Защитниците на еритритола обичат да казват как този нискокалоричен подсладител се съдържа естествено в храни като пъпеш и праскови, но там е в такива малки количества, че човек може да си набави само около 25 милиграма. А днес, след като се произвежда с търговска цел, приемът може лесно да достигне хиляда пъти повече. Имаме няколко видеа за това. Какви са актуалните новини?
Ето една статия с уловка. Еритритол, нехранителен подсладител на основата на захарен алкохол, и основната съставка на подсладителите с марка Трувия. е вкусен инсектицид за ядене. Какво? Да, установяват, че той убива мушичките по плодовете и затова препоръката е да започнем да използваме еритритола като безопасен и ефективен метод за контрол на насекомите. Очевидно при мухите води до „смъртоносна регургитация“. Той също така убива и комарите, причиняващи жълта треска, термитите и мравките. Защо тогава еритритолът не се пръска на посевите? Защото вреди и на тях! При дозите, необходими за убиване на насекоми, той има вредни ефекти и върху растенията. Но хей, ако вреди на растенията, може би можем да го използваме като хербицид. Добре, ами употребата му като подсладител за хората?
Отдавна знаем, че бактериите, които произвеждат зъбна плака върху зъбите, не се подпомагат от еритритола, а също и не могат да произвеждат киселина от него, която да води до кариеси. Ако плаката стои а pH над 5,7, храната е безопасна за зъбите, а ако изплакнем устата си с еритритол, нищо няма да се случи, но ако използваме трапезна захар, pH-то ще падне в опасната зона.
Ксилитолът, обаче, захарен алкохол, подобен на еритритола, не само е безопасен за зъбите и не води до кариес, но може също и да има ползи, свързани с активно предпазване от кариес. Зъбните кариеси са предотвратими, ако се засекат и се лекуват навреме. По-рано смятахме, че намаляването на кариеса – според проучванията върху ксилитола, където хората дъвчели ксилитолова дъвка или смучели бонбони с ксилитол, може би се дължи просто на индиректни ефекти, като например увеличаването на слюнката. Или това, че всеки един ксилитолов бонбон означава с един по-малко захарен бонбон, така че, може би това е просто ефект на заместване. Можете ли да си представите как се провежда проучване, което да изследва дали има директен ефект от ксилитола? Ще ви дам малко време, опитайте да измислите нещо.
Ами ако тайно накараме хората да използват паста за зъби с ксилитол? И наистина, бум! По-малко проблеми със зъбите в сравнение с контролната група с паста за зъби без ксилитол. Ксилитолът наистина има ефект на намаляване на кариеса. Ами еритритолът? Всички проучвания подкрепят идеята, че еритритолът също има свойства за намаляване на кариесите, може би дори повече от ксилитола. Например, над 2 пъти по-малко количество плака след 6 месеца смучене на бонбони с еритритол в сравнение с ксилитол – ефект, който продължава поне 3 години. Да, но означава ли това по-малко кариеси? Всички тези проучвания сочат това, няма обаче дългосрочни проучвания върху хора и ефекта от еритритола… досега.
Двойно тайно рандомизирано контролирано проучване, което включва стотици ученици, които смучат бонбони с еритритол, ксилитол или нещо друго 3 пъти на ден в училище. И еритритолът печели: значително по-малко кариеси по зъбите са установени в групата с еритритола.
Друго предимство на еритритола е безопасността му за кучетата. Ксилитолът – дори само половин ч.л. за едно куче с тегло 13 кг – може да бъде животозастрашаващ, докато еритритолът се понася много добре, без странични ефекти, дори и при прием на 1 чаша еритритол на ден, което предполага, че може да се използва като съставка при играчките за дъвчене например.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/erythritol-vs-xylitol-for-preventing-cavities-tooth-decay/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев