Употребата на оцета с цел отслабване датира още от 16-ти век. Имам цяла глава за него в книгата си „How not to diet“, озаглавена „Подсилване на AMPK, ензимът в тялото за контролиране на мазнините“, изглежда, че това е механизмът с множество полезни метаболитни ефекти. Във видеото „21 трика за ускоряване на отслабването“ аз препоръчвам по 2 ч.л. с всяко хранене, което се счита за безопасно, въпреки че трябва да се добавят към храната или да се разредят с вода, никога да не се консумира директно, а диабетиците трябва да се уверят, че оцетът не понижава кръвната им захар твърде много.
Но това е една от ползите на оцета, да понижава кръвната захар и скоковете на инсулин след хранене както при здрави хора, така и при тези с нарушения на кръвната захар, като диабет. При един системен преглед и мета анализ на интервенционални проучвания върху ефектите от консумацията на оцет върху контрола на кръвната захар при хора с диабет тип 2, се оказва, че оцетът подобрява както краткосрочните, така и дългосрочните измервания на кръвната захар и като малък бонус води до значително понижение и на холестерола. И няма значение дали се използва ябълков оцет или не. Всички видове оцет по подразбиране имат тази активна съставна, оцетна киселина.
Какви са приложенията за клиничната практика? Лекарите могат да включат консумацията на оцет като част от препоръките за хранене при пациенти с диабет, но с предупреждението, че може да подейства твърде добре, затова и трябва да се наблюдава внимателно, за да се подсигури, че пациентите с диабет не се пренасищат с медикаменти и кръвната им захар не е паднала твърде ниско.
Във видеото си за пречистването на водата говорих за това проучване, което показва, че най-евтиният и най-добър начин за дезинфекциране на четката за зъби, за да не си купувате постоянно нови, е да я накисвате за 10 минути в разтвор 50% бял оцет и вода. Какво ще кажете за чорап с оцет при гъбички по кожата или ноктите? Накисването на краката в разтвор 50 на 50 оцет и вода помага на противогъбичните медикаменти, но неудобството на накисването ограничава придържането към процедурата.
Какво ще кажете за поливането на оцет върху пръстите на чорапите и след това просто да си вдигнете краката малко? Не съм сигурен как това ще бъде по-удобно, но изглежда действа в практиката на този лекар.
Вместо оцет за гъбички по кожата, какво да кажем за прием на оцет от спортистите? „Ефектът от добавянето на оцет върху високо интензивното каране на колело“. Хората приемат по 2 супени лъжици разреден оцет, захар, и двете или нищо и се оказва, че оцетът не води до нищо. Има ли нещо друго, при което оцетът помага?
Приемът на оцет е свързан с възстановяването на функцията на яйчниците при жени със синдрома на поликистозните яйчници. За тези от вас, които не са запознати, СПКЯ е основна причина за нередовна менструация, и тъй като инсулиновата резистентност е една от предполагаемите причини за поликистозни яйчници, и знаем, че оцетът може да подобри инсулиновата резистентност, изследователи решили да изучават ефекта от оцета като дадат на седем пациентки, търсещи немедикаментозно лечение за СПКЯ, напитка, съдържаща 1 с.л. ябълков оцет на ден в продължение на няколко месеца. Инсулиновата резистентност се подобрила при повечето, но дали цикълът им се завърнал?
Да, при 4 от 7. Преди проучването жените имали менструация през цели 50 дни, някои нямали изобщо, а други нямали овулация, но повечето се възстановили в рамките на около 40 дни при прием на оцет. Това не доказва нищо, но е поне достатъчно, за да посочва възможността оцетът да помага. Какви са страничните ефекти? 1 с.л. оцет струва под 10 цента на ден. Само запомнете, никога не пийте чист оцет, тъй като той може да причини изгаряния на гърлото от втора степен.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vinegar-for-blood-sugar-control-and-polycystic-ovary-syndrome-pcos-treatment/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев