Човешката уста е важен хабитат за микроби и е дом на над 10 млрд. бактерии, нищо чудно. Винаги и топло и влажно, а това осигурява подходяща среда за растеж на бактерии, някои от които са всъщност полезни. Например, широко е прието, че нитратите от храните предпазват сърцето като се превръщат в азотен оксид и познайте кое допринася за образуването на азотен оксид? Микробиомът в устата.
Първо, ядем зеленчуци, богати на нитрати, като зеленолистните и червеното цвекло. Нитратите се усвояват в кръвта и тялото ни след това ги изтегля от кръвта, концентрира ги в слюнчестите ни жлези и ги връща обратно в устната кухина. Защо? Защото тялото ни знае, че има полезни бактерии върху езика ни, които да използва, което накрая да доведе до образуване на азотен оксид, който предпазва артериите.
Има над 1 млрд. души с високо кръвно налягане, като в повечето случаи то е неконтролируемо. Поради това е много важно да се оптимизират ежедневните навици, за да се подпомогне регулацията на кръвното налягане, а да се приемат богати на нитрати храни е оптимална стратегия, тъй като тя подкрепя отварянето на артериите чрез ентерослюнчестите пътища, т.е. пътищата между червата и слюнката, благодарение на благоприятната флора в устата. „Нитратите от храната могат да осигурят постоянно понижаване на кръвното налягане и това започва с прием на зеленолистни. Зеленолистните зеленчуци допринасят за 80% от приема ни на нитрати, но няма значение колко зеленолистни приемаме, ако имаме „устна дисбиоза“, ако нямаме правилните бактерии, от които да се възползваме.
Как можем да прецакаме устната флора? Като използваме антисептична вода за уста. Да, тя убива лошите бактерии, които причиняват плака, но може да убие и полезните бактерии, без да разграничава едните от другите, а това има системни последствия. Например, проучванията показват повишаване на кръвното налягане след употреба на антибактериална вода за уста, защото тя намалява защитните бактерии в устата ви, които са нужни за преминаването на азотния оксид, а това е важно за регулирането на кръвното налягане и като цяло за сърдечно-съдовото здраве.
Само една седмица ползване на антибактериална вода за уста може да причини значително повишаване на кръвното налягане. И не е само едно проучване. Всички проучвания върху хора, извършени до днешна дата, установяват вредни ефекти от антибактериалната вода за уста. Добре, ами почистването на езика с помощта на четка или на стъргалка за езика?
Редовното почистване на езика се препоръчва от американската дентална асоциация като начин за намаляване на бактериите върху езика, които причиняват лош дъх. Но ако тези бактерии се премахват, възможно ли е да се премахват и полезните бактерии? Оказва се, че почистването на езика е причината. Хората, които си почистват езика два пъти или повече на ден като част от обичайната си устна хигиена, е по-вероятно да имат повишаване на систоличното кръвно налягане, ако използват антибактериалната вода за уста, което означава, че те имат повече полезни бактерии, които се премахват. Ето графиката. Водата за уста влияе по-зле на хората с по-добра хигиена на езика. Така че почистването на езика може да доведе до базов микробиом на езика, който да има по-добра способност за издърпване на нитратите, и обратното, ако езикът не се почиства ежедневно, това води до композиция на микробиома, която е неблагоприятна за преобразуването на нитратите.
Но чакайте малко. Може би почистването на езика просто нарушава бактериалната повърхност, което прави бактериите по-податливи на унищожение от водата за уста. За да разберат дали почистването на езика наистина е свързано с по-добър микробиом в устата, учените направили ДНК анализ, за да изяснят динамиката на микробиома на езика и да сравнят разликите между времевите точки и хигиената на езика. Оказва се, че почистването на езика наистина има значително влияние върху композицията на микробиома на езика, като увеличава броя на полезните бактерии за сметка на вредните. Така че, въз основа на това проучване, почистването на езика се оказва много важно от гледна точка на регулирането на кръвното налягане, тъй като ежедневното почистване на езика изглежда подпомага разнообразието и метаболитната активност на видовете бактерии, метаболизиращи нитрати, както тези от рода на Нейсерия, докато липсата на почистване на езика ежедневно води до микробиомна композиция, която е неблагоприятна за производството на азотен оксид. Все пак трябва да си ядете зеленчуците. Редовното почистване на езика и адекватният прием на нитрати от храната имат двоен ефект.
Първо, нитратите от храната подобряват артериалната функция. Ако приемате зеленчуци, богати на нитрати, само за 3 часа ще имате подобрение в артериалната функция. А нитратите могат да действат и като пребиотик за микробиома в устата. Най-добрият изобилстващ преобразувател на нитрати е бактерията Neisseria flavescens. Можем да увеличим количеството й, ако я храним със зеленчуци. След 6 седмици прием на сок от червено цвекло с премахнати нитрати от съдържанието му не се променя нищо, но след 6 седмици прием на обикновен сок от червено цвекло Neisseria веднага се увеличава, което прави устата ви машина за производство на азотен оксид.
А ако разгледаме връзката между бактериите в устата, които намалят нитратите и кардиометаболитните резултати, ще видим, че наличието на повече полезни бактерии в устата е свързано с всякакви видове кардиометаболитни ползи, което ви позволява да се възползвате напълно от зеленчуците, които приемате. Ами ако се храним само с растителна храна? „Влиянието на веганската диета върху слюнчестия микробиом при хората“ и се оказва, че изцяло растителното хранене е свързано със значително повече полезни бактерии от вида Neisseria, които помагат за превръщане на азотния оксид. Не само че растителното хранене подпомага полезните бактерии в края на храносмилателния тракт, но и в началото.
Приемът на зеленчуци, богати на нитрати, като зеленолистни, не само увеличава полезните бактерии, но и унищожава вредните, бактериите, които причиняват кариеси, лош дъх и заболяване на венците. И наистина, ако даваме на хората маруля или сок от маруля, за да направим рандомизирано двойно тайно плацебо контролирано проучване с контролна група, която приема сок от маруля с премахнати нитрати, ще видим, че можем значително да подобрим здравето на венците с помощта на зеленолистни. Изследователите обобщават, че консумацията на нитрати от храната може да е полезна за контролиране на хроничния гингивит.
Така че, когато изследователите казват, че няма причина да почистваме езика си, освен ако нямаме лош дъх, и при липсата на покривен слой върху езика, наистина няма причина да го почистваме, това е обаче преди появата на тези нови данни, според които има допълнителни ползи. Единственото притеснение са хората с проблеми със сърдечната клапа, пейсмейкър или каквато и да е друга причина, която да носи риск от ендокардит, инфекция на сърцето, заради която е добре да избягвате почистването на езика, имайки предвид този докладван случай, свързващ двете неща. Също както можем да получим инфекция на сърцето след пиърсинг на езика, остъргването на езика може да вкара няколко бактерии в кръвта ви, което е опасно за човек в рисково състояние.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-tongue-scraping-can-affect-heart-health/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев