След диагноза рак фокусът е върху наблюдение на разпространението и активирането на рака, но пациентите често искат да знаят какви допълнителни стъпки самите те могат да предприемат, за да подкрепят борбата си с рака. Преди говорих за това как да се храним след диагноза рак. Ами ако опитаме да не приемаме нищо? Гладуването се предполага, че „смекчава“ рака, но за да подкрепят такива твърдения, учените цитират проучвания като това върху кастрирани мишки. Причината е, че няма човешки проучвания върху ефективността, въпреки че има и някои докладвани случаи. Например: „Гладуване само на вода и изцяло растителни храни за справяне с… фоликуларен лимфом.“
Традиционната химиотерапия е основно лечение за фоликуларен лимфом. Но при повечето пациенти ракът се връща обратно само след няколко години, а химиотерапията е свързана с непосредствени и продължителни токсични ефекти, включително вторични злокачествени заболявания, което означава нови видове рак, причинени от самите лекарства за химиотерапия, което повдига въпроса дали химиотерапията трябва да се изостави напълно за това заболяване
Една 42-годишна жена посещава личния си лекар с видно образувание в слабините и веднага е пратена за скенер. Хирургичната биопсия потвърждава диагнозата нискостепенен фоликуларен лимфом. После открили и в лимфните възли на подмишниците, което прави рака 3-ти стадий, а това означава, че се е разпространил в тялото. Понеже не изглежда агресивен, жената била посъветвана просто да се преглежда на всеки 3 месеца, за да се наблюдава разпространението, Но тя не е искала просто да си седи и да не прави нищо. Свързала се със здравословен център TrueNorth в Калифорния, за да се подложи на гладуване само на вода, като е наблюдавана от лекари и специалисти.
Тя никога не е пушила цигари, но е консумирала стандартната американска диета; затова и първо я подложили на пълноценно растително хранене без добавена сол, мазнини и захар. После направила 21 дни пост само на вода преди да премине отново към минимално преработени растителни храни, включително свежи, сурови плодове и зеленчуци, още зеленчуци, приготвени на пара и печени, зърнени и бобови, както и по около 30 г на ден ядки и семена. Добре, какво се случило?
На физическия преглед раковите лимфни възли изглежда се смалявали и наистина, при скенера се видяло, че уголемените лимфни възли се смалили до над 90% и вече не били активни. Преди и след.
Каква е причината? Тя отслабнала с около 9 кг, но фоликуларният й лимфом изглежда не е свързан със затлъстяването, нито пък ИТМ повлиявал клиничните резултати. Възможно е растителната диета сама по себе си да е помогнала. Фоликуларният лимфом е вторият най-често срещан вид неходжкинов лимфом, който сам по себе си е най-често срещаният вид рак на кръвта при възрастните. По-високият прием на фибри, зърнени и някои плодове и зеленчуци се смята, че намаляват риска от неходжкинов лимфом, докато протеините от животински продукти и мазнините в месото и млечните могат да го увеличат.
Хранене с високо съдържание на месо, мазнини и сладки е свързан с 3 пъти по-висок риск от фоликуларен лимфом, или просто мазнините и месото са свързани с до 5 пъти по-висок риск. Но защо? Мисълта, че храните от животински произход могат да увеличат риска от рак на кръвта произлиза от честите открития на повишена честота сред хората, чиято професия е свързана с животни и месо, като животновъди и птицевъди, месари и работници в кланици. Трябва да се има предвид, че животинските храни са възможен източник на инфекция от вируси, причиняващи рак. Но може и причината да е просто животинският протеин.
Излишната консумация на животински протеин може да подпомогне злокачествените промени чрез хронична стимулация. Мисълта е, че продължителното излагане на тези чужди протеини може да действа като хроничен дразнител. Теорията за животинския протеин е подсилена от факта, че чистият протеин – казеиновият млечен протеин – повишава броя на лимфомите при плъхове, но това не означава, че същото се отнася и за хората.
Може би причината са хормоните и антителата, които се съдържат в месото или просто наситените мазнини, и двете от които могат да влошават имунната система и да подпомогнат хроничното възпаление, а това да играе роля за поява на лимфома? Изглежда причината е само консумацията на животински мазнини, така че може би има нещо, което се натрупва в мазнините?
Може би има връзка между излагането на индустриални замърсители и неходжкиновия лимфом, а храната – особено месо, мляко и риба – е непосредствен източник на почти всички диотоксини и ПХБ при хората. Замърсителите от рода на диотоксините се натрупват в животинските мазнини и после могат да се предадат на потребителите. Вегетарианците са изложени едва на 2% от дозата диотоксини в сравнение с останалата част от населението.
Най-високите нива в САЩ са намерени в пилешкото месо, но за щастие нивата на замърсяване спадат при всички видове месо. Освен това потребителите могат още да намалят излагането си на вещества, подобни на диоксина, като почистят мазнината преди и след готвенето, както и чрез старателно изцеждане на мазнината от сготвеното месо.
Ами ако се купува био месо? Заглавието го издава. Когато става въпрос за канцерогенни замърсители, разликата между био и конвенционално произведеното месо е изненадващо малка и превишава максималния лимит независимо от това какво месо точно купуваме. Не само че консумацията на органично месо не намалява канцерогенния риск, но за някои видове месо дори влошава нещата.
Това, което може да намали излагането на мастноразтворили пестициди, са фибрите. Полезните бактерии в червата ни могат да превърнат фибрите в бутират, който се усвоява обратно в тялото от дебелото черво и действа като туморен супресор, както е доказано в над сто публикувани проучвания, включително и защита срещу лимфома. Той има и силен противовъзпалителен ефект. Това може да обясни защо консумацията на плодове и зеленчуци не само е свързана с понижен риск от развитие на лимфома, но и с подобрена преживяемост. Може би причината са антиоксидантите в растителните храни, които изглежда предпазват, когато става въпрос за фоликуларен лимфом, но не непременно под формата на добавка. Приемът на витамин C от храната например може и да предпазва, но не и под формата на добавка.
Може би причината рискът от лимфома и рак на тъканите на костния мозък да е значително по-нисък при вегетарианци и вегани е не само, защото те ги избягват, но и заради всички полезни вещества, които си набавят. Фитохимикалите и антиоксидантите в плодовете и зеленчуците могат да потиснат развитието на тумора чрез разнообразие от механизми отвъд само потенциалните странични ефекти на месото. Така че предвид връзката между приема на плодове и зеленчуци и преживяемостта при лимфома, може би диагнозата лимфома е важен поучителен момент за подобряване на храненето при пациентите. Определено това е случаят тук. При нейното проследяване на шестия и деветия месец жената докладва стриктно придържане към пълноценно растително хранене, а лимфните и възли останали непокътнати. Добре, но това е публикувано през 2015 г. Как е тя сега? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/a-case-of-stage-3-cancer-reversal-with-fasting/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев