Внимание! Плуването, което е популярен спорт, щадящ ставите, се оказва, че не действа за отслабване. Спортуване, изгаряте калории, защо тогава сантиметрите и килограмите не се топят? Гледайте видеото, за да разберете.
Плуването и упражненията във вода като цяло са популярна алтернатива на дейностите на сухо, като вървене или каране на колело. Плаването помага за отнемане на част от тежестта, която поемат ставите, но плуването изглежда е не толкова ефективно за отслабване. Затлъстели жени били разделени на групи с по 1 час на ден вървене пеша, каране на колело или плуване. 6 месеца по-късно тези, които вървели, отслабнали средно със 7 кг, колоездачките – 8 кг, а плувците не отслабвали с нито един грам, (всъщност, дори наддали 2 кг). При измерването на кожните гънки за оценка на телесните мазнини, тези места били с 40% по-слаби в групите с вървене пеша и каране на колело, но нямало никаква промяна в групата с плуването. Какво се случва? Вижте това. Колкото повече ходели пеша, толкова повече отслабвали. Колкото повече карали велосипед, толкова повече отслабвали. Не изглежда нямало значение колко дължини плували в басейна. Дори и да е цял час всеки ден. Никакво отслабване. Какво се случва?
Оказва се, че някои видове спорт увеличават апетита повече от други. Докато упражненията на сухо не стимулират компенсаторното увеличение на апетита и приема на калории, не може да се каже същото за водните упражнения. За разлика от вървенето и тичането, както и за разлика от карането на колело, плуването може значително да увеличи глада само за няколко часа. Това обяснява защо плувците имат обикновено повече телесни мазнини от бегачите от същия калибър, въпреки че те изгарят повече калории по време на тренировка. Човек би си помислил, че плуването ще доведе до по-голямо отслабване, след като се губи топлина във водата. Но плуването изглежда изобщо не действа. Оказва се, че студът е може би причината.
Ако тренирате в топла вода (32 градуса целзий), това няма да увеличи апетита ви повече от сухите тренировки. След същата тренировка в хладна вода (около 21 градуса целзий), хората ще приемат два пъти повече храна един час по-късно. Може би просто изгарят повече калории, за да им е по-топло? Не, дори при същия брой изразходвани калории хората изяждат стотици калории повече след тренировка в студена вода. При хранене след изгаряне на около 500 калории в студена вода хората изяждат почти 900 калории, стотици повече отколкото след тренировка в топла вода или на сухо. И така, в крайна сметка хората приемали два пъти повече калории отколкото изразходили. Нищо чудно, че плуването не действа при отслабване.
Дали същото нещо би се случило при други температури на сухо? Един екип британски изследователи опитва да разбере и разделя хората в групи на бързо ходене за 45 минути на бягаща пътека в студа (7 градуса целзий) или по-близо до стайна температура (около 20 градуса целзий). Участниците след това приемат храна на шведска маса, по време на което всичко се записва. И калорийният им прием се оказва значително по-голям след тренировка в студа. Въпреки че ходенето често се предписва на затлъстелите хора, изследователите заключават, че „ако ходенето се случва в студена обстановка, както през зимата, то това може да стимулира приема на храна.“ Според изследователите, в по-топлите месеци тренировките на открито са за предпочитане отколкото в зала с климатик.
Всички проучвания до днешна дата върху ефектите от студените и топли температури установяват, че тренировките в студена вода или при студено време на суша водят до увеличаване на приема на калории след тренировката. Ами ако се потопим набързо в басейна след тренировка? Австралийски изследователи са установили, че потапянето във вода за 15 минути – студена или топла – след тичане води до увеличаване на приема на калории. Защо намокрянето на тялото повишава апетита? Може би им е станало студено, след като са излезли преди да могат да се преоблекат със сухи дрехи? Значи въпреки че студеният душ след тренировка действа ободряващо, може би е по-добре да се придържаме към топъл душ.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-swimming-good-for-weight-loss/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев