Растителното хранене става все по-популярно сред спортистите. В това видео ще разберем защо хората са привлечени към растителното хранене с цел по-добро спортно представяне и възстановяване.
Интересът от растителното хранене се увеличава през последните няколко години, а спортистите не са изключение. Въпреки че в миналото месото се е смятало за незаменима храна за подобряване на представянето, днес тенденцията е развитие в противоположна посока, благодарение от части на документални филми, като The Game Changers, в който имах честта да играя ролята на научен съветник.
Няколко спортиста с висок профил на представяне, от боксьори шампиони тежка категория до тенис играчи, зареждат гориво с растително хранене. Все повече спортисти възприемат растителното хранене не само заради ползите за здравето си, но и за подобрение в издръжливостта и представянето. Всъщност, през 2016 г. имаше доклади, че 1/3 от ултра маратонците, например, са отказали месото.
Увеличаването на растителните храни може да подобри съдоразширяващите, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на храната, а това да доведе до подобрен кръвопоток, намален оксидативен стрес и възпаление, и така теоретично да подобри издръжливостта и представянето, да намали увреждането на мускулите и да ускори възстановяването. Движението само по себе си може да освободи свободните радикали, което също да доведе до отслабване на мускулите, намалено спортно представяне и влошено възстановяване, но антиоксидантите, които са концентрирани в растителните храни, могат да помогнат за премахването им. Ето нивата на оксидативния стрес преди и след тичане в продължение на няколко часа, удвояване на показателя за оксидативен стрес, но това е без боровинки. Ако изядете една чаша и половина боровинки един час преди тичането, ще можете значително да намалите стреса. Нищо чудно, че приемът на дори само една чаша боровинки може да подобри представянето, докато приемът на месо може всъщност да влоши нещата.
Същото е и с възпалението. Преминаването към хранене с повече растителни храни и по-малко животински храни, е доказано, че намалява възпалението. Един системен преглед и мета анализ, който сравнява биопоказателите на възпалението, установява, че храненето без месо е полезно във всички случаи. И не само за възпалението, но и за имунния статус. Наличието на силна имунна система е важно за спортистите, особено тези, които тренират за издръжливост, тъй като те често са имунокомпрометирани, а това увеличава риска от инфекции на горните дихателни пътища. След един маратон може да има около 6 пъти по-голям риск от поява на инфекция, а след един ултрамаратон цели 68% от участниците се разболяват в рамките на 2 седмици. Но, хей, по-силна имунна система може да означава и по-малко разболявания, което означава повече време за тренировка за растителноядния спортист, въпреки че това предстои все още да се проучи.
Също знаем, че има и ергогенен, или подобряващ представянето, ефект от нитратите, а нитратите в кръвта на вегетарианците са с около 20% по-високи, а при веганите – 40%, което вероятно се дължи на приема на повече зеленчуци, богати на нитрати, като червено цвекло, спанак и други зеленолистни.
Имаме и ползите за здравето, които могат да подобрят представянето в дългосрочен план. Доказано е, че растителното хранене намалява риска от хронични болести, като сърдечно-съдово заболяване, диабет, метаболитен синдром, рак и обща смърт, което означава значително по-дълъг живот.
Но имат ли добрите спортисти изобщо нужда от сърдечно-съдова защита? Изненадващо, (и ето защо направих това видео), спортистите с нужда от издръжливост, могат да имат по-напреднала атеросклероза, повече увреждания на сърдечния мускул, в сравнение с хората, водещи заседнал начин на живот. Спортистите мъже имат по-висок процент атеросклеротични плаки в коронарните артерии, в сравнение с мъжете със заседнал начин на живот. По-висок процент на високи нива на калций в коронарната артерия, по-голям брой атеросклеротични плаки, включително многосъдови плаки, както и по-голямо изпомпване на кръв, 50%.
Бегачите на маратони се оказва, че има по-висок общ обем на атеросклеротичните плаки – калцирани плаки, некалцирани плаки. Парадоксално е, че има и по-лоша атеросклероза в коронарните артерии, което може да означава и по-голямо увреждане на самия сърдечен мускул – 3 пъти повече отколкото при хората със заседнал начин на живот. Тичайки, те рискуват появата на коронарни проблеми. Това е един вид увреждането на сърцето, което се случва след инфаркт. Но чакайте, защо? Защо проучванията показват, че добре тренираните спортисти имат значителен риск от атеросклероза и сърдечно увреждане? Може и причината да не е прекомерното стресиране на сърцето им заради движението, а по-скоро заради наситените мазнини и холестерола. Спортистите, които тренират за издръжливост, приемат по 5- 6- 7 000 калории на ден. Така че, ако изяждат два пъти повече Биг Мак-ове, нищо чудно, че сърцето им страда.
Ето тук идва ролята на растителното хранене, единственото, за което е доказано, че може да спре развитието на сърдечно заболяване при повечето пациенти. Да, такова хранене може да допринесе и към подобрено представяне и ускорено възстановяване, но най-важното е, че ви позволи да се възстановите и да поддържане здравето си дълготрайно. Спортното представяне се влошава, когато сте мъртви.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/successful-government-dietary-regulations/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев