Как влияе веганското или вегетарианското хранене върху костната плътност и кои други фактори допринасят? Гледайте видеото, за да разберете.
Изчислено е, че остеопорозата засяга 200 млн. души в света. Буквално означава „порести кости“ и е заболяване, което се характеризира с намалено образуване на кости, прекомерна загуба на костна маса или комбинация от двете, а това води до чупливост на костите и повишен риск от фрактури. А костната минерална плътност е най-ясният и силен индикатор за остеопоротична фрактура. Какво можем да ядем, за да подобрим костната си плътност? Знаем, че повишената консумация на растителни храни е свързана с по-голяма костна минерална плътност.
Има голямо разнообразие на микронутриенти и фитохимикали, които се съдържат в растенията и могат да бъдат да допринесат много към здравето на костите, така че лекарите трябва да се окуражават да съветват пациентите да приемат растителни храни, най-вече в средна възраст, независимо от техния начин на хранене, без значение колко месо или полуфабрикати консумират, добавянето на повече полезни растителни храни може да предотврати развитието на остеопороза.
От друга страна, хранене с повече продукти от животински произход е свързано с по-висок риск от фрактури, което предполага и по-голяма чупливост на костите. Очаква се по-малко остеопороза при хората на растително хранене, но няма как да знаем докато не проверим.
„Честота на остеопороза при вегетарианците и всеядните“, първото проучване, публикувано преди повече от 50 години, и плътността на костите се оказва значително по-голяма при вегетарианците в сравнение с месоядните. Всъщност, средната костна плътност на вегетарианците на 70-годишна възраст е по-голяма от плътността на костите на хората на 50, които се хранят с месо. Изводът е, че според тези резултати има много по-малка вероятност вегетарианците да развият остеопороза на по-късна възраст.
Оказва се, че изследователите се провалили. Сканирането DAXA, което използваме днес, излиза чак през 80-те години на миналия век. Така че изследователите използвали обикновен рентген и объркали резултатите, по-тъмните кости на рентгена получили по-висок резултат, но това реално означава по-малко костна маса, така че тяхното заключение би трябвало да е точно обратното на това, което твърдят. Така че, вегетарианците имат по-лоша костна минерална плътност.
40 години по-късно, след 9 проучвания върху хиляди хора, се оказва, че според резултатите вегетарианският начин на хранене, особено без млечни продукти, е свързан с по-ниска костна минерална плътност, но степента на връзката е клинично незначителна, което означава, че разликата е толкова малка, че няма значение в реалния свят, а това потвърждава факта, че вегетарианските диети клинично нямат вредни ефекти върху костното здраве.
И е важно да се отбележи, че откритията за по-ниската костна минерална плътност не вземат предвид напълно ключови фактори, като разликата в телесното тегло. Знаем, че хората с наднормено тегло имат по-силни кости. Защо? Защото те през целия ден вдигат тежести от сорта на 22 кг, а понякога може би и 45 кг. Ако всеки ден ходите с по 45-килограмова раница, и вашите кости ще станат по-силни. Ето как се формират силни кости: чрез силови упражнения. Ето защо хората, които тежат повече, имат и по-плътни кости. А вегетарианците и особено веганите, имат толкова ниски проценти на затлъстяване, че изобщо не е чудно, че те средно имат по-ниска костна плътност. Изследователите не взели предвид теглото, но ако разликата, която открили, не е клинично значима, на кого му пука? От 2009 г. отговорът на въпроса „Дали вегетарианството е сериозен рисков фактор за остеопорозни фрактури?“ е не. Вегетарианството не е сериозен рисков фактор.
През 2018 г. най-новият мета анализ на веганството, вегетарианството и костната минерална плътност, покрива до 20 проучвания, включващи десетки хиляди участници, и отново, установена е по-ниска костна минерална плътност при вегетарианци и вегани, в сравнение с хората, които консумират месо. Изследователите заключават, че вегетарианските и вегански диети трябва да бъдат пълноценно, за да се запазят здрави костите. Но чакайте малко, вземат ли предвид затлъстяването?
Не. Използват така наречения коефициент на грубия риск, което означава без контрол на съпътстващи фактори, като тегло, ето защо и не се вземат предвид неща като възраст, пушене, затлъстяване, движение и затова резултатите не могат да се интерпретират правилно. Но никой не се е връща; назад към всички тези проучвания и не е правил правилни корекции досега.
Заглавието го издава: „Разликата в костната минерална плътност между вегетарианците и невегетарианците става маргинална когато се вземе предвид разликата в размера на тялото.“ Да, оценката на костната минерална плътност е значително по-ниска сред вегетарианците отколкото сред невегетарианците, такъв е и случаят с почти всяко проучване върху костната минерална плътност и излишното телесно тегло. Но забравете за статистическата значимост; тези разлики губят статистическа значимост след като се вземе предвид размерът на тялото, което предполага, че по-ниската костна маса сред вегетарианците до голяма степен се обяснява с по-ниския ИТМ и обиколката на талията. Не става дума толкова за начина на хранене на вегетарианците и веганите, колкото за факта, че те са много по-слаби.
Остава една малка, но статистически значима разлика по отношение на общата плътност на долната част на гръбнака, разлика от 0,03. Тя е отхвърлена, тъй като на пръв поглед няма клинично значение, но дали това е така? Ако разгледате възпроизводимостта на костната минерална плътност в ежедневната медицинска практика, ще видите как ако повторите изследванията, има малки разминавания в показателите, затова значителна разлика трябва да означава повече отколкото присъщата вариация. И наистина, при най-малката засечена разлика, наистина ви трябва разлика в костната минерална плътност от поне 0,05 за гръбначния стълб преди това да може да се счита за значителна промяна, и така, наистина изглежда има клинично значение. Дори и ако вегетарианците и веганите имат една и съща костна плътност при едно и също тегло, всеки един слаб човек има риск. Ниският ИТМ е рисков фактор за фрактури, ето защо всички хора в категорията ниско телесно тегло, без значение начина на хранене, трябва да бъдат преглеждани за остеопороза.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-vegans-have-lower-bone-mineral-density-and-higher-risk-of-osteoporosis/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев