Рискът ни от развитие на инвазивен рак, не някой повърхностен рак на кожата или дуктален карцином на гърдата, а сериозен рак, е около 40%. Двама от всеки пет души ще получат диагноза рак през живота си. Какво можем да направим, за да намалим риска си? Само около 5% от случаите на рак са причинено от генетичен проблем, който сме наследили от родителите си. Останалите 95% са мутации в нашето ДНК, които сме придобили с годините. Например, въз основа на един генетичен анализ на рак на белите дробове, пушачите се снабдяват с по 1 ДНК мутация за всеки 15 изпушени цигари. Пушенето е вредно, но причина номер 1 за тези мутации е храната ни и това дори не включва случаите на рак поради затлъстяване.
Имам стотици видеа за начина на хранене с цел превенция на рака, ами ако вече имате рак? Доброжелателните професори понякога съветват пациентите с рак да „ядат каквото поискат.“ Имайки предвид времевите ограничения за лекарите, е разбираемо, че лекуващият онколог, лекуващият лекар, не иска да се ангажира в разговор за храненето, но имайки предвид важната роля на диетата, може би важна част от работата им трябва да е да отговорят на въпросите на пациента относно храненето преди и след раковото лечение, а не да казват: „Няма значение, яжте каквото поискате.“ Това може и да не е в най-добрия интерес на пациента.
Официалната препоръка на американския институт за изследвания върху рака, водещ авторитет за храненето и рака, е, че хората с рак трябва да следват същата диета, която помага и за превенция на самия рак. Това означава повече зърнени, зеленчуци, плодове и бобови, както и ограничение на бързите и преработените храни, газираните напитки и алкохола. Подобни препоръки са изложени и от други авторитетни източници: повече плодове, зеленчуци, зърнени и бобови, както и по-малко сол, захар, месо и алкохол.
Хората, преживели рак, придържащи се към тези принципи, наистина изглежда живеят по-дълго, или поне жените, единствената изследвана група досега.
Тук добавят, че определени храни са по-полезни при раковоболните: бобови, горски плодове, кръстоцветни зеленчуци, ленено семе, чесън, зелен чай, домати и други, но се подчертава, че не става с някоя вълшебна храна или съставка, а с комбинация от храни при предимно растителна диета.
Ето как се нареждат някои популярни диети, използвани от раковоболните пациенти. Така наречената алкална диета е ефективна заради това, че включва много зеленчуци и окуражава хората да намалят животинските храни. Кето диетата е най-зле, въпреки че получава точки за това, че държи хората надалеч от рафинираните зърнени, алкохола и газираните напитки. Макробиотичните диети печелят, защото са най-близо до пълноценното растително хранене, включващо зърнени, зеленчуци и бобови, въпреки че при него не се препоръчва прием на плодове. Палео диетите са смесена работа с прием на недостатъчно зърнени и бобови и твърде много месо, а веганската диета започва обещаващо, но не изключва всички вегански боклучави храни. Изследвани ли са всички тези диети?
Имам видео върху жалкия неуспех на кето диетата. Алкалната диета е изпробвана на 11 пациенти с рак на белите дробове. Те живели средно 28 и половина месеца, което е около 40% по-дълго отколкото доживяват повечето пациенти, но не е имало директна контролна група. Единствената диета, за която е доказано в контролирано проучване, че спира развитието на рака, е диетата на д-р Дийн Орниш, програма за пълноценно растително хранене и начин на живот, имам видео и за нея.
Повечето рандомизирани контролирани проучвания до днешна дата, свързани с храненето и рака, са като това, проучвания, които опитват да проверят дали ще накарат пациентите с рак да се хранят по-здравословно. Точка; Иначе какъв е смисълът от провеждането на такова проучване? Тук наистина установяват, че могат да накарат пациенти с рак на главата и врата да увеличат приема си на зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци до 9 чаши на седмица, така че това поне е нещо, което може да се опита, но все още нямаме информация за резултатите, но защо да чакаме? Какви са недостатъците на здравословното хранене? Може да ви спаси живота.
Сърдечно-съдовото заболяване се конкурира с рака на гърдата като водеща причина за смърт при възрастните жени, диагностицирани с рак на гърдата. Изследователи проследили над 60 000 жени с рак на гърдата над 65-годишна възраст средно за 9 години, а до тогава половината вече били починали. И причина номер 1 за смъртта им била всъщност сърдечно-съдово заболяване, което изпреварило рака на гърдата, така че с избора си на здравословно хранене с цели растителни храни, единственият модел на хранене, за който някога е доказано, че лекува сърдечно заболяване при повечето пациенти, можете да спасите живота си, независимо дали имате рак или не.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-cancer-patients/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев