Има почти 1 млн. инфекции със salmonella и campylobacter при децата до 10-годишна възраст всяка година в САЩ. Някои от тези инфекции са тежки и причиняват менингит и смърт, затова и изискват лечение с антибиотици. Проблемът е, че има нарастващ проблем с резистентността към антибиотици сред тези бактерии, която заплашва способността ни да се излекуваме. Част от проблема е, че същите тези животоспасяващи чудотворни антибиотици се пропиляват като се поставят във фуража за животните с цел подпомагане на растежа при такива нехигиенични пренаселени условия, което увеличава вероятността патогени като salmonella или campylobacter да станат резистентни, имаме доста видеа на тази тема.
Но има и друг проблем. Решаващите фактори за резистентност, гените, които кодират резистентността към антибиотици, се предават от фуража за животните към хората чрез хранителната верига. Повечето резистентни бактерии има мобилни генетични елементи, като тези кръгове ДНК, наречени плазмиди, които пренасят гените на резистентност, които после могат да се предадат на други бактерии, включително и тези в червата ни.
Ето защо фуражът е резервоар за антибиотична резистентност и потенциален вектор за пренасяне на гените за резистентност към антибиотици в посока човешкия чревен микробиом. В това проучване е оценено пренасянето на плазмиди на антибиотичната резистентност от бактерията E. coli в пилета, отглеждани за месо, към човешките чревни бактерии, използвайки модел, който наподобява човешките черва. И това се случва в рамките на 2 часа. Това разпространение на гените представлява опасен сценарий, нарастващо притеснение, че бактериите в храната, които са резистентни към антибиотици, могат да пренесат своите гени на резистентност към чревния микробиом на потребителя. Но няма как да знаем, докато не направим проверка. Оценка на натоварването с гени на антибиотичната резистентност при вегани, вегетарианци и месоядни.
Човек би си помислил, че резултатите са очевидни, но гените на резистентността към антибиотици се разпространяват поради обогатяването с тор на селскостопанските полета за отглеждане на плодове и зеленчуци. Да, огромната употреба на антибиотици при животновъдството се смята за най-големия приносител на наличието на резистентни към антибиотици бактерии в храната от животински произход: месо, яйца и млечни продукти. Независимо от това, тор от третирани животни може да повлияе върху зеленчуците, отглеждани върху обогатените почви, но досега беше неясно дали или до каква степен бактериите, резистентни към антибиотици, се пренасят на зеленчуците и след това отиват при хората. Изследователи разглеждат гените на резистентността към антибиотици при контакт с лекарствата тип сулфа, като бактрим, тетрациклините, пеницилините и цефалоспорините, както и антибиотиците от типа на стрептомицин, и както месоядните, така и вегетарианците показват значително високи нива на гени, свързани с резистентността към антибиотиците в червата, в сравнение с веганите.
Няма значителна разлика между месоядните и вегетарианците, но има значително по-ниски нива при веганите, в сравнение с месоядните, както и при веганите, сравнени с вегетарианците, първото доказателство, че веганският начин на живот е свързан с намалено натоварване на гените на антибиотичната резистентност при хората, но не и последното. По-малко гени на резистентност към тетрациклин в червата на вегани и повече гени на резистентност към ванкомицин в червата на хората, които консумират месо. Не е изненада, тъй като учените са установили връзка между гените на резистентност към тетрациклина и приема на яйца, мляко и сирене – има толкова много видове мляко в днешно време, че трябва изрично да посочат „мляко от животински източници“. По-често се срещат и гените на резистентност към ванкомицин при хора, които консумират яйца, пилешко, риба и морска храна. А ванкомицинът е един от антибиотиците, които се използват като последна инстанция за лечение на сериозни животозастрашаващи инфекции със стрептококи и стафилококи като метицилин-резистентен стафилокок.
Въпреки връзката с млякото и яйцата, намаляването дори само на месото е доказано, че предлага ползи при някои проучвания, тъй като бактериите, извлечени от проби на изпражненията на хора, консумиращи месо, показват резистентност към по-голям брой антибиотици и носят повече изследвани гени на резистентност към антибиотиците в сравнение с веганите или вегетарианците.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/antibiotic-resistance-genes-in-the-guts-of-vegetarians-vs-meat-eaters/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев