Във видеото за гените на антибиотичната резистентност разгледахме как те се намират повече в червата на хората, които консумират месо, млечни и яйца в сравнение с тези на изцяло растително хранене. Но води ли трансфера на бактерии от животински храни към човешките черва до различия в реалните клинични резултати, освен хранително натравяне, разбира се? Бактериите от храната разболяват около 350 милиона души всяка година, а повечето случаи се дължат на месото, млечните продукти и яйцата. Освен хранителното натравяне, какво да кажем за външночревните инфекции, инфекции извън храносмилателния тракт, например поради патогенни и резистентни към антибиотик Е. коли (Ешерихия коли) от купешки пилешки гърди? Инфекции къде обаче? В пикочните пътища.
Има един вид Е. коли, наречен ST131, който е уропатоген от храната, тоест причинява инфекции на пикочните пътища, повечето от които са просто инфекции на пикочния мехур, и обикновено включват единствено лека болка и раздразнение, но могат да станат и инвазивни, да стигнат до бъбреците, да нападнат кръвта и да сложат край на живота ви. Е. коли ST131 се появи изведнъж през последните 20 години и стана най-важният уропатоген, резистентен към множество лекарства в днешно време.
Инфекциите на пикочните пътища се причиняват отчасти заради спускането на инфекцията с Е. коли през червата към изпражненията и после уретрата, което означава, че тези Е. коли, които причиняват ИПП, наречени външночревни патогенни бактерии Е. коли, започват от дебелото черво, стигат до ануса и после си проправят път към уретрата и пикочния мехур. Как изобщо са стигнали до червата? Ето тук идва ролята на пилето.
Ролята на пилешкото месо е да въведе бактериите Е. коли, да им позволи да се колонизират в ректума на потребителя, да чакат там докато не се появят условия за инфекция, например при напъване от полов акт, което да вкара бактериите в уретрата. Времето между заразяването с Е. коли в червата и инфекцията на пикочните пътища е основно предизвикателство, което ги свързва, но сега вече имаме силни доказателства, че голяма част от щамовете на ST131, заразяващи хората, произхождат от пилешкото месо. Но няма как да знаем дали инфекцията е възникнала от директен контакт със заразено пилешко месо или индиректно от пилешкото месо при предаване от човек на човек, например когато партньорът ви е консумирал замърсено пилешко месо.
Какъв процент от ИПП при хората идват от пилешкото месо? Изследователи анализирали Е.коли от проби на урина на пациенти с ИПП и ги сравнили с бактериите от проби на купешко месо в същия регион с помощна на ДНК техники за пръстови отпечатъци. Установили, че около 1/5 от изолатите на Е. коли от заподозрени случаи на ИПП принадлежат на видове, намерени в местното купешко месо. 21% може и да не звучи много, но ИПП от Е. коли са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания в САЩ и засягат приблизително 7 млн. жени, така че замърсеното месо може да доведе до над един милион ИПП при жените в Америка всяка година.
Това обяснява защо жените, заразени с Е. коли, резистентни към множество лекарства, имат по-честа консумация на пилешко месо, което увеличава риска почти 4 пъти, въпреки че честата консумация на свинско месо също е рисков фактор. Чакайте малко, Е. коли има и в свинското месо? Човешките Е. коли, тези външночревни Е. коли, които причиняват ИПП, са намерени и в свински ферми, при прасетата и при купешкото свинско месо, въпреки че нивата са много по-ниски отколкото при пилешкото месо. Така че, пилешкото е най-рисковано, а свинското – малко по-малко, а телешкото месо може да се смята за най-безопасно от гледна точка на ИПП, тъй като рогатият добитък изглежда не е източник на този вид Е. коли.
Добре, ако месото, включително пилешкото и свинското, е основен източник на тези бактерии, то вегетарианците, които избягват месото, би трябвало на теория да има по-малко случаи. Досега, обаче, няма проучвания, които да проверят дали вегетарианската диета намалява риска от ИПП, до сега: проспективно проучване върху рисковете от инфекция на пикочните пътища при вегетарианци и невегетарианци. Ако около 20% са свързани с купешко пилешко месо, не е изненада, че вегетарианското хранене е свързано с около 20% по-нисък риск от ИПП, особено при жените. И тази връзка е независима от заболявания и предразполагащи рискови фактори, като хипертония, диабет и висок холестерол, което означава, че не е само поради факта, че вегетарианците имат по-малко диабет или нещо такова.
Ами ако се купува био пилешко месо? Бактерии, взети от био пилешко месо, развъждат по-малко резистентни към антибиотици бактерии, но не, не е по-малко вероятно да са заразени с Е. коли. Според тези открития купешките продукти с пилешко месо в САЩ, дори и да са био, представляват потенциална заплаха за здравето на потребителите, защото са замърсени с до голяма степен резистентни към антибиотици Е. коли, включително и тези, които причиняват ИПП.
До днешна дата само Е. коли от вида на O157:H7 се считат за незаконни в храните, което означава, че не е законно съзнателно да се продава замърсено месо. Защо не направят същото и с външночревните Е. коли, след като има такива силни доказателства, че засягат толкова много жени? В едно проучване за купешките пилешки гърди в цялата страна 14,3% от откритите Е. коли са външночревни. Имай предвид, че Е. коли се съдържа в 90% от купешкото пуешко и пилешко месо, това означава, че индустрията трябва да изхвърля буквално милиарди тонове пилешки гърди всяка година.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/antibiotic-resistant-e-coli-and-utis-in-vegetarians-vs-meat-eaters/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев