пълноценно растително хранене и на 6-ти и 9-ти месец при проследяването тя останала без симптоми.
През 2018 г. е публикувано следващото й проследяване. Забележителното е, че отново нямало повторна поява на рак, потвърдена от компютърна томография и ПЕТ скенер. Изглежда ракът й напълно е потушен. Първоначалната регресия продължила 3 години без допълнителни интервенции, освен промените в храненето. Възможно ли е да е случайност? Да, но първоначалната регресия пряко съвпада с периода на поста само на вода, което предполага причинно-следствена връзка а има и биологични механизми, чрез които гладуването може да подпомогне регресията на тумора, като намаляването на нивата на IGF-1.
Терминът „спонтанна регресия“ на рака е погрешно наименование. Очевидно има нещо, което да е причинило регресията, независимо дали знаем какво е то или не. Вероятно имунната система играе важна роля. Фактът, че можете да получите ясно повишение на раковите клетки когато сте имунокомпрометирани, предполага, че ракът се появява през цялото време, но имунната ви система обикновено е способна да го държи надалеч. Има един пример за регресия след преливане на кръв от пациент, който преди е преживял спонтанна регресия. Или случаи на пациенти, който са нямали метастази в продължение на 15 или 20 години, и после са развили бързо фатални метастази след някакъв вид стрес или шок, който очевидно рязко е намалил тяхната устойчивост.
За повечето видове рак спонтанната регресия е изключително рядка, но лимфомът е изключение. От 140 случаи на невъзлов лимфом, което е друго име за фоликуларен лимфом – има 18 случаи на поне частична и 6 случаи на пълна регресия. Значи 1 на 25 случая просто минават от само себе си. Когато имаме случаи на фоликуларен лимфом, в който туморите се свиват след каквото и да било лечение – в този случай след някакви билкови добавки – винаги трябва да се запитаме дали има причинно-следствена връзка или е просто съвпадение? Повишената активност на клетките естествени убийци е един от възможните механизми, отговорни за спонтанната регресия на злокачествения лимфом.
Естествените клетки убийци са част от първата линия на защита срещу рак чрез унищожаване на туморните клетки. А ако сравните активността на естествените клетки убийци при хора със злокачествен лимфом, който спонтанно е регресирал, с хора, чийто рак не се е появил отново, или с контролна група, ще видите, че групата със спонтанна регресия изглежда е на ръба.
Как да усилим активността на естествените клетки убийци? Чрез спорт, освен ако, очевидно, не се храните с високомазнинна храна. Тези хора, които преминават през програма за тренировки на високомазнинна диета, всъщност страдат от понижение на активността на естествените клетки убийци, което предполага, че тренировките на високомазнинна диета вредят на имунната система. Консумирането на много замърсена мазна риба също повлиява негативно нивата на NK клетките. Но ако подложим хората на нискомазнинна диета, ще можем драстично да увеличим активността на NK клетките с 50% само за няколко месеца, което предполага, че мазнините от храната могат да повишат вероятността от рак като потискат способността на имунната система да следи за тумори.
Заключението по отношение на гладуването е, че в момента дългосрочното гладуване за лечение на рак се подкрепя само от някои случаи, затова има нужда от повече изследвания по темата. За жалост няма клинични изследвания, които да оценят ефектите от гладуването само на вода и пълноценното растително хранене върху фоликуларния лимфом при хората. Дългосрочното гладуване определено носи рискове. В този случай един човек опитал да гладува 60 дни вместо да се подлага на химиотерапия за неходжкинов лимфом, а накрая се оказва в болницата в кома и белодробна недостатъчност поради енцефалопатия на Вернике, животозастрашаващ неврологично нарушение, причинено от дефицит на тиамин. Но започването на по-здравословно хранене изглежда е печелившо за всички без съмнение. Само подлагането на пълноценно растително хранене без захар, мазнини и сол, с или без гладуване, понякога е достатъчно, за да предизвика интензивен старт на излекуването.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/spontaneous-regression-of-cancer-with-fasting/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев