Избягването на глутена е задължително за хората с цьолиакия, но безглутеновата диета може да има и негативен ефект. Гледайте видеото, за да разберете защо.
През последното десетилетие има нарастващ интерес в медицинската литература, свързан с растителното хранене, отвъд негативните изключващи термини вегетарианство или веганство. Предишните проучвания са малко или много ограничени, защото те просто разделят хората или на вегетарианжи и невегетарианци, изключвайки някои или всички животински храни, но без да вземат предвид качеството на растителните храни. Веганите могат да живеят само на пържени картофи, бисквити Орео и Кока-Кола. Представям ви „Промени в качеството на растителното хранене и общата и специфичната по причини смъртност“, първото проучване, което разследва връзката между промените в качеството на растителното хранене и последващия риск от смърт.
Ако разгледате общо оценките на растителното хранене, колкото повече увеличавате приема си на растителни храни и намалявате приема на животински храни, толкова по-нисък ще е рискът от смърт, но това е защото хората добавят здравословни растителни храни, като плодове и зеленчуци. Хората, които приемат повече преработени боклуци и захар, с времето рискът им от смърт се увеличава, а клиничните последици са, че увеличаването на приема на здравословни растителни храни и намаляването на приема не само на животински храни, но и на крекери във формата на животни, може да понижи риска от преждевременна смърт. Докато намаляването на приема на въглехидрати като цяло, намаляването не само на рафинираните въглехидрати и захари, но и на полезните високовъглехидратни храни, като плодове и зърнени, е свързано с повишена обща смъртност, което се равнява на години, отнети от живота ви, както и риск от смърт специфично от сърдечно-съдово заболяване, инсулт и рак.
Защо целите растителни храни са толкова полезни за нас? Голяма част от ползите се дължи на нашия микробиом. Има всякакви неща, които заплашват добрите ни бактерии, както предписването на антибиотици, обаче, единственият фактор, за който емпирично е доказано, че е важен, е храненето с недостатъчно въглехидрати, които да са леснодостъпни от микробиома, с други думи пребиотици, като фибри и устойчиво нишесте, които се съдържат в изобилие само на едно място – цените растителни храни. Преминахме от високовъглехидратна МАК диета на Биг Мак диета и си понасяме последствията.
Приемът на фибри, които са основен източник на въглехидрати в диетата, е пренебрежимо малък в сравнение с това как сме еволюирали. Такова хранене с недостатъчно фибри не осигурява достатъчно храна за микробиома ни, а така се лишаваме от всички чудесни неща, които се произвеждат за нас. Хранене с ниско съдържание на фибри е основна причина за изчерпване на микробиома и тази загуба се отразява в скоростното увеличение на честотата на хроничните заболявания в съвременния свят.
Еволюцията ни включва по 100 г фибри на ден. Бактериите в червата са ликували при това количество. Как изобщо можем да се доближим до него? Една чаша плодове има само около 3 г, а една чаша зеленчуци – 5 г. Защо толкова малко? Защото плодовете и зеленчуците съдържат 80% до 90% вода. Човек трябва да приема по-сухите растителни храни, за да може да напредне, като например бобовите – 15 г, или целите зърнени храни, като ечемика – над 30 г на чаша. Но много хора днес избягват зърнените храни, като пшеница, ечемик и ръж поради съдържанието им на глутен, но има и тъмна страна на безглутеновите диети.
Ако имате заболяване като цьолиакия, то задължително трябва да избягвате глутена, но ако нямате, има голяма вероятност от това да получите хранителни дефицити, ако не приемате достатъчно фибри, както и вероятност от токсични вещества, например натрупване на тежки метали при хора на безглутенова диета. Хората на безглутенова диета имат значително по-високи нива на живак в кръвта, както и повече арсен. Арсенът вероятно се дължи на прекомерната консумация на ориз, защото оризът е основна съставка в безглутеновите диети, но можете със сигурност да изберете и други зърнени храни, като сорго – това е любимият ми заместител на ориз. А по-високите нива на живак се дължат на факта, че хората на безглутенова диета обикновено консумират повече риба по някаква причина. Но причината, поради която 10 от 10 човека без цьолиакия или доказана непоносимост към глутена и следващи безглутенова диета, да имат възпалителна стомашно-чревна среда, вероятно се дължи на гладуването на микробиома им, те не приемат достатъчно пребиотици, не приемат достатъчно фибри, защото избягват зърнени, като пшеницата. Така че, каквато и диета да изберете, поради каквато и да е причина, уверете се, че си набавяте достатъчно фибри.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-potential-harm-in-unnecessary-gluten-free-diets/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев