Смята се, че ракът ще продължава да се разпространява, но добрата новина е, че между 30% и 50% от най-често срещаните видове рак могат да бъдат предотвратени чрез правилно хранене и промени в начина на живот. Например, рака на гърдата: най-често срещаната диагноза за рак при жените в САЩ и втората водеща причина за смърт от рак при жените след рака на белите дробове. Но има все повече доказателства, че ракът на гърдата може да бъде намален с помощта на като цяло здравословен начин на живот, което включва и висококачествена диета с плодове, зеленчуци, пълнозърнени храни и бобови, като боб, грах, нахут и леща.
По-голямото придържане към средиземноморския начин на хранене е свързан с по-нисък риск от смърт от рак, включително и по-малко рак на гърдата. И един анализ на индивидуалните компоненти на средиземноморската диета разкрива, че предпазният ефект изглежда се приписва най-вече на приема на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което допринася към доказателствата, че растителното хранене е най- полезният модел на хранене за жените с рак на гърдата. Чакайте малко. Същата диета, която може да ви помогне да предотвратите рака, също може да ви помогне и да оцелеете след рака? Това е една от 10-те препоръки от престижния американски институт за изследвания на рака. След диагноза рак следвайте същите препоръки за поддържане на здравословно тегло, движение, наблягайте на 4 храни: зърнени, зеленчуци, плодове и бобови, но ограничете приема си на бързи и преработени храни, както и на месо, газирани напитки и алкохол.
Добре, но дали придържането към тези насоки наистина означава по-малко рак? Да, значително намаление на риска от рак като цяло, което осигурява ясни доказателства, че насоките за превенция на рака трябва да бъдат широко разпространени в обществото. Около половината от хората не успяват да поддържат здравословно тегло и физическа активност, но над 90% не успяват да си набавят достатъчно растителни храни или да ограничат месото и преработените боклуци. Но предвид факта, че много хора не отговарят на тези препоръки, има голям потенциал за превенция на рака.
По отношение на риска от рак на гърдата, жените, които следват повечето препоръки, имат само наполовина риска от рак на гърдата в сравнение с жените, които следват само няколко препоръки. Ако трябва да изберете само най-важното, ограничението на животински храни изглежда има най-голяма предпазваща роля.
Придържането към препоръките е свързано също така с по-голяма преживяемост при пациенти с рак, които вече имат рак. Това е вярно и за по-възрастните жени, които са преживели рак, повечето от които страдат от рак на гърдата.
Добър мотиватор да приемате повече цели растителни храни са фибрите, тъй като те не се съдържат в животинските храни и са много ограничени или липсващи в преработените храни. А по-високият прием на фибри е свързан с 37% по-нисък риск от смърт като цяло и 28% по-нисък риск от смърт специфично от рак на гърдата. Не е нужно много. Има 10% спад на риска от смърт за всеки 5 грама прием на фибри на ден. Това се равнява на 1 чаша овесена каша или броколи или на 1/3 чаша боб. Диагнозата рак може да даде „поука“ за раковоболните да променят навиците си с цел по-добро здраве.
Още по-важно е, че високият прием на фибри може да помогне за предотвратяване на рака на гърдата. Да, фибрите могат да помогнат директно като подхранват флората на полезните бактерии, които след това произвеждат противовъзпалителни съединения, или може би това е просто показател за общия прием на растителни храни.
Придържането към препоръките за превенция на рака не са само свързани с по-висока преживяемост при пациентите с рак и по-нисък риск от смърт от рак, но и по-нисък риск от смърт като цяло. Това е красотата на растителното хранене. Същата тази противоракова храна е и храна, която предпазва сърцето, а очевидно и белите дробове. Заключението: според резултатите от това проучване, следването на препоръките за хранене и начин на живот за превенция на рака могат значително да увеличат дълголетието.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/diet-and-lifestyle-for-cancer-prevention-and-survival/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев