Повишеният риск от Паркинсон е свързан с излагане на влиянието на пестициди, консумация на млечни продукти, меланоми и тежки мозъчни травми. Защо рискът от Паркинсон се увеличава сред хората с висока консумация на мляко и млечни продукти? Може би заради животинските мазнини. Може би е животинският протеин. Защо да не се използва растителна диета за риска и лечението на Паркинсон? Има фитохимикали, които могат да се насочат към скритата причина, но по отношение на лечението, старинни текстове от преди хиляди години говорят за треперещи хора, на които им се предписва растение от семейството на бобовите, за да се лекува това заболяване.
В последното видео говорих за употребата на кадифен боб, но през 1913 г. е открито чудотворното лекарство л-допа в баклата, също известна и като широк боб, като естествен източник на л-допа. Количеството варира значително в зависимост от голям брой фактори, но обикновено изглежда, че баклата има 10 пъти по-малко от кадифения боб, но няма проблем, тъй като можете да приемате големи количества, понеже баклата е реално храна, а не е добавка на прах. Важното нещо е, че количеството л-допа в баклата е достатъчно, за да е фармакологично активна при Паркинсон. Всъщност, има някои доклади, които посочват, че пациентите с Паркинсон реагират по-добре на боба от стандартното лечение с л-допа под формата на хапче. Но единичните доклади на пациенти може и да имат полза от широкия боб, така че да не го изключват от храната си. Това, което трябва да направим… е да го подложим на проверка.
Пациентите с Паркинсон били хранени с около 1 1/3 чаша сготвен широк боб и по време на следващите няколко часа е забелязано значително подобрение. Подобно на подобрението, забелязано след получаване на стандартната комбинация л-допа и карбидопа, лекарството инхибито на декарбоксилазата, за което говорих в предишното видео и което увеличава нивата на л-допа в мозъка. Не е изненада, че има подобен ефект, тъй като хората са имали подобни нива на л-допа в кръвта. Всъщност, в половината от времето може да се различат бобовите от лекарствата. Как може да има едни и същи нива, ако при боба на л-допа му липсва медикаментът, който увеличава карбидопа. Понеже широкият боб е не само естествен източник на л-допа, но и естествен източник на карбидопа. Така че консумацията на бакла има потенциала да увеличи нивата на л-допа и карбидопа в кръвта, със значително подобрение в издръжливостта на мускулите на пациенти с Паркинсон, без никакви странични ефекти.
Всъщност, това действа толкова добре, че трябва да внимавате да не го спрете изведнъж. Има едно състояние, наречено невролептичен злокачествен синдром, което се характеризира с температура, скованост, всякакви видове неврологични проблеми, разпадане на мускулите, променени нива на съзнание, което обикновено е причина за рязко оттегляне на лекарството л-допа поради състояние на остър дефицит на допамин. Можем да видим същото нещо, ако лекуваме Паркинсон с бакла и изведнъж спрем приема й. 10 дни преди хоспитализирането му, в градината на този беден човек бобът свършил, което довело до тежка осакатяваща скованост. Този случай показва, че алтернативните лечения носят подобен риск при традиционните средства, защото в този случай те наистина са най-надеждните традиционни средства.
Има някои недостатъци, които не присъстват при лекарството, обаче. Като подуваване, причинено от баклата. Трябва да се внимава и с консумацията на бакла, ако приемате лекарства инхибитори на МАО, които често се използват като антидепресанти, тъй като може да има взаимодействие с лекарството.
И също има риск от състояние, наречено фавизъм. Това е генетична мутация, която се появява при около 1 на 20 човека и дори повече при хората от африкански, азиатски и средиземноморски произход, при които липсва необходимия ензим за детоксикиране от определени вещества, които се съдържат в баклата, а без ензима консумацията на бакла може да доведе до разрушаване на червените кръвни клетки. За щастие генетичните изследвания за тази мутация са широко разпространени и достъпни, така че изглежда разумно пациентите с Паркинсон да се изследват за фавизъм, така наречената дефицитна мутация на G6PD гена, преди да бъдат подложени на ежедневна консумация на бакла.
Ако решите да опитате с бакла, ще видите, че свежите бобчета бакла имат значително повече л-допа отколкото сушените, толкова, че сушената бакла може и да не предостави никакви клинични ползи.
Печенето и варенето премахват част или дори цялото количество л-допа, въпреки че други проучвания са открили, че около половин чаша варена бакла съдържа приблизително 250 мг. Покълналата бакла има най-много, като нивата се увеличават до ден 9, а до тогава несмилаемите захари, които предизвикват подуване, се премахват, а това е още едно предимство на покълването на бакла. Но няма как да знаем дали баклата помага… докато не направим проверка.
Изследователи давали на пациенти с Паркинсон салата с около половин чаша свежи кълнове от бакла и наблюдавали значително клинично подобрение.
Другите бобови също естествено съдържат л-допа, но количеството е малко. Соята има бонус съединение, което действа като карбидопа вещество, подпомагащо действието на л-допа. Ами ако даваме на хората соя наред с обичайните медикаменти за Паркинсон? Група хора получавали по една и половина лъжици печена соя и това довело до значително подобрение и значително по-малко неволни движения няколко часа по-късно.
Докато нямаме повече информация, медикаментите за Паркинсон, като синемет, трябва да продължат да се използват като първа линия на лечение, но добавянето на бобови към храната може само да носи ползи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-parkinsons-disease-with-fava-beans-faba-or-broad-beans/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев