В книгата ми бестселър „Можем да сме здрави“ имам глава за храните, които блокират мазнината, и тя започва със съвет да си изяждате тилакоидите, точка по въпроса. Какво е това тилакоид? Източник на почти всичко в живота ни, както и на кислорода, който дишаме. Тилакоидите са мястото, където се случва фотосинтезата, процесът, чрез който растенията превръщат светлината в храна. Тилалкоидите са зеленият двигател на живота, микроскопични структури, съставени от богати на хлорофил мембрани, концентрирани в листата на растенията.
Когато приемаме килакоиди, когато отхапем едно листо спанак, например, тези мембрани на зелените листа не се храносмилат веднага. Могат да стоят часове в червата ни и именно там се случва магията. Тилакоидните мембрани се свързват с липазата. Липазата е ензим, който тялото ни произвежда, за да храносмила мазнините, така че, ако свържете ензима, можете да забавите усвояването на мазнините. Това е естествената версия на лекарството за блокиране на мазнини Орлистат, но без пропусклив анус. Това се дължи на факта, че ефектът от тилакоидите е временен. За разлика от лекарството, тилакоидите в крайна сметка се разграждат, освобождавайки ензима липаса да си свърши работата преди мазнините да започнат да ви заливат от другия край на тялото. В крайна сметка усвояването на мазнини не се блокира от тилакоидите, а по-скоро се забавя.
Ако всички мазнини са се усвоили, то каква е ползата? Местоположение, местоположение, местоположение. Има един феномен, наречен илеална спирачка. Илеумът е последната част от тънките черва, преди съдържимото да се изпразни в дебелото черво. Когато има несмлени калории толкова далеч в тънките черва, тялото ни мисли, че e напълно сито и спира желанието за храна като намалява апетита ни. Това може да бъде представено нагледно. Ако напъхаме тръба с дължина 300 см в гърлото на някой човек и накапем независимо какви калории – мазнини, протеини или захар – ще активираме илеалната спирачка. Ако след това му предложим да се храни на шведска маса неограничено, в сравнение с плацебо групата, които получават само малко вода през тръбата, той ще изяде с над 100 калории по-малко. Просто няма да се чувства толкова гладен. Ще се чувства еднакво сит, но ще приема значително по-малко храна. Това е илеалната спирачка в действие.
С приема на тилакоидите, които забавят усвояването на калории до края на тънкото черво, се изпращат силни сигнали за ситост до мозъка, което от своя страна намалява апетита. Ако дадем на някого храна с добавени тилакоиди (като скрием вътре сушен спанак на прах) и измерим нивата на освобождаване на хормони в кръвта през следващите 6 часа, ще видим значително повишаване на хормона на ситостта, наречен CCK, и понижение на хормона на глада, грелин. Означава ли това и намаление на апетита? Изследователите били нетърпеливи да разберат.
Те добавили екстракт от спанак към малко мармалад или сок, за да сложат тилакоиди в храната и се оказва, че хората, които несъзнателно приемали еквивалента на около половин чаша сварен спанак, се чувствали значително по-малко гладни и по-сити през следващите няколко часа. Ако човек приема по 1 шот сок от пшенични стръкове сутрин, „зелен сок“ или зелено смути, той не само ще чувства по-малко глад, ще е по-сит, но и желанието за солени, сладки и мазни храни, например картофен чипс, желирани бонбони, шоколад и канелени ролца, ще намалее с около 1/3. При хората, които без да знаят, консумират и спанак наред с нещо сладко, признават, че значително по-малко харесват сладките. Засищащата сила на зеленолистните се дължи на високото им съдържание на вода и фибри, както и на ниската калорийна плътност, но тилакоидите може би са тайното им оръжие.
Повечето проучвания с тилакоиди показват подобрена ситост, но истинският тест е отслабването. Изследователи в Швеция накарали затлъстели жени да приема смути с боровинки всяка сутрин с или без „мембрани от зеленолистни“ (с други думи, добавят спанак на прах) и след това получават увеличение на хормоните, потискащи апетита… и намаление на желанието за сладки. Да, наистина, спанакът може да намали желанието за шоколад. Вижте това: 7 часа след прием на спанак искате ли шоколад? Не, благодаря. Имате ли още спанак? И бум… ускорено отслабване благодарение на приема на зеленолистни – самия зелен цвят, мембраните на листата, които са пълни с хлорофил.
След 12 седмици жените, които приемали спанак, отслабнали с 5 кг, значително повече от контролната група. И като бонус, LDL холестеролът им също спаднал дори още преди да започнат да отслабват. Ако вместо това фиксираме приема им на калории, за да предизвикаме същото отслабване, жените в групата със спанака може и да им е по-лесно да се хранят по-малко, да чувстват по-малко глад тестово след седмици прием на зеленолистни.
Екстрактът от спанак е използван в тези проучвания, за да създадат убедително плацебо, но човек може да си набави също толкова тилакоиди, ако приема по около половин чаша сготвени зеленолистни, което е и моята препоръка поне по два пъти на ден в списъка на приложението Daily Dozen за най-здравословните от здравословните неща, които съветвам хората да се опитат да включат в ежедневието си.
Кои зеленолистни имат най-голямо количество? Можем да разберем дори само по външния им вид. Понеже тилакоидите се намират там, където има хлорофил, колкото по-зелени са листата, толкова по-силен е ефектът. Така че, изберете най-тъмните зеленолистни, които можете да намерите, а в моя регион това е тосканското зеле, или динозавърски кейл.
Какво се случва при готвене на зеленолистни? Ако се бланшират за 15 секунди на пара или във вряща вода, те ще станат по-светло зелени, но ако ги варите прекалено дълго, накрая ще станат маслинено кафяви. Ако преварите зеленолистните, тилакоидите в тях ще се разградят заедно с тяхната способност да инхибират липазата. Но в рамките на първата минута от готвенето зеленолистните стават дори още по-полезни, защото има подобрение на способността за блокиране на мазнините. Можем да измерим с точност активността на тилакоидите както в магазина, така и в кухнята пред очите ви.
Най-полезното зеленолистно растение, обаче, и най-добрият начин за готвенето му, е това, от което ще изядете най-много. Дъвчем листа от милиони години, но в днешно време най-зеленото нещо в храната на хората може би е бирата със зелен етикет на деня на Св. Патрик. Американците приемат средно под 2 грама спанак на ден, по-малко от половин чаена лъжичка. Тялото ни се нуждае от тилакоиди ежедневно, така че забавянето в усвояването на мазнини да може да се смята за нормалното състояние на нещата. Само когато в храната ни липсват зеленолистни, ускореното усвояване на мазнини подкопава естествените ни механизми за ситост. В журнала на обществото за химическата индустрия една група технологисти твърди, че предвид ползите на тилакоидите да блокират мазнините, „техните мембрани могат да се използват във функционални храни като съставка за потискане на апетита.“ Или може да ги приемате така, както природата ги е създала.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-fat-blocking-and-appetite-suppressing-effects-of-thylakoids/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев