Почистването на езика може да намали миризливите газови съединения, които причиняват лош дъх, до над 75%, докато самото миене на зъбите може да ги намали само с 25%. Ето защо почистването на езика е с най-голям приоритет в лечението на лошия дъх. Има ли недостатъци?
Повечето хора не обичат да си поставят някакъв предмет към гърлото, тъй като това може да предизвика рефлекса на гаденето. Съветите за предотвратяване на това включват моментно спиране на дишането по време на почистване на езика. Може да опитате и ако ментовият вкус в пастата за зъби стигне до гърлото ви, така че да ви се доповръща, може би ще е по-добре да почиствате езика си преди миенето на зъбите. Според някои препоръки може да го правите на празен стомах, за да избегнете повръщане. Това не звучи много приятно, но когато почистването на езика се прави редовно, процесът очевидно става по-лесен и по-малко нежелан с времето.
Така че, основното оплакване на хората е именно рефлексът на гаденето и също така канцерогенезис на езика, който е свързан с механична стимулация. Чакайте малко, канцерогенезис на езика означава развитие на рак на езика. „Има неблагоприятни странични ефекти, свързани с устройствата за почистване на езика.“ Ракът е нещо повече от само неблагоприятен страничен ефект. Знам, че има води за уста, съдържащи алкохол и че може да се очаква употребата им да предразположи хората към рак на устата. Говорил съм за това във видеото за алкохола и рака на гърдата. Една-единствена глътка алкохолна напитка, изплакване с 1 ч.л. и изплюването й след само 5 секунди води до канцерогенни концентрации на токсичното съединение при разграждане на алкохола, наречено ацеталдехид, което се произвежда от етанол в устната кухина веднага след малка глътка на силна алкохолна напитка, и това излагане продължава поне 10 минути след тези 5 секунди. И да, притеснения има и за водата за уста, съдържаща алкохол. Според изследователите водата за уста с алкохол предлага нисък праг на безопасност и разумното здравеопазване трябва да препоръчва като цяло да ги избягваме. Добре, знаем, че алкохолът причинява рак, но защо и остъргването на езика?
Експериментите върху животни показват, че механичните наранявания на езика могат да бъдат канцерогенни. Добре, дори и да можем да проучим как е при хората, наистина ли езикът се наранява, когато използваме стъргалка? Какво точно включват експериментите? Изразени са известни опасения въз основа на един експеримент върху гризачи, който включва експериментално предизвикване на рак на езика с помощта на канцерогенния диметил бензантрацен, мощен канцероген, който се съдържа в цигарения дим и в обгореното месо. Животните определено развивали повече рак с канцерогена, ако езикът се нарани с употребата на инструмент за почистване на зъбни канали.
Ето проучването, което цитират. Наистина, стърженето на езика с малко парче бодлива тел води до повече случаи на рак, вероятно защото разрязването или нараняването позволява по-голямо задържане и разпространение на канцерогена дълбоко в тъканните слоеве, но хората не си стържат езика с бодлива тел. Но очевидно дори и обикновена четка за зъби може да има същия ефект. Изглежда това е цитираното проучване, но тук не се говори за обикновена четка за зъби, а за по-скоро екстремна механична стимулация. Въпреки че тук казват: „Само една линия със зъболекарски шиш и с много лек натиск не причинява кървене“, което обаче е било достатъчно да доведе до рак около месец по-късно. И така, четка за зъби, екстремна стимулация или просто малка драскотина? Ето оригиналните данни и благодарение на нашите прекрасни доброволци от Япония разбирам, че причината не е четка за зъби. И дори и да беше и да можеше да се екстраполира, ще бъде с канцероген. Освен ако не пушите цигари, не дъвчете тютюн или не приемате пиле на барбекю всеки ден, няма база за сравнение. Ако просто надраскваме езика на един хамстер с бодлива тел всеки ден, няма да се развият никакви тумори.
И още нещо… повечето случаи на рак на езика при хората се намират отстрани на езика, така че връзката между остъргването на езика и рака не е потвърдена все още при хората, въпреки че има все пак вероятност механичната стимулация да е причината, така че бих препоръчат да сте внимателни.
В това проучване хората са си почиствали езика със средно твърда електрическа четка за зъби и накрая това довело до увеличаване в експресията на c-fos в мускулните клетки на езика, а това е един протеин, който вероятно участва в развитието на рак.
Всяко едно електрическо устройство за почистване на езика не се препоръчва, но дори и ръчна четка за зъби може да причини увреждане, така нареченото микро кървене, ето защо почистването на езика трябва да се извършва внимателно с лек натиск, за да се избегне ненужна травма на тъканите и да се почиства само горната част на езика, но не и отстрани.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-tongue-scraping-cause-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев