Фибромиалгията е често срещано заболяване, което като цяло се проявява като хронична широкоразпространена болка. Не толкова често срещано, защото засяга 2% до 4% от населението, въпреки че е по-скоро 2% и най-вече жени. В продължение на десетилетия някои медицински специалисти отричат фибромиалгията и смятат, че е изцяло в главата на хората, но това старо разбиране е опровергано от по-скорошни изследвания, които се характеризират като проблем с регулирането на болката и чувствителността. Проучвания със скенер на мозъка показват няколко смущения при справяне и регулация на болката, които засилват болката при хора с това състояние.
Проучвания върху близнаци показват, че около половината от случаите на фибромиалгия са генетични, но за другата половина има нещо, което можем да предприемем. Има много лекарства с много странични ефекти, които помагат с някои от симптомите, но какво да кажем за промените в начина на живот? Редовната физическа активност се смята задължителна за ефективно справяне с фибромиалгията.
Един системен преглед и мета анализ на рандомизирани клинични проучвания върху ефективността на терапевтичните упражнения при фибромиалгия установява, че както аеробните упражнения, така и тези за издръжливост са ефективен начин за намаляване на болката и подобрение на цялостното благосъстояние при хора с фибромиалгия. Пациентите, които се притесняват и възприемат, че спортът ще влоши болката и умората, трябва да започнат с бавна скорост и постепенно да понасят по-голямо натоварване с целта достигане 30 до 60 минути умерено интензивни аеробни упражнения като допълнение към упражнения за укрепването на мускулите (1 до 3 серии от по 8-11 упражнения, 8-10 повторения с тежести около 3 кг или 45% от максимума, който може да се вдигне. Какво да кажем за начина на хранене по отношение на намаляване на чувствителността при болка?
Каква е причината на първо място? Възпаление. По време на възпалението се активират рецепторите за болка, а хроничното възпаление може да причини хронично активиране, което да доведе до хронична болка поради продължителната свръхчувствителност на пътищата на болката.
Нищо чудно, че възпалителната диета се оказва, че е свързана със свръх чувствителност при пациенти със синдром на фибромиалгия. Кои точно храни са възпалителни и кои са противовъзпалителни? Вижте тези видеа, но като цяло съдържанието на преработените храни и животинските продукти, като наситени мазнини, транс мазнини и холестерол, се оказва, че възпаляват, докато съдържанието на целите растителни храни, като фибри и фитонутриенти, са силно противовъзпалителни.
Приемът на фибри от храната, които са в концентрирана форма само на едно място – при целите растителни храни – е важен за намаляване не само на риска от болки в стомаха, но също и при мускулни болки и болки в ставите, а това смятаме, че се дължи на тези късоверижни мастни киселини, които се произвеждат от полезните ни бактерии, когато приемаме фибри. Тези късоверижни мастни киселини са важни медиатори за болката, най-вече защото те модулират възпалението. Така че, наличието на бактерии, които се хранят с фибри в дебелото черво е като да си носите ваша собствена собствена противовъзпалителна фабрика. Но за да култивираме тези бактерии, трябва да консумираме храните, с които те се хранят.
И по отношение на фитонутриентите, полифенолите, които произлизат от растения, са широко разпространени като противовъзпалителни средства. Ето някои храни, които са пълни с вещества, които облекчават болката: горски плодове, зеленолистни, цитруси, ядки, подправки като куркума и джинджифил, едамаме и зелен чай. Ето защо можем да направим рандомизирано двойно тайно проучване, което да покаже, че около 3 чаши ягоди на ден могат значително да подобрят болката и възпалението. И това е само едно растение, какво ще кажете за изцяло растително хранене?
Ако поставим група хора на стриктна растителна диета, богата на свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови, боб, грах, нахут и леща, както и ядки и семена, нивата им на C-реактивния протеин ще намалеят с 33% за 3 седмици, а това е водещ кръвен показател за системно възпаление. Но означава ли това по-малко болка?
И отговорът е да, когато става въпрос за главоболие, мигрена. Да за болезнен цикъл. Значително намаление на болката при менструация, продължителност на болката, интензивност в допълнение към предменструалните симптоми. Всъщност, дори само едно растение, канелата, около 1/3 ч.л. три пъти на ден по време на менструацията могат да помогнат, въпреки че не действа толкова добре колкото ибупрофена. Сушеният джинджифил на прах, от друга страна, е установено, че носи същото облекчение на болката, както ибупрофен при жени с болезнени крампи. Можете да научите повече във видеото ми върху тази тема.
Пълноценното растително хранене също облекчава симптомите на остеоартрит. Няколко проучвания показват подобрение на ревматоидния артрит с диета, изключваща животински продукти, въпреки че това може и да е само функция на увеличеното количество здравословни растителни храни. Но не само защото растителните храни са толкова ефективни за отслабване, дори и при същото тегло има подобрение в ревматоидния артрит от растителното хранене. А растителното хранене може също така да облекчи симптомите на фибромиалгия.
Това е най-новото проучване, което включва всеки с хронична мускулно-скелетна болка, независимо дали има фибромиалгия или не. Да, храненето с много животински протеини и мазнини е свързано с хронична болка и възпаление, докато растителното хранене произвежда противовъзпалителна реакция. Действа ли наистина при болка? Да. Консумацията на растителна храна води до положителни промени в хроничната болка и функция. Колко? Минимално клинично важна разлика в хроничната мускулно-скелетна болка е 1 единица по скалата за оценка на болката, което е просто скала от 1 до 10 в зависимост от това колко болка чувствате. А при растително хранене възприеманата болка намалява средно с 3 единици по 10-степенната скала, от средно 5 или 6 от 10 на 2. Сега, за разлика от повечето стари проучвания, няма контролна група, но какви са недостатъците от това да се опита с по-здравословно хранене? Всъщност, хората с хронична болка е по-вероятно да са с наднормено тегло и да имат заболявания, свързани с храненето, като високо кръвно налягане, диабет и сърдечно заболяване, а всички те могат да се предотвратят, да се спрат и в някои случай да се излекуват с достатъчно здравословна растителна диета. Така че, всяка една полза за болката е просто украсата на тортата на здравето.
О, забравете това. Както ще кажете за… 1 голяма буца гуакамоле върху буритото с боб?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-fibromyalgia-and-other-chronic-pain-relief/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев