Въпросът дали приемът на яйца (с други думи холестеролът от храната) повлиява върху нивата на холестерол в кръвта, беше отговорен още преди 40 години. Ако давате на един човек по една чаша яйца на ден, в рамките на 2, 3, 4 седмици нивата на холестерола му ще се повишат, а ако после спре яйцата и ги замени с нещо други, холестеролът ще се понижи. Или ако група хора започнат да приемат заместител на яйцата, нищо няма да се случи, но ако после преминат на яйца, холестеролът им веднага скача нагоре.
Ако поставим хората на диета без холестерол, нивата на техния холестерол ще се понижат. Но ако добавим малко жълтъци, холестеролът им отново се покачва. Ако ги спрем, холестеролът веднага се понижава. Може да си играем така цяла година.
Но само за няколко дни: 10 дни прием на яйца и холестеролът се покачва с 50 единици. Ако премахнем яйцата, нивата отново намаляват. Можем да възпроизвеждаме този ефект отново и отново, въпреки че очевидно омлетът от яйца на пингвин е само наполовина толкова опасен.
Ако хората преминат от диета с високо съдържание на холестерол към диета без холестерол, могат да понижат нивата на холестерол в кръвта си с цели 100 единици. Добре, но тук са давали на хората над половин чаша жълтъци на ден. Дори и само едно яйце на ден може да повиши LDL холестерола на хората с 12%. В този мета анализ от 2020 г., който събира над 50 рандомизирани контролирани проучвания с хора, приемащи яйца, се вижда, че консумацията на яйца значително повишава LDL холестерола, точка.
Проучванията, финансирани от борда на яйцата, използват разнообразие от методи, за да се опитват да минимизират докладваните отрицателни ефекти на яйцата, като например твърдението, че холестеролът от храната повлиява само определени хора. Това всъщност е изследвано и само 3% не са реагирали на холестерола от храната, а дори и те все пак са имали някаква реакция.
Чакайте, как тогава бордът на яйцата успява да направи проучване, в което приемът на яйца не промени холестерола в кръвта? Чрез прием на достатъчно големи количества млечни продукти и месо. Ето го ефектът на платото. Въпреки че всички доказателства посочват, че холестеролът от храната е основен фактор за втвърдяването на артериите, се появява объркване относно холестерола, защото над определен праг усвояването на холестерола стига до максимални нива.
Вижте това. Ако се храните изцяло с растителна храна и нулев прием на холестерол, а после започнете да добавяте месо, млечни или яйца към храната си, ще получите драстично покачване на холестерола в кръвта. Но ако храненето ви включва все повече и повече месо, организмът ще се насити и ще изхвърля допълнителното количество. Нищо чудно, че бордът на яйцата добавя толкова месо и млечни, за да замаскира ефекта на яйцата.
Един системен преглед на индустрията за яйцата, „Финансиране на изследванията за холестерола“ се стреми да види дали проучванията, финансирани от индустрията, са по-склонни да стигнат до заключения, които не са подкрепени от собствените им целеви открития. От проучванията, нефинансирани от индустрията, върху ефекта от приема на яйца върху холестерола, при около 90% се съобщава за неговото повишаване. Сред проучванията, финансирани от индустрията, холестеролът се повишава при около 90% от тях. С други думи, дори и индустрията за яйцата установява, че яйцата повишават холестерола и нито едно проучване, без значение от кого е финансирано, не показва значително понижение.
Добре, но ето и странното. Около половината от проучванията, финансирани от индустрията, стигат до заключения, които противоречат на собствените им резултати. С други думи, установяват, че холестеролът им се повишава, но ако прочетете заключенията, те оневиняват яйцата. Ето защо не можем просто да четем извадката. Трябва реално да видим какво са установили. Читателите, редакторите и публиката трябва да са наясно за финансиращите източници при интерпретация на проучванията и техните заключения.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-dietary-cholesterol-eggs-raise-blood-cholesterol/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев