От този системен преглед от 2020 г. върху ефектите от консумацията на яйца и холестерола, ето резултатите от над 50 рандомизирани контролирани проучвания, почти всички от които сочат в посока, че по-високите нива на LDL холестерола в кръвта се дължат на по-големия прием на яйца. И това е само чрез измерване на холестерола на гладно сутрин, количеството, което черният дроб преработва, основното ниво за оценка на ефектите от начина на хранене. По-голямата част от живота си живеем в състояние на след хранене, не на гладуване. И ето какво може да стане при все по-голям прием на холестерол по отношение на нивата на холестерол в кръвта веднага след хранене, нивата скачат няколко часа след това. И какво се случва след 4 часа? Обяд! Поднасяте на артерии поредния скок на холестерол отгоре над вече повишените нива, измерени на гладно.
Разбира се, единствената причина, поради която ни интересува холестерола, е заради сърдечните заболявания, убиец #1 както на мъже, така и на жени. И виждаме например значително по-високи нива на калций в коронарната артерия на хората, които консумират повече яйца, което е знак за натрупване на атеросклеротична плака в артериите. Но означава ли това по-висок риск от инфаркт и смърт? Очевидно да. Въз основа на половин дузина проучвания върху населението в САЩ, проследяващи десетки хиляди хора в продължение на 30 години, се оказва, че всяко допълнително половин яйце на ден е тясно свързано с по-висок риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване и смърт от всички причини взети заедно, с други думи значително по-кратък живот.
Чакайте малко. Консумацията на яйца обикновено е свързана с нездравословни навици, като застоял живот, пушене и ядене на всякакви други боклуци. Откъде знаем, че причината не са наситените мазнини и животински протеини, а е холестеролът? Ако не се вземат предвид всички тези фактори, могат да се направят грешните заключения, но това проучване подробно взема предвид всички тези фактори. То има и по-дълго проследяване отколкото повече други проучвания и затова може да осигури повече възможности за откриване на връзките с отделни хранителни продукти, каквито са яйцата в този случай.
И проучването установява, че връзката между холестерола в храната и смъртността са независими от качеството на диетата. Което означава, че ако изяждате по 2 яйца на ден, но останалата ви храна се състои изцяло от зеленчуци и ниско съдържание на натрий, дали тези 2 яйца ще доведат до по-висок риск от сърдечно-съдово заболяване? Влиянието на яйцата и холестеролът като цяло остават дори и след вземане предвид на иначе здравословния начин на хранене. Този значително по-висок риск от смърт, свързан със само половин яйце на ден, остава дори и след вземане предвид на цялостното качество на начина на хранене. Така че, не е само беконът в яйцата.
Когато разгледаме цялостното качества на храната и консумацията на определени продукти, като червено месо и преработено месо, като бекон, връзката си остава, а това предполага, че самата връзка не е заради комбинацията на бекона или други храни с яйцата. Предвид негативните последствия от консумацията на яйца и холестерола, дори и при здравословен начин на хранене, важността от следване на препоръки, основани на научни доказателства, като например ограничаване на приема на храни, богати на холестерол, не трябва да се пренебрегват. Но именно това се опита да направи консултативният комитет по препоръки за хранене от 2015 г., обявявайки, че холестеролът не е причина за притеснение при свръхконсумация, защото наличните доказателства не показват значима връзка между консумацията на холестерол от храната и нивата на холестерол в кръвта, което е в съответствие със заключението на доклада на Американската сърдечна асоциация/Американския колеж по кардиология. Чакайте малко, какво?
Ето един мета анализ на буквално стотици проучвания, публикувани преди около 25 години, които ясно показват, че човек може да намали нивата си на холестерол в кръвта като намали приема на холестерол от храната. Случи се обаче интересно нещо с изследванията върху холестерола оттогава насам. Финансирането на проучвания от индустрията се увеличи от нула до това днес повечето изследвания върху холестерола да се провеждат и финансират от самата индустрия за яйца. А проучвания, финансирани от борда за яйца, обикновено използват определени характеристики, за да минимизират докладваните негативни последствия за здравето. Така че, днес всеки, който ограничи преглеждането на проучвания само до такива, публикувани в последните години – след като почти всички от тях са финансирани от индустрията и специфично са предназначени да доведат до определени предварително резултати – яйцата няма да изглеждат толкова полезни, ако се включи някое по-обективно проучване. Докладът на Американската сърдечна асоциация/ Американския колеж по кардиология, например, ограничава прегледа си на доказателства от 1998 г. до 2009 г. Те знаят за мета анализи като този, публикуван през 1997 г., но не го вземат предвид, защото тези проучвания предшества тази времева рамка.
Д-р Ким Уилямс беше президент на Американския колеж по кардиология по същото време. Нека чуем директно от първоизточника. Въпреки че проучванията от последните няколко десетилетия посочват, че холестеролът от храната повишава серумните нива на холестерол, техният доклад от 2013 г. твърди, че няма достатъчни доказателства, които да определят дали понижаването на холестерола в храната помага, но твърденията им се основават на тази ограничена времева рамка. Хората не го разбират, но именно това цитира консултативният комитет по препоръките за хранене. След изясняване от Американския колеж по кардиология, чийто президент е той именно, окончателните официални препоръки за хранене за Америка 2015 – 2020, които са публикувани след позицията на Института по медицина, казват на хората „да приемат колкото е възможно по-малко холестерол от храната си.“ Ето ги и тях. Това са препоръките за хранене. По съвет на Института по медицина хората трябва да приемат колкото е възможно по-малко холестерол от храната. Това отново е повторено в препоръките за 2020 – 2025: консумацията на холестерол трябва да бъде сведена до минимум. Националната академия на Института по медицина е тази, която определя препоръчителните дневни приемливи количества. И те са много ясни, че въз основа на всички доказателства – не само на един откъс от времето – когато става въпрос за холестерол от храната, който се съдържа във всички видове месо, млечни и яйца, приемът трябва да бъде колкото е възможно по-малко, защото всеки прием над нула повишава концентрацията на LDL холестерол в кръвта и затова носи повишен риск от коронарно сърдечно заболяване, убиец #1.
След обвинения за фалшива реклама, която твърди, че яйцата са здравословни, което разгледах в едно от моите видеа, индустрията за яйца похарчи стотици милиони долари в опит да убеди публиката, лекарите и политиците, че холестеролът и жълтъците са безобидни. Но в действителност редовната консумация на жълтъци трябва да се избягва от хора с риск от сърдечно-съдово заболяване, което на практика означава всички северноамериканци, за които се очаква да живеят след средната си възраст.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dietary-guidelines-eat-as-little-dietary-cholesterol-as-possible/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев