Афроамериканците имат по-голяма честота на сърдечно-съдови заболявания и диабет отколкото всяка една друга американска етническа група, но скорошните доказателства посочват, че растителното хранене може да помогне за елиминиране на такива разлики, както и преди сме говорили. Афроамериканците са групата, която консумира най-много месо и най-малко зеленчуци и това се дължи от една страна на достъпа, но тази статия, обясняваща опита на Медицинска клиника Morehouse Lifestyle, отбелязва, че има също така и проблем с аспекти на афроамериканската култура на хранене.
Представям си проучването REGARDS: Проучване върху причините за географските и расови разлики при случаите на инсулт. Проучването открива, че независимо от това къде живеят афроамериканците в САЩ, е много по-вероятно те да консумират така наречената южна диета, която представлява хранене, характеризиращо се с добавени мазнини, пържени храни, яйца, органично месо, преработено месо и напитки, подсладени със захар. Установява се, че този тип хранене е причина за по-голямата част от расовите разлики. Придържането към южния начин на хранене увеличава риска от инсулт с 39% при чернокожите американци. За разлика от тях, най-голяма полза се наблюдава сред участниците, които следват растителен модел на хранене, който допринася за 29% по-нисък риск от инсулт.
Същото е и със сърдечната недостатъчност. Приемането на повече растителна храна е свързано с 41% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност, докато южният модел на хранене е свързан със 72% по-висок риск и това е след контролиране на неща като образование и приход.
Смърт от бъбречно заболяване. Същото нещо. Повече растително хранене е свързано с по-нисък риск от смърт, докато южната диета е свързана с по-висок риск от смърт от бъбречно заболяване. Хората с хранене в южен стил имат 56% по-голям риск от остро сърдечно заболяване.
Това откритие е особено интересно: Моделите на хранене и рискът от сепсис. Сепсисът е синдром на възпаление на цялото тяло, предизвикан от инфекция и е основен проблем за здравеопазването. Именно така една инфекция може да ви убие. Знаем, че храненето играе важна роля за здравето на имунитета, но неговата връзка със сепсиса беше неясна, оказва се, че южният модел на хранене е свързан с по-висок риск от сепсис, особено сред чернокожите участници.
Ами когнитивната функция? Отново, по-голямата консумация на нездравословна храна е свързана с по-лоши резултати, по-ниски оценки за всеки един от когнитивните домейни, като ученето и паметта, докато по-голямата консумация на растителна храна е свързана с по-високи оценки. Ето данните за ученето. Колкото повече растителна храна приемат хората, толкова те са по-добри в ученето. Междувременно, колкото повече хората се хранят нездравословно, толкова по-влошена е способността им за учене. Същото е и с паметта. По-добре с повече растителна храна, по-зле е с по-южна храна. Ето защо е възможно увеличеното разпространение на Алцхаймер при афроамериканците от части да се намали с помощта на промяна в храненето.
Лесно ми е да им кажа на хората на се хранят по-здравословно, но не е ли по-скъпа растителната храна? Виждали ли сте цената на боба? Има едно погрешно схващане, че растителното хранене е по-скъпо от животинските продукти, ето защо е нужно подходящо образоване за това. Вегетарианската диета може да доведе до приблизително $750 спестявания на година. По-здравословно и по-евтино. Какво бихте правили с още $750 в джоба си, да не споменаваме всички спестявания за здравеопазването. Искам да кажа, една растителна вечеря, състояща се от червен боб, кафяв ориз, зеленолистни, сладък картоф и царевичен хляб може да нахрани 4-членно семейство за под $12 или по $3 на човек. Вижте това. Някои от най-здравословните храни на планетата са и някои от най-евтините. Такова хранене не само ще е рентабилно, но и хранително, като осигури много хранителни вещества плюс много антиоксиданти, които да предпазват срещу разнообразни заболявания, като сърдечно заболяване и рак.
Ето го проучването за спестяване на $750 на година при повече растително хранене. Защо? Защото спиране месото, пилешкото и рибата. А когато вземем предвид общите разходи за храна, животинските продукти могат да бъдат най-скъпият компонент, като цената им е двойно по-висока от цената на една порция зеленчуци или бобови, като боб, грах, нахут или леща.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-harms-associated-with-eating-more-southern-style-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев