Има ли връзка между съня и надебеляването или отслабването? Следващите две видеа ще отговорят на този въпрос.
Проучвания върху населението са установили, че кратката продължителност на съня е свързана със затлъстяване както при децата, така и при възрастните. Наблюдателните проучвания никога не могат да докажат причинно-следствена връзка, обаче. Може би затлъстяването води до недостатъчен сън вместо обратното. Затлъстяването може да причини артрит, киселинен рефлукс и апнеа, а всички тези неща могат да повлияят на съня. Връзката между затлъстяването и сънната апнеа, при която дишането постоянно спира и започва отново през цялата нощ, може да се дължи на увеличените мазнини на езика – мазнините, които се съхраняват в основата на езика – и които могат да допринесат към нарушаване на дихателните пътища когато спите на гърба си. Обратната причинно-следствена връзка между затлъстяването и недостатъчния сън е подкрепена от откритието, че отслабването може да подобри дневния сън.
Факторите, които показват обратното, също са в изобилие. Например, хората с по-нисък социално-икономически статус често работят през неподходящи часове, като например на смени или през нощта, или живеят в по-шумни квартали с по-лошо качество на въздуха, повече престъпления. Връзката между недостатъчния сън и затлъстяването съществува и след контролиране на тези фактори, но няма как да контролираме всичко. Няма как да знаем със сигурност дали лишаването от сън води до наддаването на тегло докато не… направим проверка.
Ако накараме група хора да стоят будни цяла нощ, те ще са по-гладни и ще избират по-големи порции. Ако се премахнат дори само няколко часа сън всяка нощ, хората ще започнат да приемат по 677 калории допълнително всеки ден в сравнение с контролната група с нормален сън. Въпреки че индивидуалните отговори варират, от приема на 813 калории по-малко на ден до над 1437 калории повече, проучванията средно показват, че липсата на сън кара хората да преяждат с около 180 до 560 калории повече.
Ако ограничим съня, те ще започнат да искат и нездравословни храни – снаксове, мазни храни и захар. Ако направим мозъчен скенер на хората, след като са стояли будни цяла нощ или след няколко нощи с по 4 часа сън, пътищата им за възнаграждение в мозъка светят по-ярко като реакция от висококалоричните храни. Лишаването от сън увеличава нивата на основния ендоканабиноид в тялото, естественият химикал, който се свързва със същите рецептори, както при активната съставка на марихуаната. Това може да обясни и среднощното похапване.
С приема на излишни калории, някои хора с по-малко часове сън използват допълнителното време за спорт, други са толкова поспаливи, че спортуват по-малко. По-дългото будуване може да повиши изразходването на калории до около 100 калории на ден, но ако хората с недостатъчен сън преяждат с по стотици калории на ден, с времето лишаването от сън може да доведе до напълняване.
С недостатъчен сън, който непременно води до такъв висок прием на калории, не е изненада, че 4 от 5 проучвания, включващи едва 2-5 нощи на ограничени часове сън, установяват наддаване на телесното тегло. С други думи, ако спите по-малко, ще увеличите теглото си.
Добре, но ето тук идва изненадата. Дори и да контролирате калорийния прием, ще изгаряте повече мазнини, ако спите повече. Участниците в проучването, които си набавят между 6,5 и 8,5 часа сън на нощ, били накарани да спят по 8,5 или по 5,5 часа на нощ при един и същ калориен прием. После групите се разменили и прекарали още 2 седмици на обратния режим. И така, прекарали цял месец в лабораторията, така че храненето и сънят им да могат да се контролират и наблюдават изцяло. Ако разгледаме само графиките, ще видим, че продължителността на съня не е от значение, и в двата периода приемали едно и също количество калории и отслабнали с едни и същи килограми, но при 8,5 часа сън се изгаряли повече мазнини, докато при 5,5 часа сън се изгаряла чиста телесна маса. При една и съща диета, но с повече сън хората изгаряли два пъти повече телесни мазнини. Така че, ако спите, ще изгаряте… мазнини!

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-lack-of-sleep-cause-you-to-gain-weight/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев