„Веганската диета като пренебрегвана причина за психоза“. Една трагична история на 47-годишна жена с 5-годишна история на психоза, лекувана с антипсихотици, години на халюцинации. Най-накрая майка й разкрила, че пациентката следва стриктна веганска диета 7 години и не е приемала добавка витамин B12. Започнали да й дават B12 и накрая психиатричните й симптоми изчезнали. Но тя прекарала 5 години от живота си в психотична мъгла, защото не си е набавяла надежден източник на витамин B12. Добавянето на B12 или достатъчен прием на храни, обогатени с B12, е задължително за веганите – и ефективно, но само ако го правите. Както при най-голямото проучване на веганите в историята, Адвентисти 2, преобладаващият статус на нисък витамин B12 е един и същ както при веганите, така и при вегетарианците и месоядните. Защо? Вероятно защото те са приемали добавки и храни, обогатени с B12. Изследователите заключават, че препоръката за прием на витамин B12 под формата на добавка е много важна.
Витамините B12 и D са единствените два витамина, които не се произвеждат от растения. B12 се произвежда от микроби, а витамин D – от животни – като самите нас, когато сме навън; това е слънчевият витамин. Някои други хранителни вещества се съдържат концентрирани само в определени растения. Можете да си докарате дефицити, ако не ги приемате. Например, този случай на 10-годишно момиче с нощна слепота. Тя не може да вижда добре през нощта. Дефицитът на витамин A е първото нещо, за което се сетили лекарите, но детето е вегетарианец и си е набавяло огромни количества бета каротин с всички зеленчуци, които приема, и които тялото превръща във витамин A. Точно докато си тръгвали от кабинета, лекарят попитал майката: „Предполагам, че си набавя достатъчно разнообразие от зеленчуци, нали?“ Но не, тя обичала зеленчуци и се хранела само с крекери Ritz или нещо подобно. Така че, лесно е да си набавим витамин A, ако приемаме зеленолистни или всякакви оранжеви плодове и зеленчуци, като манго, сладки картофи, моркови или пъпеш, но трябва наистина да приемате плодове и зеленчуци. Един веган, който живее на бързи храни, има по-голям риск от дефицит на витамин A отколкото един месоядец, защото кравата поне е приемала някакви зеленолистни и му ги е предала.
При йода имаме подобна ситуация. Краве млякото е основен източник на йод в САЩ, не защото кравите по някакъв начин синтезират йод или някакъв друг елемент. Йодът в млякото идва от изтичането на дезинфектанти, съдържащи йод, използвани за почистване на замърсени вимета и оборудване за доене на млякото, или от добавки, давани на кравите. Независимо от това, тези, които не пият мляко или не приемат водорасли, които са още по-добър източник – могат да имат по-висок риск от дефицит на йод.
Според едно проучване на вегани в Англия, 90% не си набавят достатъчно йод от храната, въпреки че това вероятно е преувеличение, тъй като въпросникът за храната не включвал водорасли или йодирана сол, два от начините, по които човек може да си го набави. Има ли доклади, че реално причинява проблеми? Да, наистина: „Веганството като причина за хипотироидизъм, причинен от дефицит на йод“ Едно 23-месечно момче, кърмено до 16 месечна възраст, след това го отбили и преминало на изцяло растително хранене без йодирана сол. Майката била добре, вероятно заради йода във витамините й за бременни, които продължила да взима, а така йодът преминавал в кърмата. Американската асоциация на щитовидната жлеза е много ясна относно препоръките бременните и кърмещите жени да приемат витамини за бременни със 150 микрограма йод на ден. Повечето деца в САЩ преминават от кърма към краве мляко, освен тези, на които не им се налага да си набавят йод от друго място. За щастие, след прием на мултивитамини, съдържащи йод, дефицитът се оправил. Това е един начин, прием на добавка, както правят кравите, но морските зеленчуци са най-полезният източник на йод.
Половин чаена лъжичка водорасли, като араме или дулсе, би трябвало да ви доставят целия йод, от който имате нужда за деня. Може да си държите солница с натрошени водорасли дулсе на масата или пък да приемате по две листа нори водорасли. Това е любимият ми начин, защото така можете да си ги хапвате като снакс, вероятно най-здравословният снакс, тъй като приемате тъмно зелени листни зеленчуци. Има и един нов доклад за тежка желязодефицитна анемия, приписана на растителното хранене и менорагията, което означава прекомерна кръвозагуба по време на менструация. Една 21-годишна жена с намалено зрение в едно от очите й, защото вената там е получила съсирек кръв, което може да стане, ако имате сериозна анемия. За щастие зрението й се подобрило след прием на добавка желязо. Според Американската асоциация по хранене, случаите на желязодефицитна анемия сред вегетарианците не са повече отколкото тези при невегетарианците, така че причината просто може би е била прекомерната кръвозагуба всеки месец.
Но един по-скорошен преглед поставя по съмнение официалната позиция, че желязодефицитната анемия не е по-честа сред жените вегетарианци отколкото след жените невегетарианци. Актуалният преглед твърди, че открива 4 проучвания, при които това не е така, защото там вегетарианците имали значително по-високи нива. Ето ги 4-те проучвания – и както винаги, ще сложа линкове към тях в секцията с цитирани източници под това видео на сайта NutritionFacts.org, за да ги прочетете сами, както аз правя за всяко проучване, което цитирам във видеата си – и нито едно от тях реално не подкрепя това твърдение. Но само защото вегетарианците нямат по-голям процент анемия от невегетарианците, това не ни говори много, тъй като 1 на 20 жени с менструация страдат от желязодефицитна анемия навсякъде по света. Наличие на ниски депа на желязо е всъщност предимство, правил съм видеа за това – още една причина да консумираме повече растителни храни и по-малко месо.
Но ако хемоглобинът пада, ако стигне твърде ниски нива, то тогава можете да подобрите усвояването на желязо като приемате повече храни, богати на витамин C с храната, пресни плодове, чушки, броколи и т.н. И тъй като чаят и най-вече кафето могат да попречат на усвояването на желязо, не трябва да ги пиете с храната си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/potential-vitamin-and-mineral-deficiency-risks-on-a-vegan-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев