Научният консенсус е, че понижаването на LDL холестерола намалява сърдечните удари. Защо тогава продължаваме да обсъждаме дали храните, които съдържат холестерол, повлияват върху холестерола в кръвта? И какво място заемат яйцата? Разглеждаме тези въпроси в това видео и в следващото.
Противоречията за холестерола приключиха. Всъщност може да се каже, че приключиха преди около един век. Изглежда очевидно през 1920 г., че високите нива на холестерол в кръвта, които навлизат в артериалните стени, са причина за коронарната болест на сърцето, убиец номер 1 на мъже и жени, което е потвърдено толкова единодушно колкото откритието, че кръвта циркулира в тялото или че бактерията на туберкулоза причинява туберкулоза. Преглеждал съм част от тези доказателства във видеа като: „Откъде знаем, че холестеролът причинява сърдечно заболяване?“ и „Оптималните нива на холестерол“. Въпросът е защо отне толкова много време?
Защо трябва да работим толкова здраво, за да продадем посланието, имайки предвид неопровержимото количество ясни доказателства? Много хора не приемат връзката между холестерола и сърдечното заболяване, защото толкова много пациенти умират от коронарна болест на сърцето въпреки така наречените нормални нива на холестерол. Разбира се, както и преди съм казвал, нормалните нива на холестерол в общество, в което е нормално да умреш от инфаркт на улицата, не ни казва много. В идеалния случай бихме искали да докараме общия си холестерол до под 150, тъй като високите нива на холестерол в кръвта се смятат за единствения пряк фактор на риска от атеросклероза. Всички останали неща, пушене, високо кръвно, диабет, липса на активност, затлъстяване – просто допринасят към вредите, причинени от високия холестерол.
Друг фактор е заетостта на кардиолозите с всички нови модерни устройства и процедури. Те се обучават, за да са висококвалифицирани, високо технологични пилоти, които да се бият във войната, но после биват изпратени на някоя превантивна дипломатична мисия. Но причините могат да бъдат дори още по-лични.
Както една статия в журнала на Американската сърдечна асоциация пита преди почти 50 години, защо се преструваме, че причината за сърдечното заболяване е мистерия? Няма мистерия по отношение на това защо честотата на сърдечните заболявания, като на белодробните и на венерическите болести – болести, предавани по полов път – продължава да се увеличава десетилетия напред, след като причината е установена. Защо? Защото хората, включително и лекарите, обичат извиненията, за да не се изправят пред дразнещите факти и затова продължават да правят неща, които са приемливи, но опасни. Хората обикновено отказват да приемат новите идеи, дори и когато те не залагат никакви промени в начина им на живот и е почти невъзможно за повечето мъже да приемат предложението, че е добре да се откажат от навици като пушене, необезопасен секс или тъпчене с любимите им храни.
Това продължително предизвикателство е представено от един известен професор по медицина, който поставя под съмнение дали промяната в храненето наистина ще повлияе върху развитието на сърдечното заболяване. Тези професори знаят фактите. Проблемът е, че те, както толкова много пациенти, няма да си позволят да повярват на посланието. Приемът на богати храни просто означава твърде много за твърде много хора, дори и когато това се окаже най-голямата заплаха за живота ни.
Панелите по научния консенсус установяват още преди десетилетия, че понижаването на LDL холестерола намалява и риска от инфаркти. Последователните доказателства единодушно установяват, че LDL холестеролът причинява атеросклеротичното сърдечно заболяване, убиец номер 1. А какво повишава LDL холестерола? Наситените мазнини. А къде се съдържат наситените мазнини, които повишават холестерола? Източник #1 са млечните продукти, източник #2 е пилешкото месо, после сладките, свинското и бургерите.
И не са само наситените мазнини. Холестеролът в храната е известен като доминиращ фактор в появата на атеросклерозата от 1908 г., ето защо трябва да понижим приема си на наситени мазнини, транс мазнини и холестерол колкото е възможно повече. Това е в съответствие с начина, по който тялото ни е еволюирало. Доказателствата посочват, че растителното хранене е било традиционният модел на хранене на нашите предци, така че приемът на холестерол от храната обичайно е бил много нисък, докато в същото време целите растителни храни, които съдържат неща като фибри, са помагали за елиминирането на холестерола.
Откъде идва холестеролът сега? Най-вече от яйцата, а източник #2 е пилешкото, после телешкото месо, млечните и свинското. Чакайте малко. Ако институтът по медицина препоръчва хората да консумират колкото е възможно по-малко холестерол, вероятно това означава пълно спиране на храни като яйцата. Но наистина ли приемът на холестерол повишава холестерола в кръвта? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/cholesterol-and-heart-disease-why-has-there-been-so-much-controversy/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев