Застъпниците за общественото здраве изглежда са се отказали по въпроса за затлъстяването. Най-новите цели на Световната здравна организация за 2025 г. включват единствено опит да се спре увеличаването му. Дори едно такава скромна цел може да представлява едно от най-големите предизвикателства пред световното здраве, в което пропадаме. Въпреки че има изолирани случаи на частичен успех, нито една държава все още не е спряла епидемията. Вината се приписва на лобитата на хранителната индустрия.
Насърчаването на свръх консумацията на високо калорийни храни и напитки с ниска хранителна стойност е основна причина за пандемията на затлъстяването. Сега, след като светът се е отървал от заразните болести и глада, някои от защитниците на общественото здраве смятат, че „новите вектори на болестите“ приемат формата на „международни хранителни корпорации, които рекламират солта, мазнините, захарта и калории в безпрецедентни количества.“ Смята се, че това е най-голямата индустрия в света. Производителите на преработени храни сами по себе си внася милиарди долари. „С прости думи“, казва главният директор на един световен здравен институт, „огромният търговски успех, на който се радва хранителната индустрия, сега причинява една от най-големите катастрофи на здравеопазването в наше време.“
Но не е тяхна вината. Корпорациите просто правят това, за което са предназначени. Целта им не е да правят хората дебели, а просто да печелят пари. Хранителната индустрия манипулира съставки като сол, захар, мазнини, огромни количества кофеин и подобряващи вкуса химикали поради причини, които не са по-подли от това да увеличи максимално печалбите си. Идеята е просто експлоатиране на естествените ни биологични уязвимости. Пазарите често стимулират компаниите да се грижат и да се възползват от човешките слабости. Изпълнителните директори на компаниите за храни и напитки не правят обиколки в детските болници, само за да се наслаждават на работата си. Те просто имат отговорност да увеличат максимално тримесечните печалби за своите акционери. Така именно работи системата.
Но защо корпорациите продават зърнена закуска с ябълки, вмести цели ябълки или газирана напитка с вкус на портокал вместо цели портокали? Ще цитирам апокрифния отговор на хлъзгавия Уили Сътън относно това защо обира банките: „Там са парите.“ Причината, поради която се рекламират едни от най-нездравословните храни, е свързана с проста икономика, истинската храна се разваля. Плодовете и зеленчуците се развалят. Това, което искат акционерите, е кексче, което трае седмици на рафта на магазина. Истинската храна няма марки. Защо един производител на броколи би пуснал реклама по телевизията за броколи, след като можете да си купите и броколите на конкурента му? Системата не е създадена за възнаграждение на продажбата на здравословни продукти. Каква печалба бихме получили за сладките картофи?
Истинската храна струва пари, за да се отглежда. Акционерите не искат пръст, а истински евтини стоки, намалени заради субсидиите на данъкоплатците, които могат да се смесят с газирана вода и да се продават по няколко долара бутилката. Бургерите за по 1 долар съществуват благодарение от части на стотиците милиарди долари федерални субсидии за евтина храна. Тези, които се противопоставят на призиви за правителствената регулация с „тежка ръка“ може дори да не осъзнават, че тези тежки ръце вече натискат мащаба на големия бизнес.
Дори и без регулациите пазарът може да бъде отговорен, но само в рамките на определени параметри. Манията по безглутенови храни е един добър пример. Колко хора бяха чували за тази дума преди десет години, а сега според някои проучвания 30% от населението се опитва да избягва глутен. Това доведе до 10 000+ експлозия на продуктите без глутен, включително и основни играчи, като Тайсън фуудс пуснаха безглутенов бекон и деликатесно месо. По ирония на съдбата безглутеновите продукти се оказват не толкова здравословни, с повече захар, сол и с по-малко фибри, но повечето са просто различни вариации на едни и същи преработени боклуци. Една безглутенова поничка все пак е поничка. Един анализ на храни за деца открива, че около 90% от продуктите – както безглутенови, така и глутенови – са класифицирани като „нездравословни“.
Това е лимитът на пазара. Невидимата ръка е по-щастлива да ни даде всяка боклучава храна, които поискаме: нискомазнинен боклук, нисковъглехидратен боклук, био боклук без ГМО и най-вече: преработен палео боклук. Могат да се правят пари от всяка прищявка, освен от истинската храна. Акционерите печелят от всеки вид снакс с пържен лук, но не могат да направят много с истински лук. В рамките на тесния обхват на компонентите и химикалите на стоката, безкрайните преформулировки могат да паснат на всеки един модерен вкус на месеца. Но плодовете и зеленчуците никога няма да бъдат толкова печеливши.
Пазарът дори пречи на производителите да правят малки стъпки към това да направят продуктите си не толкова вредни за здравето, като например намаляването на съдържанието на сол или захар. Всяко едно отклонение от нивата, които са идеално проектирани за максимално търсене, веднага ще прекъсне пътя ви с помощта на вашите конкуренти.
Как тогава Англия успява да понижи приема на натрий и това довежда до драстичен спад на смъртността от инсулти и инфаркти? Защото го приема навсякъде. Пилешките хапки на Макдоналдс имат два и половина повече сол в САЩ отколкото в Обединеното кралство, но това е понеже Бъргър Кинг намали солта по същото време.
В най-добре документираното понижение на натрий до днешна дата британското правителство формира публично-частни партньорства с главни производители на храни, търговци и ресторантски вериги, с цел едновременно намаляване на нивата на натрий толкова бавно през години, че никой не забелязва. Тайната съставка може би е равните условия на играта, така че нито една компания да няма търговско предимство от своите конкуренти. Аналогични предложения има за постепенно ненатрапчиво намаление на нивата на захар в безалкохолните напитки, което да повлияе по подобен начин във вкусовите предпочитания на населението.
Ако всичко това ви звучи малко като Big Brother, разберете, че хората могат да продължават да си подправят и подслаждат храната по свой вкус (или по свое разболяване). Можете да подсолите пилешките си хапки както си поискате. Изсипете цялата солница, излейте една бутилка царевичен сироп – вашето тяло, ваш избор. Това е като предложението за намаляване на размера на безалкохолните напитки. Можете да пиете колкото си искате; Просто опциите по подразбиране са по-здравословни. По-лесно е да се добави сол към храната в чинията ви отколкото да се премахне.
Животоспасяващият успех на забраната за транс мазнини и намалението на натрия стои в удобството от подобряването на храненето на потребителите без да се налага те да променят своите навици. Някои смятат, че това е правителствена измама, но най-хлъзгавият подход би бил бездействие. Както посочва директорът на Центъра в Йеил за политики относно храненето и затлъстяването, правителствата първоначално не успяват да отговорят на бизнес интересите в случая с тютюнопушенето, за да се опитат да противодействат на всички лъжи на индустрията със слаби и неефективни опити за образоване на потребителите. И вижте какво се случва. „Ненужните смъртни случаи наброяват милиони. САЩ не може да си позволи да повтори тази грешка с храненето.“
Докато политиците не бъдат свикани, за да направят промени в индустрията на хранителните продукти, ние трябва да поемем лична отговорност за нашето собствено здраве, за здравето на семейството си, защото това е въпрос на живот и смърт. Как изглежда това лично решение? Ето защо именно написах книгата „Можем без диети“. Вижте я в местната библиотека.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/successful-government-dietary-regulations/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев