Това видео, както и следващото, разглеждат въпроса дали има разлика в костната плътност между хората, които консумират месо, и тези, които не консумират месо.
Остеопорозата е основен здравословен проблем по целия свят. Заболеваемостта и дори смъртността от усложнения на остеопорозата, като счупвания на бедрената кост, са много тежки. Остеопорозата се диагностицира чрез изследване на ниската костна минерална плътност и засяга около 1 на всеки 20 мъже над 65 години и 1 на 4 жени. „Проблем ли е костната минерална плътност при вегетарианците и веганите?“
Има проучвания, които показват, че вегетарианските диети при юношеството могат да имат положително влияние върху костите при младите хора, но това, което наистина искаме да знаем, е за остеопорозата на късна възраст. В едно предишно видео говорих за един мета анализ, който стига до заключението, че вегетарианските диети, особено веганската, са свързани с по-ниска костна минерална плътност, но само с клинично незначителна разлика. Предвид връзката между риска от счупвания и костната минерална плътност, относителният риск от счупвания при веганите е само 10% по-висок отколкото при месоядните, но това не ми звучи много незначително. Говорех и за това как разликата в костната минерална плътност до голяма степен е просто функция на вегетарианците и особено на веганите, които имат такива ниски нива на затлъстяване. Затлъстелите хора са предпазени от остеопороза, защото правят толкова много упражнения за вдигане на тежести, само докато вървят от едната стая в другата. Но ние се интересуваме от костната минерална плътност, защото ни е грижа за риска от костни фрактури.
Какъв е сравнимият риск от счупвания при вегетарианците в сравнение с невегетарианците? Ето за това говорим. В сравнение с месоядците, вегетарианците имат същия риск, но веганите имат 30% по-висок риск. Става въпрос предимно за фрактури на китките и ръцете; Няма случаи на счупвания на бедрената кост. Фрактурите на китката са сред най-често срещаните счупвания, а интересното е, че се появяват обикновено при активни жени в добро здраве. Както фрактурата, която може да се получи, ако се подхлъзнете, докато бягате и паднете на ръката си. Но повишеният с 30% риск е след контролиране на фактори, несвързани с храненето, включително активности, като тренировки или динамично работно място. Повишеният риск изчезва единствено, когато се взема предвид и калцият. Веганите имат висок риск, само когато слязат под 525 мг калций на ден, което се равнява на изчисления среден необходим прием.
Сред тези, които приемат поне 525 няма по-голям риск. Така че по-високият риск от фрактури при веганите изглежда е следствие от недостатъчен прием на калций, който е жизненоважен за костното здраве, независимо от това каква ви е храната. Няма нужда да пиете мляко. По-високият прием на мляко и млечни продукти не е свързан с по-нисък риск от остеопороза или фрактури на бедрената кост. Всъщност, всяка една допълнителна чаша краве мляко е свързана с 9% повишен риск от фрактури на бедрената кост според проучванията. Но трябва да си набавяме калций все отнякъде. Растителните източници включват бадеми, сусам, тофу, растителни млека, обогатени с калций, а най-добрият източник е: тъмнозелените листни зеленчуци, като кейл, на практика всички тъмнозелени листни зеленчуци, освен спанак, листа от цвекло или манголд, които са оскъдни на калций.
А повечето вегани в проучването приемали над 525. Има много здравословни храни, пълни с калций, но те действат, само ако наистина ги консумирате. Но чакайте малко. Ами огромното количество данни, които показват, че приема на калций не е свързан с риск от фрактури и няма доказателства, че увеличеният прием на калций предотвратява фрактурите и затова не трябва да се препоръчва увеличаване на приема на калций с цел превенция на фрактурите. Но тук се дава допълнително калций на хора, които вече си набавят достатъчно калций. Така че може би имаме просто ефекта на платото.
Ако вземем група жени, които приемат само по 500 мг калций на ден и ги накараме допълнително да приемат калций под формата на добавка, честотата на фрактурите на бедрената кост ще намалее с 40% само за 18 месеца. В случая те са приемали и витамин D, тъй като в началото жените са имали сериозен дефицит на витамин D с нива около 15, така че е трудно да се изолират само ефектите от калция, без витамин D. Но веганите, които не приемат витамин D в по-високите географски ширини, могат също да имат ниски нива през зимните месеци. Има едно проучване от Шангхай, което установява сравнително добро костно здраве, въпреки ниските нива на витамин D, около 15. Хората имали и нисък прием на калций, но въпреки това костната минерална плътност била подобна, но предвид откритията на проучването с фрактурите, бих препоръчал да приемате достатъчно калций и витамин D. Но това проучване върху фрактурите е публикувано през 2007 г. Една актуализация на същото проучване установява по-висок риск от счупвания дори и при веганите, които получават над 700 мг калций на ден. Каква е причината? Ще разгледаме този въпрос в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-vegans-have-lower-bone-density-and-more-fractures/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев