И преди съм разглеждал темата как почистването на езика е най-добрият начин за намаляване на лошия дъх и как това има забележителният страничен ефект потенциално да помогне с регулирането на кръвното налягане, след като ежедневното почистване на езика изглежда е благоприятно за разнообразието и метаболитната активност на полезните бактерии върху езика, които помагат за образуването на азотен оксид, естествен дилатор на артериите. Но има и други начин, по който почистването на езика може да подобри кръвното налягане.
След две седмици почистване на езика се подобрява чувствителността към вкуса на сол, а едно проследяващо проучване установява, че само едно почистване може да свърши работа. Учените поставяли по една капка доматена супа върху езика на група хора преди и след почистване на езика с пластмасова стъргалка на име Скрапи, и се оказало, че има значително увеличаване на интензивността, с която се усеща вкуса на сол. Това добре ли е? Защото, ако едно просто почистване на езика може да промени интензивността на вкуса на сол, това може да се използва с цел по-ниските концентрации на сол да се приемат от хората без да се променят вкусовите качества на храната. Ето защо се препоръчва хората да почистват езика си всеки ден, за да се адаптират към храни с по-ниски концентрации на сол, за да може ефективно да се намали вкуса им към смъртта. В крайна сметка, прекомерният прием на натрий е най-смъртоносното нещо в човешкото хранене, отговорно за милиони смъртни случаи всяка година. Само тази полза сама по себе си може да оправдае почистването на езика.
Добре, кой е най-добрият начин за това? Един системен преглед и мета анализ заключават, че почистването на езика предлага ползи, няма обаче достатъчно доказателства за препоръка на определена честота, продължителност или метод за почистване на езика, но нека видим какво показват данните. Остъргването на езика се оказва малко по-ефективно отколкото четкането за лечение на лош дъх, може би заради факта че широчината на четката за зъби е по-малка от широчината на една стъргалка за езика, но днес се предлагат четки за зъби със стъргалка на гърба на главата на четката. Ето как изглеждат и явно имат подобрен ефект по отношение на лошия дъх.
Някои хора смятат, че почистването на езика с четка предизвиква повече гадене отколкото почистването на езика със стъргалка, затова и предпочитат стъргалките. От друга страна, ако просто си четкате езика, няма нужда да си купувате допълнителна джаджа.
По отношение на техниката, трябва задължително да включвате и задната част на езика, а почистването трябва да бъде внимателно, за да се предотвратят евентуални увреждания. Почистването с голям натиск съдържа риск от нараняване на езика. И трябва да почиствате само горната повърхност на езика си, не и отстрани.
Колко често трябва да го правим? Миенето на зъбите трябва да се прави два пъти на ден, но препоръките за почистване на езика изглеждат неясни. Изследователите решават да изучават процента реформации на покритието на езика след почистване. Взели група хора, чиито език е с поне 20% покритие, достатъчно дебело, за да прикрие розовия цвят на езика. В началото около 1/3 от езика им била покрита, а остъргването довело до под 10%. Въпросът е колко време ще отнеме, за да се появи отново? Средно покритието на езика се връща до първоначалните нива на ден 2, така че ако почистването на езика се препоръчва, то трябва да се прави всеки ден.
Какъв вид стъргалка е най-подходяща? Изследователите накарали хората да опитат 9 различни стъргалки за език. Ето и марките, оценени с помощта на 6 различни критерия и тези двете са най-предпочитаните опции.
Кой е най-добрият начин за дезинфекциране на стъргалките за език и четките за зъби? Във видеото ми за най-добрия пречиствател на вода накрая говорих за дезинфекцирането на четката за зъби чрез накисването й в разтвор 50:50 бял оцет и вода за 10 минути, но това е дори още по-лесно. Поставяне на четката за зъби и стъргалката за език в микровълновата за 1 минута. Не е нужно да се купуват нови четки за зъби. И интересното е, че дори не знам как това работи. Може би е само стерилизацията, но трябва да има и други фактори, тъй като аз пъхнах четката си за зъби за 1 минути и тя не стана много по-топла, но… бактериите се убиват независимо от това. Ами тези нови модерни стъргалки за език, които се продават? През последния век има много американски патенти върху различни оригинални устройства за почистване на езика. Колко пари човек може да изкара с продажба на обикновени пластмасови стъргалки?
Какво ще кажете за почистване на езика с ултразвук или почистване на езика с помощта на високоскоростна прахосмукачка или всмукателно устройство за почистване на езика като Roomba! Но уви, група от специалисти зъболекари казва, че няма доказателства, които подкрепят ползите от използването на каквото и да било електрическо устройство за почистване на езика. Всъщност, най-обикновеният вариант се намира в дома на всеки един от нас сега, без да се налага да купуваме нищо. Можем просто да използваме лъжица.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-clean-your-tongue/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев