Според американската асоциация на зъболекарите около 50% от американците страдат от лош дъх в устата, като разпространението в света варира от 2% до близо 80%. Средно изглежда, че 1 на всеки 3-ма на планетата Земя има лош дъх. Как влияе стресът върху лошия дъх? Оказва се, че студентите под стрес има значително по-високи нива на газа с мирис на развалени яйца, водороден сулфид, който е една от основните съставки на летливата сяра, свързана с лош дъх, резултат от разграждането на съдържащата сяра аминокиселина цистеин, която се съдържа в животинските протеини от месото и млечните продукти. Дали са се хранели различно или просто не са си мили зъбите?
Най-простото обяснение е, че сухата уста, която се получава, когато човек е супер стресиран, е част от реакцията тип бори се или бягай. По същата причина имаме и странен дъх сутрин, защото сме намалили производството на слюнка докато спим, а тя в противен случай ще почиства устата ни, като така ни предпазва от това да се превърнем в пресъхнало езеро. Въпреки че може би и хормоните на стреса имат ефект.
Подозираме, че половите хормони изиграят роля, тъй като въпреки че мъжете и жените имат същото покачване преди и след на показателите за лош дъх при стресова ситуация, жените изглежда имат базови по-високи нива. Полът играе съществена роля. Например, жените имат значително по-лош дъх сутрин, а лошият дъх се повлиява от менструалния цикъл. Всъщност, това е една от причините: така нареченият менструален дъх.
Както виждате, има по-високи нива на лош дъх в устите на жените във фаза преди и по време на менструация в сравнение не само на мъжете, но и фоликуларната фаза на собствения им цикъл, което означава първата половина преди овулация. Хммм, може би лошият дъх е свързан с хормоните, а не толкова със сухата уста. Но количеството слюнка също е по-ниско във фазата преди и по време на менструация. Вижте това: значително по-малък поток на слюнка по време на менструация и точно преди нея. Дали всичко се дължи само на наличието на по-суха уста при стрес и определени периоди от месеца? Как може да се отделят ефектите? Ами ако изучаваме периодите на стрес? ПМС, предменструалният синдром, е стресов период, характеризиран с раздразнителност, напрежение, промени в настроението. Дали сухата уста при менструация и лошият дъх не се дължат на стреса през този период? Очевидно да.
Ако разделите жените на такива, които имат ПМС и такива, които нямат, само тези с ПМС страдат от повишение на съединенията на лош дъх при пристигането на менструацията им. Но количеството слюнка било статистически непроменено. Резултатите предполагат, че стресовата ситуация може да бъде фактор за лош дъх и да няма нищо общо със сухата уста или слюнката. Какво се случва? Ефектът от самите хормони на стреса върху производството на съединения, предизвикващи лош дъх. Учените накапали хормони на стреса върху бактерии, свързани с лошия дъх – хормони като адреналин и кортизол – и започнал да се произвежда повече водороден сулфид.
Какво можем да направим за това, ако не можем да лекуваме причината и да намалим стреса? Имам видеа за промените в храненето, които могат да помогнат, както и методи за почистване на езика. Имам и работни видеа за ефектите от дъвченето на дъвка и най-добрата вода за уста, която да не убива полезните бактерии в устата. Следва продължение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-stress-cause-halitosis-bad-breath/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев