Повишаването на осъзнатостта на обществото и търсенето на средства срещу лош дъх довеждат до значителен растеж на индустрията за освежители на дъха и препълването на пазара с продукти, подобряващи дъха, като ментови бонбони, дъвки, спрейове и хапчета, повечето от които имат само краткотраен замаскиращ ефект върху лошия дъх и като цяло са неефективни. Какво можем да направим? Дали решението не е просто изплакване на устата с малко вода?
Нека вземем например сутрешния дъх. Лошият дъх след цяла нощ сън е често срещано състояние, известно като „сутрешен лош дъх“. Най-честата причина като цяло е разграждането на протеините и протеините фрагменти от микроорганизми, които живеят върху езика и зъбите, особено съдържащите сяра аминокиселини цистеин и метионин, които се разграждат на летливи серни съединения като газовете с миризма на развалени яйца, водороден сулфид. Приблизително 50% от възрастните в света имат концентрации на тези съединения в устата си рано сутрин, които „превишават прага на възражението“, установен от „органолептичния панел“. Какво означава това?
Органолептичният метод се смята за златен стандарт при прегледа на лошия дъх. Това означава, че лекарят вдъхва въздуха, издишван от устата и носа и субективно определя наличие или липса на лош дъх. И когато се проверява сутрешния дъх на хората, около половината превишават прага на възражението. Защо? Какво го причинява? Суха уста.
Недостатъчното количество слюнка, особено през нощта, създава ефект на застояло езерце, което е благоприятна почва за развитие и размножаване на бактерии, и така, за да намалите сутрешния лош дъх, може да прочетете предложения като това да изплаквате устата си или да пиете вода след събуждане, но няма как да знаем… докато не направим проверка.
„Ефектът от водата върху лошия дъх сутрин: рандомизирано клинично проучване“. Едната група трябвало да си изплаква устата с по 1 с.л. вода, а другата – да изпива по около 1 чаша. И двете подействали и значително подобрили лошия дъх без очевидно разлика, въпреки че тук няма контролна група, а би било интересно да се види колко се подобрява дъха им само докато са будни и с нормално количество слюнка.
След пиене и ядене сутринта лошият дъх обикновено изчезва. Хората си мият зъбите сутрин, мислейки си, че това ще им помогне, но така може да се намалят нивата на газовете с миризма на развалени яйца само с 30%, докато закуската работи два пъти по-добре, 60% спад на нивата на водородния сулфид. Механичното действие на дъвченето стимулира притока на слюнка, а преминаването на храна през повърхността на езика премахва гнилостния повърхностен слой, като така се симулира действието на почистването на езика. Ако е въпрос на количеството на покритието на езика, ако има активно четкане на езика, както се четкат зъбите, ще стигнете до около 70% спад, което предполага, че езикът е основен източник на миризливи газове.
Други проучвания, обаче, не показват никакви ползи от почистването на езика върху лошия дъх както при възрастни, така и при деца. Изследователите предполагат, че може би рефлексът на гаденето пречи на хората да почистват езика си по-добре. Ами остъргването на езика? В това проучване се сравнява миенето на зъбите, миене на зъби плюс почистване с конец, миене на зъби плюс остъргване на езика и се установява, че добавянето на конец за зъби не изглежда да повлиява върху лошия дъх, и остъргването на езика печели пред миенето на зъбите, което предполага, че почистването на езика може би е най-важната хигиенична процедура за намаляване на сутрешния лош дъх.
Това не означава, че миенето на зъбите не помага при лош дъх. Тук накарали хората да спрат да си мият зъбите за 5 дни, но да продължат да използват конец за зъби и стъргалка за език, като същевременно се използва тази модерна огранолептична техника, при която лекарят духа през сламка в носа на някой нещастен пациент и въпреки стъргалката и конеца дъхът им станал по-лош, когато спрели да си мият зъбите.
Кое е по-добро – четкането или остъргването на езика? Изследователи взели всички рандомизирани контролирани проучвания, които сравняват различни методи за почистване на езика с цел подобрение на дъха при възрастни с халитоза и… остъргването на езика се оказва малко по-ефективно от четкането. Може би фактът, че ширината на четката за зъби е по-малка от ширината на обикновена стъргалка за език прави четката не толкова ефективна за премахване на бактериите от езика.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/tongue-scraping-vs-tongue-brushing-for-treating-halitosis-bad-breath/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев