На теория поставянето на мускулите в алкална среда помага за по-бързото премахване на киселината от мускулните клетки, забавяйки по този начин мускулната умора, която се дължи на натрупването на млечна киселина в мускулите. Имайки предвид тези буферни ефекти, нищо чудно, че натриевият бикарбонат – с други думи сода за хляб – оказва такова силно ергогенно (подобряващо представянето) влияние върху издръжливостта на мускулите. Проблемът с приема на сода бикарбонат е, че тя често води до сериозен стомашно-чревен дискомфорт, а при стандартни дози лесно можете да поемете два пъти повече от препоръчителния дневен лимит сода само за един път. Ами нискокиселинната диета, която се концентрира върху висок прием на плодове и зеленчуци? Това би било привлекателна алтернатива на содата за подобрение на анаеробното спортно представяне, което включва например краткотрайна бърза дейност, като бягането.
В днешно време храненето е киселиннообразуващо, с високо съдържание на животински храни и по-малко зеленчуци и плодове, докато като цяло алкалнообразуващата диета се основава на цели растителни храни и с по-малко преработени храни, месо, млечни и яйца, за които се смята, че са киселиннообразуващи.
Въпреки че алкализиращите химикали като сода бикарбонат е доказано, че подобряват представянето, алкализиращите диети не показват същия ефект. Един преглед от десет проучвания, които разглеждат ефекта от високо и ниско киселинно натоварване, не установява подобрено спортно представяне при максимален или под максималния интензитет на тренировките. Може би просто храната не е била достатъчно алкална?
В това проучване например накарали хората да приемат повече плодове и зеленчуци и по-малко месо, сирене, зърнени закуски и яйца, но нямало разлика при който и да било параметър на представянето. Но една достатъчно алкална диета се характеризира с производство на алкална урина, pH на урината поне 7 или по-високо. А ако разгледаме това, което участниците са постигнали, повечето не успяват да достигнат до това, така че тяхната диета може би просто не е била достатъчно алкална.
В това проучване, което показва подобрено представяне на бягане 400 м, хората успели да заместят достатъчно месо, яйца, сирене и зърнени продукти с достатъчно плодове и зеленчуци и успели едва да стигнат до 7, но те наистина успели да подобрят малко представянето си, значи това е възможно чрез консумация на естествено алкални храни и напитки, без прием на сода за хляб. Алкалната диета може да бъде лесен и естествен начин за подобряване на представянето. Подобрението, обаче било само с 2%, само няколко секунди. Но вижте това проучване.
Същата стратегия: повече плодове и зеленчуци и по-малко киселиннообразуващи храни, като месо, сирене и рафинирани зърнени продукти. Но тук не се шегуват. 6 до 8 чаши зеленчуци, плюс над 4 порции плодове на ден, получи pH на урината си над 7, както и 21% подобрение на представянето. Това е невероятно. Това не означава непременно, че има общо с pH-то. Те просто приемали повече зеленчуци, които съдържат нитрати и това само по себе си може да подобри представянето. Възможно е нитратите да са подобрили представянето по време на нискокиселинното изследване.
Това обаче ще означава, че се извлича повече енергия от всеки дъх, а това не било установено. Но всеки път, в който се правят големи промени в храненето на хората, е трудно да се посочи точно кое е довело до голямата разлика. Но тези допълнителни ползи са характеристика, не проблем. Понеже алкалнообразуващата диета е богата на плодове и зеленчуци и бедна на много вредни храни, нискокиселинното хранене осигурява не само ползи за представянето, но може и да намали риска от хронични заболявания.
Има ли ползи за неспортистите? Ефектът от алкалната диета върху композицията на тялото и аеробното представяне при жени със заседнал начин на живот. Едно рандомизирано контролирано проучване, при което животинските източници на протеин се заменят с растителни източници, като например бобови, и… по-голямо отслабване, намаляване на мазнините, по-малко натрупване на млечна киселина и по-малко усилия, докато същевременно с това подобрение в продължителността на тренировките и максимални нива на VO2, което е мярка за фитнес. Отново, pH-то може би е само едно от обясненията защо по-здравословното хранене може да доведе до по-добро представяне, но по един или друг начин трябва да препоръчваме на спортистите на всички възрасти да консумират достатъчни количества плодове и зеленчуци, дори и само за да поддържат здравето си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-alkaline-diets-help-athletic-performance/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев