Въпреки че е ясно, че растителните храни са важни за физическото здраве, не е толкова ясна връзката между растителните храни и когнитивното здраве. Сега, по отношение на предотвратяването на Алцхаймер и други форма на реална деменция, има данни, че хората, които консумират месо, включително пиле и риба, имат 2 до 3 пъти по-голям риск от деменция в сравнение с вегетарианците, но какво да кажем за ежедневните дейности? По-голямото придържане към растителния модел на хранене е свързано с по-добро представяне за всички когнитивни задачи, измерени от специалистите.
Един вероятен механизъм, за който се смята, че е в основата на резултатите, е телесното тегло. Искам да кажа, растителното хранене намалява ИТМ, а по-ниският ИТМ е свързан с по-добра когнитивна функция, но отново се установява връзка между приема на повече растителни храни и по-добра мозъчна функция дори и след контролиране на теглото. Друг възможен механизъм, който свързва храненето и познавателната функция, е възпалението. Ето как наситените мазнини влошават паметта на лабораторни плъхове, чрез мозъчно възпаление. А тъй като фибрите могат да бъдат противовъзпалителни, а месото – възпалително, това може да обясни някои от ефектите на растителното хранене върху здравето и познавателната функция.
Връзката с наситените мазнини изглежда я има и при хората. Един системен преглед и мета анализ, който покрива 9 проучвания, открива, че повишеният прием на наситени мазнини, които се съдържат основно в месото, млечните продукти и бързите храни, е свързан с 40% увеличение на риска от когнитивно влошаване и почти 90% по-висок риск от Алцхаймер. Чакайте малко, това означава ли, че ако хората минат на нисковъглехидратна диета, това ще влоши мозъчната им функция? Да. Високомазнинната диета не само уврежда сърцето, но и когнитивната функция.
Мъжете на високомазнинно нисковъглехидратно хранене само за 5 дни, или на нискомазнинно и нисковъглехидратно хранене показват нарушение на вниманието, скоростта и настроението. Отново, само за няколко дни. Заключението: повишаването на нивата на мазнините в кръвта не само намалява производството на енергия в сърцето, но и води до намалена когнитивна функция, което предполага, че високомазнинното хранене е пагубно за сърцето и мозъка. Смятало се, че нарушеното производство на енергия е свързано и с мозъчната дисфункция, но гликотоксините през устата също свързват високомазнинното хранене със загуба на когнитивен капацитет.
Гликотоксините, също известни като крайни продукти на гликацията, са един вид средства за образуване на оксидативен стрес, свободни радикали, които участва и в появата на диабет и застаряването, включително мозъчни травми в резултат на Алцхаймер и инсулт. Развитието на Алцхаймер се смята, че включва и натрупването на тези крайни продукти на гликацията, които подпомагат образуването и отлагането на двата отличителни белега на Алцхаймер: неврофибриларни възли и амилоидни плаки в мозъка, установени при аутопсия. Но не е само деменцията. Има доказателства, че крайните продукти на гликация допринасят към когнитивно влошаване като цяло.
Крайните продукти на гликация от храната са свързани с влошаване на паметта. И тъй като промяната на нивата на КПГ в храната е относително лесна, тези предварителни резултати предлагат проста стратегия за намаляване на когнитивното увреждане. Кои са основните източници на КПГ, от които да се пазим? Месо, сготвено на силна суха температура, като печене на скара, гриловане, пържене и запичане. От видеото „Най-добрата диета за здравословно остаряване“ имаме списък на храните, които са най-замърсени с КПГ.
КПГ са не само свързани с поява на Алцхаймер, но и с развитието на Алцхаймер, както и с по-ниско когнитивно представяне като цяло, което е засечено с помощта на автофлуоресценция на кожата. КПГ има естествена флуоресценция, която може да се види чрез специален детектор, даващ възможност за проста неинвазивна оценка на натрупването на крайни продукти на гликацията в тялото.
Колкото повече месо консумирате, толкова повече получавате автофлуоресценция на кожата от КПГ, което е свързано с когнитивно увреждане. Всъщност, тези флуоресцентни скенери в днешно време понякога се включват в рутинните медицински прегледи. Тъй като месото е основната храна с високо съдържание на КПГ, не би трябвало да е изненадващо, че автофлуоресценцията на кожата от КПГ е значително по-ниска при хората на растително хранене. Според данните намаляването на КПГ от храната е постижимо и може да осигури ефективни стратегии за лечение на епидемията от Алцхаймер и метаболитните заболявания.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/advanced-glycation-end-products-ages-and-cognitive-decline/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев