Възможно ли е да се повлияе върху хроничното бъбречно заболяване с помощта на пълноценно растително хранене? В последното видео за бъбречните болести говорих за това как ограничаването само на около 10 г протеин от диетата на хората може да намали риска от диализа и смърт с цели 77%. И това е с намаляването на всякакъв протеин. Но въпреки че приемът на животински протеин – месо, мляко и белтъци от яйцата – подпомага киселинна среда в бъбреците, възпаление и стрес, което води до режим на хиперфилтрация, растителният протеин може да бъде алкалнообразуващ и противовъзпалителен и да има предпазва бъбреците. Ами ако пациенти с бъбречно заболяване минат на основно растителна диета с ниско съдържание на протеин, съкратена ПЛАДО, предполагам означава доминиращо plant-based.
Ако направим индекс с оценка на растителната диета, при който се получават точки за здравословни растителни храни и се отнемат точки за прием на животински храни, се оказва, че хората със сериозно бъбречно заболяване с по-висока оценка имат по-ниско системно възпаление. Но означава ли реално това, че живеят по-дълго?
Очевидно да. Дори и 10% увеличение на приема на растителен протеин е свързана със значително понижение на смъртността като цяло. Дори само консумацията на повече порции плодове и зеленчуци, например по две на ден, в сравнение с по две на седмица, е свързана с по-дълъг живот.
Без напълно функциониращи бъбреци има притеснения относно натоварването с фосфор и калий, независимо, че храненето е растително. Но фосфорът в растителните храни не е такъв проблем, за разлика от добавянето на фосфор в преработените и животинските храни. А рискът от натоварване с калий от растителни храни изглежда преувеличен и не е подкрепен от никакви доказателства. Но няма как да разберем дали хроничното бъбречно заболяване може да се облекчи с помощта на пълноценно растително хранене, докато не направим проверка.
Ето един случай на 69-годишен мъж с диабет тип 2, високо кръвно налягане и 3-ти стадий хронично бъбречно заболяване, което води до повишение на фосфора и калия с кръвта. Човекът се интересува от това да промени храненето си, за да подобри състоянието си. Ето го моя пациент! Той е приемал 12 различни медикамента, хранейки се може би малко по-добре от стандартния американец: малко цели зърнени и бобови, но после лекарят му го посъветвал да премине на пълноценно растително хранене. Овесена каша с плодове и ленено семе, бобови и зеленолистни, пълнозърнести спагети и зеленчуци, плодове между храненията. Посъветван е да яде колкото поиска от целите здравословни храни; без броене на въглехидрати, без ограничение на размера на порцията – подобряване на качеството на храната вместо ограничаване на количеството.
Той преминал на пълноценно растително хранене с много въглехидрати, но независимо от това нуждата от инсулин се понижила с над 50%, и накрая имало подобрение в теглото, кръвното налягане и холестерола. Понеже здравословното хранене може да има такъв бърз ефект върху подобрението на инсулиновата чувствителност на тялото, са направени и бързи корекции на дозата на инсулина. Само за 4 дни дозата инсулин била намалена от приблизително 210 до 70 единици инсулин на ден, а лекарството за понижаване на кръвна захар, приемано през устата, трябвало да се спре поради бързо подобряващата се кръвна захар.
Той успял да спре и приема си на карведилол, хидрохлоротиазид, амлодипин, ситаглиптин още през първите два месеца поради подобрението на кръвното налягане и кръвната захар. Дозата на инсулина била стабилно титрирана надолу. Дозата на правастатина му била намалена наполовина и той отслабнал с около 22 кг. Какво се случило с бъбречната му недостатъчност в 3-ти стадий? Вече нямал 3-ти стадий бъбречна недостатъчност! Лекарите, които гледат това, ще разберат какво означават тези цифри. Ето графика на неговото GRF, което е показател за бъбречната функция, която се е влошавала години наред преди рязко да се подобри след преминаване към здравословно хранене.
Той имал повишение на GFR с цели 73%, което предполага, че подобрението на бъбречната функция е по-голямо от това, което би се очаквало само от отслабването. Например, ако отслабнете с 28 кг след бариатрична операция, ще получите едва 12% до 15% увеличение. Заключението: за хора с хронично бъбречно заболяване, особено тези със затлъстяване, хипертония или диабет, пълноценното растително хранене в неограничени количества може да има значителни ползи. Освен ползите за бъбреците, общата смъртност е значително по-ниска сред пациентите с бъбречни проблеми, които консумират повече растения. И това е много важно, защото повечето пациенти с бъбречни проблеми дори не стигат до диализа, защото първо умират най-често от сърдечно-съдово заболяване.
Нека чуем от пациента. „В началото изглеждаше трудно и ограничаващо да се храня така, но започнах да се чувствам различно почти веднага и трябваше да намалим инсулина ми още след първия ден. Сякаш за една нощ започнах да имам повече енергия, която не съм имал от години. Килограмите, които се опитвах да сваля вече десет години, започнаха да се топят. Докато това се случваше, аз се почувствах по-лек и по-способен да движа тялото си отново.
Промените в начина ми на живот са най-големият подарък, който някога съм получавал. Вече не приемам почти никакви лекарства, отслабнах с над 30 кг и възвърнах контрол над собственото си здраве. Чувствам се мотивиран от тази промяна в начина ми на живот и най-накрая чувствам, че контролирам здравето си, а не съм просто нещастна жертва, която сменя един специалист със следващия, Единствено съжалявам, че не знаех за това по-рано.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-diet-for-treating-and-reversing-stage-3-kidney-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев