По време на пандемията COVID-19 процентът смъртност за афроамериканците беше 6 пъти по-висока отколкото за белите американци. По-високата смъртност при тъмнокожите от пандемията привлече внимание върху повечето смъртни случаи при тях като цяло и по-малката продължителност на живота. За съжаление това при афроамериканците предшества пандемията COVID-19 с десетилетия. Разликата в смъртността между тъмнокожите и белокожите и около 3 години за жените, а за мъжете – по-близо до 5 години.
При COVID-19 разликата може би се дължи на ограничения достъп до здравословна храна предимно при афроамериканските общества, пренаселените квартали, нуждата да се работи и т.н., неспособността за практикуване на социална дистанция, но също и скрития проблем на лошото здраве. Повишената смъртност от COVID-19 и усложненията се появяват по-често при хора с вече съществуващи проблеми, като хипертония, затлъстяване, диабет и сърдечно-съдово заболяване, съпътстващи състояния, които са по-разпространени при афроамериканците. Повече високо кръвно налягане, повече диабет, повече инсулти и по-голяма вероятност от смърт в ранна възраст от всички причини, взети заедно. Въпросът е защо? Защо афроамериканците в Америка живеят по-болен живот и умират по-млади в сравнение с белите си събратя?
Един голям фактор е социално-икономическият им статус. В САЩ расата е тясно свързана с класата, а афроамериканците имат два пъти по-голяма вероятност да живеят в бедност. Средно нивата на образование също са по-ниски; обаче, дори сред афроамериканците, чиито социално-икономически статус е сравним с този на белите, въпреки по-високото образование и повече социално-икономически ресурси, здравето отново е по-лошо. Част от това има общо с начина на живот. Например, под 5% от афроамериканците отговарят на критериите за физическа активност. Процентът пушачи е подобен, въпреки че афроамериканците обикновено са изложени на повече вторичен дим и имат по-нисък процент хората, които са отказали цигарите. Това може би се дължи на факта, че те са по-склонни да използват ментолови цигари, които подобряват пристрастяващия потенциал на никотина. Защо ментол? Защото тютюневите компании насочват рекламата на продукти с ментол към афроамериканците. Черен живот, черни бели дробове.
Ако погледнем посланията относно храната при афроамериканските телевизионни програми, не само че времето с най-голяма гледаемост съдържа по-голям брой реклами с храни, но и афроамериканците гледат почти 3 пъти повече реклами за боклучави храни като бонбони и газирани напитки. Това е една от причините, поради които те обикновено консумират по-малко свежи плодове и зеленчуци и са по-склонни да ядат боклуци.
Откъде човек да си набави свежи плодове и зеленчуци? В кварталите на тъмнокожите има по-малко супермаркети в сравнение с останалите, 4 пъти по-малко супермаркети. Това, с което техните квартали са по-известните, е бързата храна. Кварталите на тъмнокожите има 60% повече ресторанти за бързо хранене на квадратен метър в сравнение с кварталите на другите хора.
Разбира се, начинът на хранене не може сам по себе си да обясни значителните разлики в храненето и заболяванията между различните етнически групи. Има и разлики в заетостта, бедността, собствеността на недвижими имоти и достъпа до здравеопазването, всичко това може да повлияе върху резултата. Но въпреки че има определено много социални и икономически фактори, като расизма и неравенството в доходите, които допринасят към разликата в здравето, има и доказателства, че растителното хранене може да помогне за елиминиране на разликите в процента сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Ето ги данните за диабета. Дори и след контролиране на образованието, доходите, физическата активност и дори ИТМ, белите хора на стриктно растително хранене имат 57% по-малък шанс от поява на диабет, а сред тъмнокожите вегани е още по-изненадващо, 70% по-малка вероятност. И това е след като ИТМ се вземе предвид. Така че, дори и при същото тегло, тъмнокожите вегани имат 70% по-малка вероятност от диабет в сравнение с тъмнокожите всеядни. И етническата разлика е само наполовина, 36%. Повишеният риск от диабет сред тъмнокожите участници е около 1/3, докато защитата, приписвана на веганското хранене в тази подгрупа, е около 70%. Дори само вегетарианската диета, която включва и прием на млечни и яйца, може да направи много в изравняването на риска от диабет.
И хората не са с едно и също тегло. Афроамериканците имат по-висок процент затлъстяване, което скъсява живота им с 6 години. Но тъмнокожите вегетарианци и вегани има по-малко от половината на този риск от затлъстяване, в сравнение с хората, които ядат месо, и това е след вземане предвид на физическата активност. Така че, дори и при еднаква честота на движение, хората с растително хранене имат много по-малък риск от затлъстяване.
Високо кръвно налягане. При афроамериканците хипертонията допринася най-много към повишената смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Но тъмнокожите вегетарианци и вегани общо имат 44% по-малка вероятност от хипертония, важно откритие за тъмнокожите, при които хипертонията е толкова широко разпространена, без полза за онези, които не консумират месо, но продължават да ядат риба. Същото нещо е и при общия холестерол и LDL холестерола: наполовина по-малка вероятност сред тъмнокожите вегетарианци и вегани. Изследователите стигат до заключението, че „според тези резултати има огромни предимства на вегетарианското хранене за тъмнокожите хора.“ Ами вегетарианците в сравнение с веганите? Заглавието издава резултата: „Рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания са още по-ниски при веганите афроамериканци…“
Това е нещо, което знаем, още откакто кавказките вегани бяха сравнение с вегетарианците. Не беше ясно обаче дали афроамериканските вегани има по-добър холестеролен профил досега. Значително по-нисък LDL холестерол при веганите. Сега, разбира се, веганите са и много по-слаби: средно нормално тегло в сравнение със затлъстелите вегетарианци. Но дори и след като това се взема предвид, хората на растително хранене имали значително по-нисък холестерол.
Така че, има огромен потенциал на растителното хранене за доброто здраве сред тъмнокожите в САЩ. Всъщност, те имат дори още по-големи ползи. Например, афроамериканците имат твърде голяма честота на хронични бъбречни заболявания, не само защото те имат повече високо кръвно налягане и диабет, но и защото има и различни генетични фактори: 8% до 12% от афроамериканците са носители на сърповидно-клетъчната черта, което ги поставя в значително по-висок риск от бъбречно заболяване. Въпреки че тъмнокожите представляват относителна малка част от американското население, те са отговорни за над 1/3 от всички пациенти на диализа поради хронично бъбречно заболяване. И именно тук растителното хранене идва на помощ: доказано, че предпазва както срещу развитие на хронично бъбречно заболяване, така и срещу неговата прогресия.
3/4 от тъмнокожите имат непоносимост към лактоза, така че те биха имали още по-голяма полза от растителното хранене. Неприемливо е, че от десетилетия американската здравна система не се отнася добре с афроамериканците и други малцинства по отношение на това да им помага за предотвратяване на водещите причини за смърт. Но това просто подсилва важността на това самите те да поемат в ръце собственото си здраве.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-a-plant-based-diet-can-help-reduce-racial-health-disparities/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев