Растителните храни и микробиомът за запазване на здравето и превенция от болести. Имаме доказателства, че растителното хранене с високо съдържание на фибри може да предотврати много различни често срещани болести, може би чрез влиянието на тези диети върху композицията и метаболитната активност на нашия микробиом, бактериите в червата ни. Полезните бактерии в дебелото черво се хранят с остатъците от растенията и изплюват метаболитите, които подпомагат здравето и потискат рака. Фибрите се метаболизират на късоверижни мастни киселини, които имат големи противовъзпалителни и противоракови свойства. Ние имаме специални микроби, които се хранят с фибри и които изяждат стените на растителните клетки и освобождават всички противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови неща вътре. Колко цели растителни храни трябва да приемаме?
Всички доказателства посочват физиологичната нужда от около 50 г фибри на ден, което е подобно на съдържанието на фибри в традиционната африканска диета и е свързано с превенция на често срещаните хронични болести на запада. Това е до два пъти повече от препоръчителния минимум и три пъти повече от текущия прием в САЩ. Как можем да докажем, че микробиомът изобщо участва? Фекална трансплантация – трансплантация на изпражнения. Боклукът на един е съкровище за друг.
В момента трансплантацията на донорски фекалии е оптималният терапевтичен подход за повтаряща се инфекция с Clostridium difficile. C. diff се смята за най-честата болнично придобита причина за диария. Това е животозастрашаваща инфекция, която може да ви нападне, ако полезните ви бактерии са били заличени в резултат от антибиотици. За да се излекуваме, всичко, от което се нуждаем, са повече полезни бактерии, които могат да се осигурят чрез здрав донор при вливане на течна суспензия от изпражненията на донора. Печелим с акото.
Фекалните трансплантации са доказали ефективността си в справянето с повтаряща се C. diff диария, а процентът излекувани стига до 90%. Поради успеха си, фекалните трансплантации се препоръчват като потенциално лечение за други стомашно-чревни заболявания. Например, възпалителното заболяване на червата, известно като улцерозен колит. Има 4 рандомизирани контролирани проучвания и фекалните транспланти изглежда почти удвояват процента на клинични ремисии. Но какво да кажем за състояния, които не са свързани със стомаха?
Ето един случай на поредица от фекални трансплантации при множествена склероза (МС). Пациентът имал подобрение на микробиома, с по-голям брой противовъзпалителни бактерии, хранещи се с фибри. И значително увеличение на нивата на невротрофичния фактор, които произлиза от мозъка и който се предполага, че предпазва нервите при МС, както има и субективни и обективни доказателства за подобрение в походката, което е основният симптом на МС при пациента. За да даде на хранещите се с фибри бактерии нещо за дъвчене, пациентът се подложил на диета с високо съдържание на фибри, което е супер. Но самото преминаване към растителна диета може да помогне, независимо дали се използва трансплантация на фекалии или не, тъй като стандартното западно хранене води до дисбиоза, дисбаланс на лошите бактерии и невровъзпаление при МС, докато растителното хранене с високо съдържание на фибри понижава риска от МС. Ще са нужни рандомизирани контролирани проучвания, но междувременно можем определено да натрупваме повече полезни бактерии по стария начин, като приемаме цели растителни храни, богати на фибри.
Ами фекални трансплантации за лечение на депресия? Интересът към чревния микробиом и неговата роля за здравето нарасна едва през последните няколко години. Има ли това значение за психиатрията? Може би. Няколко проучвания доказват разлика в микробиома между хора с депресия и такива без. В крайна сметка дисбалансът на невротрансмитерите е част от причината за депресията, а чревният микробиом е доказано, че синтезира големи количества от същите тези невроактивни субстанции, като серотонин и допамин. От червата до мозъка има важен път, който пренася информация, наречен блуждаещ нерв, който може да променя настроението. Преди фекалните транспланти се извличаха от задните части директно с помощта на колоноскопия, но сега имаме крапсули – капсулирани изпражнения, за да се улесни смяната на изпражненията.
Ето един случай на 79-годишна жена, която преживяла някаква трагедия и впоследствие изгубила апетита си, затворила се в себе си, спяла и лежала в леглото си по цял ден, като така отслабнала с цели 25 кг за 6 месеца. Била приета в болница с депресия и й предписали множество антидепресанти, като направили и фекална трансплантация. Спрели лекарствата и опитали с фекална трансплантация. Донорът на изпражненията било 6-годишното й правнуче, което имало много добър апетит, излизало много навън и имало изпражнения като по учебник – дори не знам какво означава това. Тя се почувствала по-добре само 4 дни след фекалната трансплантация, а 2 седмици по-късно била направо в еуфория. Прибрала се вкъщи и след 6 седмици отново била на себе си.
Какво ще кажете за фекална трансплантация при биполярно разстройство? Тази бедна жена влизала и излизала от психиатрични болници с маниакална депресия докато не се подложила на фекална трансплантация с изпражнения от съпруга си – толкова е романтично – и само за 6 месеца вече нямала никакви симптоми. Този случай е публикуван през 2020 г., години наред без симптоми, без лекарства и отслабване от нас 30 кг или поради изпражненията на слабия й съпруг, или заради това че е спряла лекарствата. Тя преминава от състояние на функционална нестабилност към това да управлява малък бизнес и е публикувала вече 2 книги.
Ами зависимостта от алкохол? Алкохолизмът традиционно се смята изцяло за мозъчен проблем, но хей, всички тези други психиатрични заболявания изглежда са свързани с червата. Учените сравнили червата на алкохолици с тези на неалкохолици и установили, че някои хора, които са зависими от алкохол, развили чревна пропускливост, която е свързана с по-голямото им желание за алкохол. Добре, но може би вместо проблемите с червата някак си да водят до пиене на алкохол, алкохолът е довел до проблеми с червата? Алкохолът може и да има токсичен ефект върху чревната стена, но и двете групи са консумирали едно и също количество алкохол по това време, така че може би все пак има някаква връзка с червата.
Това е проучването, което шокира всички. Трансплантация на фекалии от алкохолици в мишки предизвиква зависимост от алкохол. Това са мишки без никакъв предходен контакт с алкохол, които внезапно развиват предпочитания за алкохол. Обикновено мишките не харесват алкохола, но ако се нахранят с фекалии от човек алкохолик, променят предпочитанията си на 180 градуса. Чакайте малко. Да не би да казвате, че чревните бактерии могат да определят зависимостта от алкохол? Има само един начин да разберем и това е да направим проучване.
Едно рандомизирано двойно тайно клинично проучване с трансплантация на фекалии при злоупотреба с алкохол, което се води съвременния клиничен термин за алкохолизъм. Алкохолици с цироза на черния дроб и сериозен проблем с пиенето се подлагат или на плацебо клизма, или на клизма с фекална трансплантация. И само за 2 седмици желанието за алкохол намаляло значително при 90% от случаите на фекална трансплантация в сравнение само с 30% при плацебо групата. И това е потвърдено от тестове с урина, които показват, че хората са пиели значително по-малко, както и имали доказано подобрение на когнитивната функция и психосоциалното качество на живот.
Всичко това е все още експериментално и не без потенциални странични ефекти. Да, работи се така че трансплантации на изпражнения да са по-поносими. Като цяло е установено, че са безопасни, въпреки че има случаи на транспортиране на лоши бактерии от донори, дори и случаи с фатален край. Има теоретичен риск да ви трансплантират ракови клетки, което кара този подарък да се разпространява неограничено, но по лош начин.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fecal-transplants-for-ulcerative-colitis-ms-depression-bipolar-and-alcoholism/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев